MINISTERIE VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT ERKENT SHIMANO EXPERIENCE CENTER ALS STIMULATOR VAN INNOVATIE

MINISTERIE VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT ERKENT SHIMANO EXPERIENCE CENTER ALS STIMULATOR VAN INNOVATIE

• Experience Center sluit zich aan bij het sportinnovatie netwerk van Nederland om vernieuwing in de sport te stimuleren

Het Shimano Experience Center, gevestigd in Valkenburg, is officieel erkend als Sportinnovator-locatie voor het sportinnovatieprogramma van het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Dankzij de status van gecertificeerd Sportinnovatiepartner, mag het Shimano Experience Center zich aansluiten bij andere centra zoals het TU Delft Sports Engineering Institute, het Sailing Innovation Centre in Den Haag, de KNVB Campus in Zeist en het Amsterdam Institute of Sport Science. Door de nationale bekendheid is het Shimano Experience Center erkend als een plek waar de bezoekers verschillende sportactiviteiten (fietsen en sportvissen) kunnen uitproberen in een leuke en stimulerende omgeving, wat helpt bij het uitdragen van de Nederlandse Nationale Sportagenda.

Rob Damoiseaux van het Shimano Experience Center: “Deze award is een erkenning voor het werk dat we al jaren verrichtten. We bereiken gemeenschappen en bedrijven om het gebruik van de fiets te stimuleren als een middel om gezonder werken en een gezonder sociaal leven aan te moedigen. Gezien de maatschappelijke voordelen, om nog maar te zwijgen van het leren en de feedback, willen we onze locatie gebruiken als een centrum voor iedereen die fietst en iedereen die niet fietst. We willen hen vragen na te denken over hoe ze de fiets kunnen integreren in hun dagelijks leven.”

Shimano Product Director Sander Kuik: “We zijn vereerd om deze Certified Partner-award te mogen ontvangen voor de inzet van ons Shimano Experience Center voor de ontwikkeling van alle wielerdisciplines en we kijken er naar uit om te gaan sparren met de andere Sportsinnovator centra in Nederland. Dit kan ons helpen bij veel toekomstige uitdagingen en biedt kansen op tweewielergebied, waaronder productinnovatie, duurzaamheid, stedelijke mobiliteit, vitaliteit, connectiviteit en het IoT (Internet of Things). We zullen actief gaan samenwerken met andere partners om te leren van andere industrieën, wat onze Certified Partner-status tot leven zal brengen.”

Maurits Hendriks van Topteam Sport: “Sportinnovator is hét netwerk voor sportinnovatie in Nederland. Het heeft de ambitie dat Nederland een van de meest innovatieve sportlanden ter wereld wordt. We combineren technologie, data en kennis in sportecosystemen die zijn opgezet voor een gezonde samenlevingen.

“Sportinnovatorcentra zoals het Shimano Experience Center hebben een centrale plek in dat ecosysteem, waar fietskennis en innovaties kunnen worden ontwikkeld ten behoeve van sportprofessionals, of voor gemeenten, onderzoeksinstellingen of andere bedrijven.

“Een van de redenen waarom het Shimano Experience Center is erkend als een stimulator van innovatie, is de toewijding van het bedrijf om voortdurend te leren, te verbeteren en contact te leggen met partners om fietsinnovaties en nieuwe manieren van werken tot leven te brengen.

“We hopen dat het Experience Center een ontmoetings- en broedplaats wordt waar onderzoekers, ondernemers, overheden en andere sportorganisaties kunnen samenwerken. Op deze manier worden winstgevende innovaties ontwikkeld die bijdragen aan de fiets-elitesport en het stimuleren van een actieve levensstijl door middel van fietsen.”

Een van de bedrijven die gevestigd zijn in het Experience Center en een directe impact kan hebben op innovatie, is bikefitting.com.

Niels Boon, bikefitting.com: “Omdat bikefitting.com gevestigd is in het Experience Center, kunnen we gedegen onderzoek doen, niet alleen naar de maatvoering van fietsen voor zowel professionele- als recreatieve fietsers. We kijken naar mogelijkheden om het concept verder uit te breiden en te verbeteren. We willen niet alleen de fiets aanpassen aan de rijder, maar ook de ergonomie, trapefficiëntie en aerodynamica verbeteren en de juiste accessoires (schoenen, kleding, helmen) voor de fietser aanpassen. Deze ambitie zal heel goed passen bij de andere Sport Innovator onderzoekcentra en zal onze klanten helpen om te genieten van een optimale, veilige en gezonde fietservaring.”

Shimano verwacht dat de eerste resultaten van zijn Certified Partner-status de komende maanden zullen worden gerealiseerd wanneer het contact legt met andere innovatiebedrijven om gemeenschappelijke doelen en overeenkomsten te verkennen.