“Elektrificatie bij Nissan”

Ook bij Nissan wordt het gamma van elektrische voertuigen steeds uitgebreider. Wij spraken met PR-verantwoordelijke Melvin Keuter.

Eco Mobiel: Biedt Nissan diverse oplossingen binnen hun gamma ?
Melvin: “Voor wie niet klaar is om de stap naar volledig elektrisch rijden te zetten, is er de Nissan e-Power-aandrijving, beschikbaar in Qashqai en X-Trail. De beide modellen bieden voldoende vermogen en koppel en geven hetzelfde gevoel als elektrisch rijden, met dat verschil dat de batterij gevoed wordt door een benzinemotor waardoor een rijbereik tot 1000 kilometer mogelijk is. De klant merkt geen verschil, met Qashqai en X-Trail e-Power is de aandrijving elektrisch, terwijl je gewoon kunt tanken aan de benzinepomp.

Eco Mobiel: Hoe komt de e-Power aandrijving tot dat rijbereik ?
Melvin: “De Qashqai en X-Trail e-Power maken gebruik van een elektromotor om de voorwielen aan te drijven. Daarnaast beschikt hij over een batterij met een accucapaciteit van slechts 1,9 kWh. Toch is het de elektromotor die het werk doet. De benzinemotor van 1,5 liter doet enkel dienst als generator en wordt enkel gebruikt om de dynamo aan te drijven. De elektriciteit die daarmee wordt opgewekt gaat naar de batterij. De e-Power rijdt dus als een elektrische auto. De combinatie van beiden leidt dat een groot rijbereik waarbij je niet zelf hoeft op te laden.

Daarnaast levert hij in het geval van de Qashqai 190 pk aan vermogen en een koppel van 330 Nm en in het geval van de X-Trail 204 pk aan vermogen en een koppel van 330 Nm.”

Eco Mobiel: Wordt de keuze gemaakt op basis van het rijbereik ?
Melvin: “Op gebied van 100 % elektrisch wagens kijken klanten inderdaad vaak naar het rijbereik. Hiervoor biedt de nieuwe Ariya de keuze uit twee batterijgroottes, enerzijds een versie met 63 kWh en een versie met 87 kWh. De grootste versie heeft een WLTP-rijbereik tot 533 kilometer. De elektromotor levert een mooie 242 pk en daarbij kan hij aan een snellader met een maximumsnelheid tot 130 kW opladen. Standaard is dat via de boordlader 7,4 kW, maar optioneel is uitbreiding tot 22 kW mogelijk. Om het verbruik te optimaliseren en de wagen optimaal te laten recupereren, is er het e-pedal. Dat zorgt ervoor dat je ontspannen kunt rijden met 1 pedaal en het verbruik kunt drukken.”

Eco Mobiel: Zijn er binnen het Nissan-gamma nog andere interessante elektrische auto’s
Melvin:”Ook de Nissan Leaf blijft in het aanbod. Deze geeft een actieradius tot 385 kilometer volgens de officiële WLTP-norm en verbruikscijfers die rond de 16 kWh per 100 kilometer liggen.Daarnaast lanceren wij de nieuwe Townstar EV, als opvolger van de bestelwagen NV 200. De Townstar is beschikbaar in Combi-versie en als Van, gesloten bestelwagen. Hij biedt tot maximaal 301 km rijbereik als Van en 285 km rijbereik als Combi. Een interessante auto voor zowel gezinnen als zelfstandigen.”

tekst: Filip Dewulf
foto’s: Nissan