Vering op een speedpedelec? Is dat nodig?

Onze wegen lijken soms wel uitdagende, slecht onderhouden parcours: zeker voor wie fietst aan hoge snelheden. Vorig jaar gaf zelfs Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) aan dat de ‘nietspaden en ‘moordstrookjes’ eruit moeten. Echter heeft ze het dan nog niet over de staat van fietspaden of wegen. En het ziet er niet naar uit dat hier heel snel verandering in gaat komen.

Wie vaak met de speedpedelec pendelt herkent dergelijke obstakels: hoge straatranden, putdeksels, scheuren in de weg, verzakkingen op het fietspad…. Het heeft een direct impact op je snelheid, maar ook op de veiligheid van de fietser.

Wat gebeurt er met je fiets als je door een putje rijdt?

Bij het fietsen op een oneffen weg of fietspad is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de wielen in contact blijven met de grond. Dit zorgt voor stabiliteit en controle over de fiets. Als wielen loskomen van de grond, kan dit leiden tot een gevaarlijke situatie waarin de fietser de controle over de fiets verliest.

Om te voorkomen dat wielen loskomen van de grond, kan je je snelheid drastisch verlagen en de knieën te gebruiken om schokken op te vangen. Of je anticipeert door ze te vermijden of er omheen rijden indien mogelijk.

Een andere oplossing, zodat je niet enkel oog voor de staat van de weg moet hebben, is om te kiezen voor een volledig geveerde speedpedelec. Zeg nu zelf, welk andere vervoersmiddel dat een snelheid van 45km/u haalt heeft geen vering?

Waar let je dan best op zodat je veilig en comfortabel naar en terug het werk kan pendelen met een speedpedelec?

  • De geometrie van het frame.
    Kies voor een langere wielbasis (stabiliteit), een steil balhoofd (reactievermogen), een lager zwaartepunt en een langere afstand tussen stuur en trapas (stabiliteit).
  • Volledige vering
    Ga voor een speedpedelec met verende voorvork én middendemper (ook achtervorkvering genoemd). De combinatie van beiden biedt aanzienlijk meer grip, meer controle en bijgevolg een verhoogde veiligheid
  • Schijfremmen 4 pistons
    Aan hoge snelheden heb je meer remkracht nodig en dan zijn schijfremmen essentieel. Ze beiden meer controle, verkorten de remafstand, slijten minder en hebben betere warmteafvoer.

Kortom om je veilig te laten genieten van je woonwerktraject is het belangrijk om een de juiste speedpedelec te kiezen die past bij je rijstijl en de omgeving waarin je fietst.

Leer meer advies op:  https://aska-bike.com/technologie/