UCI maakt gebruik van het nieuwe sneltest fietsafstelling-meetapparaat van bikefitting.com

Het mobiele fietsafstelling-meetapparaat stelt de UCI in staat om snel en nauwkeurig te controleren of fietsen voldoen aan de UCI-reglementen voorafgaand aan individuele weg-, baan- en para-wielerevenementen.

Bikefitting.com, dat bekend staat om zijn hoogwaardige, nauwkeurige en efficiënte instrumenten en systemen voor fietsmontage, is door de Union Cycliste Internationale (UCI) benaderd om een nieuw fietsafstelling-meetapparaat te ontwikkelen waarmee UCI-commissarissen kunnen vaststellen of fietsen voldoen aan de UCI-reglementen voor gebruik in competitieve wielerevenementen.

Om ervoor te zorgen dat rijders een veilige afstelling gebruiken, is er een aantal regels voor de geometrie van hun fiets, met name voor de individuele tijdrit op de weg en de ploegenachtervolging op de baan. Deze voorschriften hebben vooral betrekking op de mate waarin de rijpositie naar voren is gericht, of op de mate waarin de rijpositie gestrekt is, die beide de controle over de fiets bemoeilijken. In artikel 1.3. van het UCI-reglement staat bijvoorbeeld “De punt van het zadel moet zich minimaal 5 cm achter de loodlijn, die passeert door de as van de trapas, bevinden” en in artikel 1.3.023 staat “De afstand tussen de loodlijn die door de trapas gaat (PP) en het buitenste uiteinde van het steunstuk mag een limietafstand van 75 cm niet overschrijden.”

Het testen gebeurt vaak vlak voor de start van de wedstrijd, dus een snel en eenvoudig systeem is van het grootste belang voor een vlotte werking en een veilige wedstrijd, wat belangrijk is voor de UCI, de renners, de teams en de wedstrijdorganisatoren.

Met het door bikefitting.com ontwikkelde fietsafstelling-meetapparaat kan de gebruiker, vaak een commissaris, snel en nauwkeurig controleren of een fiets binnen de toegestane parameters valt.

Bikefitting.com maakt gebruik van de beproefde en vertrouwde technologieën van hun fietsmeetsystemen en gebruikt software die algoritmen creëert op basis van ingevoerde gegevens. De laserkast op het fietsafstelling-meetapparaat meet snel de fiets en de hoeken ervan. Het algoritme bepaalt of de positie van de rijder al dan niet in overeenstemming is met de UCI-reglementen en er wordt een kleurenindicatie gegeven. Het gehele proces neemt ongeveer dertig seconden in beslag.

Michael Rogers, UCI Head of Road and Innovation, ”Fietscontroles voorafgaand aan de wedstrijd zijn essentieel voor de veiligheid van de rijders, maar ze kunnen momenten van stress opleveren als ze niet in optimale omstandigheden worden uitgevoerd. De UCI is daarom blij met deze samenwerking met bikefitting.com dat een fietsafstelling-meetapparaat heeft ontwikkeld dat nauwkeurig, snel en betrouwbaar is.”

Het systeem is toegankelijk en betrouwbaar, wat vertrouwen wekt bij de gebruiker, de rijders en teams van wie de fietsen worden beoordeeld. Het fietsafstelling-meetapparaat wordt niet alleen beschikbaar voor de UCI maar ook voor bikefitting.com dealers en klanten – zoals servicecentrums die fietspositiemeting aanbieden of professioneel teams en nationale federaties – die willen profiteren van snel en effectief testen op naleving van de regelgeving.

Het nieuwe bikefitting.com fietsafstelling-meetapparaat is beschikbaar vanaf 16/05/2022 en werd voor het eerst in gebruik genomen tijdens de individuele tijdrit in de Giro d’Italia op 07/05/2022.

https://bike.shimano.com