Specter is de sportwagen van de S-Pedelec

PARELTJE VAN TECHNOLOGIE EN TOPDESIGN
Op zoek naar een blitse, comfortabele en hoogtechnologische speedpedelec van lokale bodem? De Specter 1 is ongetwijfeld de juiste keuze. De gloednieuwe opvallende e-bike van de Gentse start-up is pas sinds eind 2022 verkrijgbaar op de markt. Specter is een Belgisch merk dat zelf eigen componenten en software voor de speedpedelec ontwerpt en bouwt. De Specter 1 is uitgerust met lichte materialen, hoogwaardige technologie en een opwindend aerodynamisch design. De Specter 1 is de speedpedelec van de volgende generatie die je hart sneller doet kloppen.

JAMES BOND
Ondernemer en architect Maarten Baert is al van kindsbeen af gefascineerd door sportwagens, speedboten en motoren. De laatste jaren werd zijn aandacht getrokken door de opkomst van nieuwe en snelle e-bikes als alternatief voor motoren of zelfs auto’s. Technologie en design zijn altijd al een bron van interesse geweest van de jonge Maarten. Hij zocht naar de sportieve gestroomlijnde s-pedelec, maar het aanbod dat hij vond, stelde hem teleur. Ze waren telkens te log, technologisch achterhaald of niet om aan te zien. Ferdinand Porsche indachtig – “I couldn’t find the sports car of my dreams, so I built it myself” – begon hij in 2019 zelf aan het ontwerp van de speedpedelec van zijn dromen. Het moest een onconventionele high-end sportieve James Bond versie van de speedpedelec worden. De naam Specter verwijst trouwens naar een fantoom of geest die zich vliegensvlug met precisie door de stad begeeft.

TOTAALDESIGN MET VISIE
Maarten begon zijn ontwerp “from scratch”. Alle onderdelen zoals het frame, de wielen, de pedalen, het stuur, de knoppen, de kabels, de sloten en zelfs de spaken passeerden de revue op de tekentafel. Alle afzonderlijke componenten moesten evolueren naar een globaal passend totaaldesign, gebaseerd op een duidelijke visie. Het moest een comfortabele coole eigentijdse, lichte, zeer wendbare en hoogtechnologische speedpedelec worden, een sportwagen op twee wielen.

STEALTH
De Specter 1 valt op door zijn unieke vormgeving. Het is een uitzonderlijke s-pedelec die bij een eerste aanblik je mond doet openvallen. Het doet denken aan een gestroomlijnde Formule 1 bolide door het strakke en hoekige frame. Het futuristische kader springt onmiddellijk in het oog. Met elk detail is rekening gehouden. De mix van diagonalen straalt pure dynamiek uit. De hoekige en geplooide vormen, in combinatie met de donkere tinten, doen ons denken aan de supersonische Stealth straaljager, onzichtbaar op de radar en boordevol met spitstechnologie. De vormen hebben bovendien als gevolg dat er een opmerkelijk spel ontstaat van licht- en schaduweffecten. Dit creëert reliëf en geeft het frame de allure van een modern kunstwerk.

LICHTGEWICHT
De Specter 1 is uitzonderlijk licht voor een speedpedelec, amper 20 kilogram. Maarten Baert, CEO van Specter: “We hebben met opzet een lichte e-bike willen bouwen, want hoe minder energie je verbruikt, hoe verder je bereik is. Een lichte fiets betekent ook dat je die makkelijker kan verplaatsen en parkeren. Hoe vlotter je bovendien kan manoeuvreren, hoe meer rijplezier je aan de speedpedelec beleeft.” Je stopt de fiets bijvoorbeeld zonder probleem in de wagen of je draagt hem met één hand de trap op. Het frame van de Specter 1 bestaat, net zoals bij racefietsen, uit bijzonder stevig maar licht carbon. Ook bij de andere onderdelen is erop gelet dat het gewicht tot een minimum moest worden beperkt, zonder te moeten inboeten aan kwaliteit. Een laag gewicht heeft nog een voordeel, namelijk de capaciteit om snel te kunnen accelereren. Met de Specter 1 schiet je vooruit als een pijl uit een boog. Voor je het weet, zit je aan de topsnelheid van 45 kilometer per uur. Specter heeft gekozen voor een middenmotor zodat het gewicht evenwichtig is verdeeld over het geheel van de e-bike. Dat biedt uiteraard ook extra stabiliteit tijdens het rijden. Het resultaat is een lichte, stabiele maar snelle fiets met een groot bereik.

HOOGTECHNOLOGISCH DISPLAY
In de cockpit van de speedpedelec vind je een uitgebreid hoogtechnologisch instrumentarium met ondersteuning voor wifi, bluetooth en 4G. Je hoeft je geen zorgen te maken want je smartphone kan tijdens de rit gewoon opgeborgen worden. De Specter 1 heeft een volledig geïntegreerd display en maximaal afgesteld op wat je als fietser nodig hebt. Je stelt je fietsroute op voorhand in met een app op je smartphone en je consulteert je snelheid, verbruik en informatie over weer en wind op je display. Je krijgt de navigatiemogelijkheden en zelfs een kaart met de laatste weersverwachtingen op je scherm. Dit allemaal is te bedienen via twee buttons op het stuur. De Specter 1 is de eerste e-bike die compleet op Android draait. Via de connectie met de app en bluetooth, kan je je speedpedelec ook gemakkelijk lokaliseren, op slot doen en ontgrendelen.

PENDELAAR MAAR OOK RECREANT
Is de Specter 1 iets voor jou? Ga je met de fiets naar het werk of hou je van een leuke comfortabele fietstocht? Heb je een geleasede bedrijfswagen en ben je bereid om over te schakelen naar een speedpedelec met vergelijkbaar comfort? Dan is de Specter 1 zeker iets voor jou. De speedpedelec richt zich ook tot elke auto- en fietsliefhebber die de lat net iets hoger wil leggen. Zowel qua design, comfort, rijplezier als technologische mogelijkheden. Het comfort dat je (elektrische) wagen je biedt, kan je ook met je speedbike ervaren, zodat elke rit een belevenis wordt.

TESTRIT OP JOUW GEKOZEN LOCATIE
Indien je de Specter 1 wilt uitproberen, dan kan je een proefrit boeken via de website. Kies de locatie – bij je thuis, op kantoor of langs je favoriete fietsroute – en vervolgens een beschikbaar tijdslot. Je krijgt snel een bericht met de concrete afspraak. Specter kiest resoluut voor klantvriendelijkheid, want ook het onderhoud en eventuele herstellingen kunnen plaatsvinden op een locatie naar keuze, bij je thuis of op het werk bijvoorbeeld. Je kan bovendien kiezen voor een serviceabonnement, waarbij zowel het onderhoud, herstellingen als reisbijstand en een verzekering tegen diefstal is inbegrepen. Maarten Baert, CEO van Specter: “We hechten veel belang aan klantvriendelijkheid. Indien de klant dit wenst, regelen we voor hem zelf de inschrijving bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen en ook de verzekering. Klanten kunnen bij onze partners terecht voor eventuele leasingformules en onderhoudscontracten.”

CONFIGUREER JE EIGEN SPECTER 1
Wil je je eigen Specter 1 zelf configureren? Je kan je keuzes eenvoudig ingeven via de website. Je kiest één van de kleuren, de grootte van klein over medium tot groot. Verder krijg je de keuze tussen een handgeschakelde naafversnellingsbak met 7 versnellingen of een automatische traploze versnellingsbak. Met een volautomatisch schakelsysteem zit je altijd in de juiste versnelling. Gewoon comfortabel trappen en gaan. De handgeschakelde versie geeft je meer power. Je kan ook nog andere opties aanduiden zoals een dubbele batterij met groter bereik, een bagagedrager op maat, een zwaardere motor of een geïntegreerd vouwslot. De speedbike heeft een riemaandrijving die ervoor zorgt dat het onderhoud steeds laag is, een belangrijke besparing op de kost. Je krijgt een gepersonaliseerde offerte per mail en indien je de Specter 1 aankoopt, dan is de thuislevering in de prijs inbegrepen.

MAARTEN BAERT
Maarten Baert is een Gentse ondernemer met West-Vlaamse roots. Hij studeerde architectuur maar stapte na een eerste ervaring in een architectenbureau over naar de reclamewereld. Hij legde zich daar vooral toe op grafisch 3D-werk. In 2015 richtte hij het designbedrijf Divide op dat zich vooral focust op 3D-visualisatie, animaties en visual effects voor klanten zoals Mini, Toyota en Aldi. Divide heeft een 3D en VFX studio waar een bekwaam team van digitale makers gepassioneerd werkt aan het vertalen van ideeën naar aansprekende visuele inhoud. Zijn feeling voor grafische vormgeving en design combineert hij met een grote passie voor sportieve wagens. Net de combinatie van die interesses verklaart waarom hij de drive heeft gevonden om de speedpedelec van zijn dromen te realiseren. Specter werd in 2020 opgericht en levert sinds eind 2022 de eerste speedpedelecs.

www.specter.bike

TEKST: DOMINIEK SAELENS
FOTO’S: SPECTER