SPECTER 1 LONG RANGE

MOST ADVANCED SPEED PEDELEC MADE IN BELGIUM

Eind 2022 werd de Specter 1 gelanceerd, de eerste S-pedelec van de gelijknamige Oost-Vlaamse start-up. Specter biedt vanaf dit najaar nu ook een tweede versie aan met gevoelig meer kracht en een beduidend verder bereik, namelijk de Specter 1 Long Range. Met die nieuwe versie wordt vooral gemikt op pendelaars die ervoor kiezen om het woonwerkverkeer steeds frequenter met de fiets af te leggen. Specter is een puur Belgisch merk dat zelf een S-pedelec heeft ontworpen met eigen elektronica, hard- en software. Het jong bedrijf is gevestigd in Wondelgem bij Gent waar de fietsen volledig handmatig worden geassembleerd. Exclusief Magazine ging langs bij Specter voor een gesprek met CEO Maarten Baert en voor een testrit met de allernieuwste Specter 1 Long Range.

ZELFDE DNA MAAR KRACHTIGER EN VERDER BEREIK

De Specter 1 Long Range heeft hetzelfde DNA als de Specter 1 maar is een bijgewerkte versie die krachtiger is en nog beter snelheid haalt. Maarten Baert: “De superkrachtige Long Range is bedoeld voor pendelaars of fietsfanaten die met gemak langere trajecten willen afleggen. Met ondersteuning tot 45 kilometer per uur kunnen gebruikers moeiteloos lange afstanden afleggen en steile hellingen beklimmen. Dit maakt het de perfecte keuze voor
forenzen die snel naar hun werk willen pendelen en bij aankomst zonder te zweten onmiddellijk aan de slag kunnen. De Long Range is voorzien van een grotere batterij van 1200 Wh, terwijl de Specter 1 een batterij heeft van 750 Wh. De Long Range heeft ook twee motoren in plaats van één. Een voorwielmotor die kracht op snelheid geeft, beter wapent tegen voorwind en een middenmotor die moet zorgen voor het comfortabel fietsgevoel.”
Twee motoren betekent ook dat het gewicht verdeeld wordt over de fiets. Dit zorgt voor een beter evenwicht en een hogere stabiliteit. Met die nieuwe configuratie en aandrijving op de twee wielen kan de Long Range gevoelig sneller optrekken, langer rijden en het biedt de fietser een super rijsensatie. Met de Long Range heb je – afhankelijk van je rijstijl en snelheid – een bereik van tussen de 65 en 150 kilometer. Dit is gevoelig meer dan de Specter 1 die een afstand van 40 tot 90 kilometer kan overbruggen.

MATHIEU VAN DER POEL

De twee motoren van de Long Range bieden 350 W aan vermogen meer dan bij de eerste versie Specter 1 die slechts over één motor beschikt. Dit is een equivalent van 30 à 40 % supplementair vermogen aan wattage. Maarten Baert: “Die extra 350 W aan vermogen bij de Specter 1 Long Range is te vergelijken met het gemiddelde vermogen dat door profwielrenner Mathieu van der Poel gereden werd tijdens de laatste Ronde van Vlaanderen.
Met de Long Range krijg je dus het vermogen van één van de beste profwielrenners extra mee.” Tijdens de fietsrit naar kantoor, krijg je assistentie van Mathieu van der Poel die je helpt de tegenwind te trotseren en die met je mee duwt. Wat uiteraard zorgt voor verbluffende prestaties. Exclusief Magazine kon dit tijdens de testrit aan de lijve ondervinden.
De Specter 1 Long Range schiet bij de start niet alleen als een pijl uit een boog. Maar ook bij het verder optrekken en tijdens de rit krijg je een stevige duw in de rug. De Specter 1 Long Range geeft je bijna vleugels.

AERODYNAMISCHE STEALTH VORM

Ook de Specter 1 Long Range heeft de unieke “Stealth”-vormgeving die kenmerkend is voor de ontwerpen van Specter. Het doet ons denken aan het gestroomlijnde Stealth jachtvliegtuig door het strakke, hoekige frame en de geplooide vormen in combinatie met de donkere tinten. De vormen hebben bovendien als gevolg dat er een opmerkelijk spel ontstaat van licht- en schaduweffecten, wat een soort reliëf creëert. De vorm van het kader geeft
daardoor een futuristische aanblik en zorgt ervoor dat de S-pedelec onmiddellijk in het oog springt. De mix van diagonalen straalt pure dynamiek uit. Het enige verschil qua design met de Specter 1 is dat de batterij nu in het midden van het kader is geïntegreerd.

COCKPIT UPDATE

Specter combineert een uitzonderlijk design met een ongeziene connectiviteit. In de cockpit van de S-pedelec vind je een uitgebreid hoogtechnologisch instrumentarium met ondersteuning voor wifi, bluetooth en 4G. Zowel voor de Long Range versie als voor de Specter 1 is er een update van de cockpit gerealiseerd. Maarten Baert: “We hebben er alles aan gedaan om het woon-werktraject sneller, maar ook leuker te maken. De cockpit is in het
stuur geïntegreerd en geeft alle cruciale info mee. Dankzij de ingebouwde 4G-verbinding ben je steeds geconnecteerd en automatisch up-to-date. Het scherm in hoge resolutie zorgt ervoor dat je altijd het overzicht behoudt. Met de bijhorende Specter smartphone App kan je de fiets tracken, de navigatie instellen en voertuig parameters aanpassen. Er is nu ook integratie met Spotify, je krijgt de weersvoorspelling, realtime windinformatie en het batterijpercentage op je scherm geprojecteerd. De connectie verloopt “over the air”, zowel via de App Store als via Google Play. Je kiest met de knoppen op het stuur welke info je op het scherm wilt zien en dit in volledige weergave of in split screen.”

LICHT MAAR STEVIG

De Specter 1 is uitzonderlijk licht voor een S-pedelec, amper 20 kilogram. De Specter 1 Long Range is met zijn twee motoren en forsere batterij slechts zo’n 6 kilogram zwaarder. Maarten Baert: “We hebben met opzet heel wat onderdelen vervaardigd uit koolstofvezel, wat een gunstig effect heeft op het gewicht van de S-pedelec. Zowel het kader, de voorvork, de zadelpen als het stuur bestaan uit het lichte maar bijzonder stevige carbon fibre. Met een
lager gewicht, verbruik je minder energie en heb je een grotere range. Een lichte fiets betekent ook dat je die makkelijker kan verplaatsen en parkeren. Hoe vlotter je bovendien kan manoeuvreren, hoe meer rijplezier je aan de S-pedelec beleeft.” Ook bij de andere onderdelen is erop gelet dat het gewicht tot een minimum moest worden beperkt, zonder te moeten inboeten aan kwaliteit. Een laag gewicht heeft nog een voordeel, namelijk de
capaciteit om snel te kunnen accelereren. Voor je het weet, zit je aan de topsnelheid van 45 kilometer per uur. Het resultaat is een lichte, stabiele maar snelle fiets met een groot bereik.

CONFIGUREER JE EIGEN S-PEDELEC

Wil je je eigen Specter 1 of Specter 1 Long Range zelf configureren? Je kan je keuzes eenvoudig ingeven via de website. Je kiest één van de drie kleuren: Clover, Chalk of Stone. Verder zijn er twee maten: voor personen groter of kleiner dan 1m79. Je kiest ook je stuurpositie uit drie mogelijkheden: de neutrale stand, de lage sportieve of de hoge
comfortabele positie. Je kan nog andere opties aanduiden zoals een bagagedrager op maat, een regen pack bestaande uit verlengde spatborden voor extra regenbescherming of een garage standaard voor loodrechte stand. De S-pedelec heeft een riemaandrijving die ervoor zorgt dat het onderhoud steeds laag is wat een belangrijke besparing op de kost betekent.

DEALER OF LEASING

Je kan de Specter 1 Long Range online bestellen en afhalen bij een reeks verdelers. De volledige lijst van dealers vind je op de website. Maarten Baert: “We zullen binnenkort ons dealernetwerk gevoelig uitbreiden teneinde een topservice te kunnen bieden aan klanten over een groter gebied. Je bestelt de fiets bij een verdeler en je kan die daar dan afhalen. Maar je kan ook kiezen om de Specter 1 Long Range te leasen via onze partner Joule. Het
leasingcontract houdt niet alleen in dat de fiets dan bij je thuis wordt geleverd, maar dat Joule daarna ook zorgt voor het onderhoud.” Je hebt een Specter 1 Long Range al voor iets meer dan €10.000. Eigenaars van een Specter 1 kunnen hun S-pedelec gemakkelijk laten upgraden naar een Long Range versie met groter bereik. De eerste levering is voorzien vanaf september 2023.

MAARTEN BAERT

CEO Maarten Baert is een Gentse ondernemer met West-Vlaamse roots. Hij studeerde architectuur maar stapte na een eerste ervaring in een architectenbureau over naar de reclamewereld. Hij legde zich daar vooral toe op grafisch 3D-werk. In 2015 richtte hij het designbedrijf Divide op dat zich vooral focust op 3D-visualisatie, animaties en visual effects voor klanten zoals Mini, Toyota en Aldi. Divide heeft een 3D en VFX studio waar een bekwaam team van digitale makers gepassioneerd werkt aan het vertalen van ideeën naar aansprekende visuele inhoud. Zijn feeling voor grafische vormgeving en design combineert hij met een grote passie voor sportieve wagens. Net de combinatie van die interesses verklaart waarom hij de drive heeft gevonden om de S-pedelec van zijn dromen te realiseren. Specter werd in 2020 opgericht en levert sinds eind 2022 de eerste S-pedelecs. Gezien het
succes van de verkoop van de Specter 1, is snel besloten om een tweede versie te lanceren met belangrijke updates op het vlak van connectiviteit en prestaties. Dat wordt dus deSpecter 1 Long Range.

Meer info: www.specter.bike