De ziel van Achielle in elke fiets

Handmade van vader op zoon
Grootvader Achiel Oosterlinck startte in 1946 een fietswinkeltje in Zwevezele. 77 jaar later is Achielle uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf met grootvaders naam en gezicht als uithangbord. Zoon Jan en kleinzonen Peter en Tom runnen Achielle vandaag met veel passie. Zij halen de inspiratie voor de modellen uit de vorige eeuw en combineren dit met moderne toptechnologie. Inmiddels bouwt Achielle e-bikes in hun fabriek in Egem bij Pittem (West-Vlaanderen). Waar Achielle zo fier op is en wat het uniek maakt, is dat alle stalen frames in de eigen fabriek gemaakt worden, van buis tot volledig fietskader, in één atelier. Ook het poederlakken gebeurt door eigen vakmensen. Ervaring van 3 generaties lang, van vader op zoon. Het zijn stuk voor stuk moderne retrofietsen. Op die manier vind je in elke fiets een beetje de ziel van Achielle.

ZOWEL KLASSIEKE ALS E-BIKES
Achielle bouwt zowel traditionele als elektrische fietsen. Peter Oosterlinck: “In tegenstelling tot veel andere producenten, maken wij vandaag nog altijd meer klassieke fietsen dan e-bikes. Maar we stellen vast dat elektrische fietsen zeker aan belang winnen. Ondanks het feit dat we ons momenteel ook nog blijven focussen op klassieke niet-elektrische fietsen, breiden we onze modellen in het elektrische segment meer en meer uit.”

ONTWERP JE EIGEN ACHIELLE FIETS
De makers van de Achielle fietsen gaan er prat op dat ze je fiets op maat kunnen assembleren, rekening houdend met al je wensen. Tom Oosterlinck: “We starten vanaf een basismodel en aan de hand van een configurator kan je de verdere opbouw zelf bepalen. Zo kies je voor de e-bikes uit 30 verschillende kleuren of je combineert meerdere kleuren in je ontwerp. Je kiest je model, afmetingen en van daaruit begin je te ontwerpen. Je gaat verder met de andere onderdelen zoals het stuur, het type van verlichting, riem of ketting, de handgrepen, de banden, het zadel en de accu.” Alle mogelijkheden zijn in de configurator op de website te bekijken en in te brengen. Voor bijkomende vragen en advies kan je steeds bij één van de dealers terecht. Enkele weken na de bestelling pik je je nieuwe gepersonaliseerde e-bike bij je dealer op.

DEALERS
Achielle e-bikes zijn enkel verkrijgbaar via de erkende fietsenmakers. Uiteraard hebben niet alle dealers het volledige gamma aan modellen van Achielle permanent in voorraad. Je neemt het beste op voorhand contact op met de dealer als je op zoek bent naar een specifiek model. Via onze website vind je een overzicht van alle dealers op kaart, maar indien het niet lukt om een dealer in je omgeving te vinden, dan zoeken wij die voor je op. Het volstaat om je gegevens in het aanvraagformulier op de website in te vullen. Wil je een Achielle e-bike aankopen voor het buitenland? Achielle werkt samen met fietswinkels in Frankrijk, Nederland, Duitsland,… en met importeurs uit de Verenigde Staten, Canada en Nieuw-Zeeland. De levertijd van de e-bikes varieert tussen de 3 en de 6 weken.

ODETTE EN ALFONS ALS MODEL
De talrijke namen van de e-bike versies doen retro aan en geven een “klassieke” touch aan de fietsen: “Odette”, “Alfons”, “Annette” of “Basiel” bijvoorbeeld. Het design van de e-bikes is tevens gebaseerd op de fietsmodellen van decennia geleden. Achielle heeft bovendien een bakfiets versie, de electric cargobike “Ferre” en een lange versie van de e-bike, namelijk de Longtail “Jean” voor grote transporten. Die laatste versie heeft zowel voor- als achteraan een stevige metalen draagsteun om je kinderzitjes of om een lading aan vast te hechten. Alle modellen kunnen ook ingeschakeld worden voor de marketingcommunicatie van je bedrijf als “branded bicycle”. De naam of het logo van je onderneming krijgen een prominente plaats op je e-bike.

TECHNIEK OP TOPNIVEAU
De meeste modellen zijn zelf te configureren. Tom Oosterlinck: ”Achielle kiest er resoluut voor om “lifestyle” fietsen te combineren met hoogwaardige afwerking. Voor de montage werken we met high-end onderdelen en leveranciers van kwaliteit. Denk maar aan Carbon Gates, Brooks England, Busch & Muller, Ergotec, Ryde of Sapim. De e-bikes zijn uitgerust met Shimano Steps drive units.” Het frame van de Achielle e-bikes wordt volledig zelf in de eigen fabriek ontworpen, getest en gebouwd. Achielle voorziet de frames zelf van poedercoating. Dankzij de sterke lak zijn Achielle-fietsen bestand tegen zware omstandigheden en slecht weer. De elektrische fietsen zijn uitgerust met onderhoudsvriendelijke onderdelen van topniveau. Met de Shimano Steps middenmotor zit er een betrouwbare motor in de fiets. Er is zeker aan de ondersteuning gedacht die je als fietser meekrijgt. Het schakelen gebeurt manueel of volledig automatisch via de Shimano versnellingen uit de Nexus of Alfine reeks. Die versnellingen zijn speciaal ontworpen voor zware belasting en zijn zeer gebruiksvriendelijk. Alle e-bikes zijn uitgerust met hydraulische schijfremmen die een constante en kordate remkracht geven. De andere te kiezen onderdelen behoren eveneens tot het topsegment van hoge technische kwaliteit. Niets wordt bij Achielle aan het toeval overgelaten.

EEN ZEER BREDE DOELGROEP
Elektrische fietsen zijn niet meer uit het straatbeeld te denken. Het aandeel aan elektrische fietsen op de weg stijgt gestaag. Peter Oosterlinck: “Veel mensen schaffen vandaag, net zoals vroeger, een fiets aan om te pendelen naar het werk, voor een fietstochtje in het weekend of voor lokale verplaatsingen. Maar daarnaast zien we steeds meer dat een fiets aangekocht wordt als vervanging van een tweede auto. Om die reden hebben we beslist om een bakfiets en een longtail in ons gamma in te lassen.” Achielle focust op iedereen die net iets anders wil dan de grote massa, die kiest voor een persoonlijke uitstraling zonder te moeten inboeten aan kwaliteit. De cargofietsen zoals de bakfiets en de longtail mikken vooral ook op iedereen die echt op zoek is naar een gebruiksfiets en in vele gevallen een auto wil vervangen door een elektrische fiets. Met de bakfiets of longtail breng je de kinderen naar de kinderopvang, ga je boodschappen doen of vervoer je een grotere lading die met een gewone fiets niet mogelijk is. Net zoals bij de andere fietsen van Achielle kan je die cargo bike ook volledig zelf naar wens samenstellen.

NOSTALGIE IS WEER HIP
Als je je afvraagt of het vandaag wel loont om fietsen te maken met een nostalgisch uiterlijk, dan kunnen we je geruststellen. Peter Oosterlinck: “Het heeft misschien wat tijd en geduld gevraagd, maar uiteindelijk heeft een belangrijk doelpubliek toegehapt. Hippe stedelingen zijn intussen gewonnen voor de “simpele” maar degelijke fietsen. De keuze voor de klassieke stijl heeft zeker bij hen goed uitgepakt.” Maar niet alleen bij stedelingen slaat het concept van Achielle goed aan. Het gaat om heel wat meer profielen van klanten die interesse tonen voor een e-bike van Achielle. Het fietsersbestand is nu ook uitgebreid met gewoon modebewuste fietsers, mensen die gericht kiezen voor de lokale economie of ook nog de sportieve gepensioneerden die nostalgisch terugdenken aan de fiets van toen. Achielle heeft ervoor gezorgd dat nostalgie voor velen weer hip kan zijn, ook als het gaat om elektrische fietsen.

AUTHENTIEKE MARKETING EN PUUR VAKMANSCHAP
Authenticiteit en ambacht zijn misschien holle en versleten marketingwoorden geworden, maar in Egem zijn ze nog volledig actueel en van toepassing. In de fabriek is het alsof de tijd volledig stil is blijven staan. Alles lijkt nog steeds op de ouderwetse werkplaatsen uit vervlogen tijden. Maar de authentieke passie voor de fiets kan je daar duidelijk voelen. De liefde en het enthousiasme voor het vak werkt aanstekelijk. Tom Oosterlinck: “Het komt vaak voor dat een dealer na zijn bezoek en rondleiding in onze fabriek in de weken die volgen, plots meer fietsen gaat verkopen. Omdat hij ons aan het werk heeft gezien, onze passie heeft gevoeld en ons verhaal kent, kan hij dit beter overbrengen naar de klant. Je koopt een fiets met een hart en een ziel. De ziel van Achielle.”

www.achielle.be

TEKST: DOMINIEK SAELENS
FOTO’S: ACHIELLE