Wereldpremière van het nieuwe topmodel Mercedes-AMG GT 63 S E Performance in Shanghai

  • E PERFORMANCE hybride-aandrijflijn met systeemvermogen van 600 kW (816 pk)
  • Snelste acceleratie van een serie-AMG-seriemodel: van 0 naar 100 km/h in slechts 2,8 seconden
  • Standaard met rolstabilisatie, vierwielaandrijving, achterasbesturing en high-performance keramisch AMG-composietremsysteem
  • Uitgebreide individualiseringsmogelijkheden inclusief MANUFAKTUR programma

Mercedes-AMG heeft tijdens de Formule 1™ in Shanghai het nieuwe topmodel van zijn GT-serie gepresenteerd. De uiterst krachtige E PERFORMANCE hybride-aandrijflijn, die bestaat uit een V8-motor en een elektromotor, zorgt voor razendsnelle reacties op rijcommando’s en een nadrukkelijke vermogensafgifte. De innovatieve autosporttechnologie, geïnspireerd door het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team, vormt de basis voor een unieke rijbeleving vol prestaties en rijdynamiek.

“Van 0 naar 100 in 2,8 seconden – zo snel heeft nog nooit een AMG-seriemodel geaccelereerd. Met deze waarden was het duidelijk dat de wereldpremière van de nieuwe AMG GT 63 S E PERFORMANCE moest plaatsvinden tijdens een F1-weekend. Onze 4,0 liter V8 maakt dit voertuig in combinatie met het performance-hybridesysteem tot het topmodel van onze GT-familie. De GT 63 S E PERFORMANCE verenigt overweldigende prestaties met een zeer dynamische rijbeleving, en zorgt zo voor puur kippenvel. Tegelijkertijd biedt het voertuig uitgebreide uitrustingsmogelijkheden en hoogwaardige materialen, waardoor het een van de meest exclusieve performance-coupés op de markt is.”

Michael Schiebe, CEO Mercedes-AMG GmbH en Hoofd divisies Mercedes-Benz G-Klasse & Mercedes-Maybach

De 4,0 liter V8-biturbomotor en de AMG Electric Drive Unit van de nieuwe AMG GT 63 S E PERFORMANCE (energieverbruik gewogen gecombineerd: 12,6 kWh/100 km plus 8,2 l/100 km | brandstofverbruik gecombineerd bij ontladen accu: 12,3 l/100 km | CO2-emissie gewogen gecombineerd: 188 g/km | CO2-klasse gewogen gecombineerd: G | CO2-klasse bij ontladen accu: G)genereren samen een systeemvermogen van 600 kW (816 pk) en een maximum systeemkoppel van 1.420 Nm2. De razendsnelle acceleratie naar 100 km/h in 2,8 seconden en de topsnelheid van 320 km/h onderstrepen zijn krachtige performance. Systemen als het AMG ACTIVE RIDE CONTROL-onderstel met semi-actieve rolstabilisatie en de actieve achterasbesturing garanderen een brede spreiding tussen rijdynamiek en dagelijks comfort.

E PERFORMANCE: verbrandingsmotor voor, elektromotor achter

De aandrijflijn van de nieuwe AMG GT 63 S E PERFORMANCE combineert de 4,0 liter AMG-V8-biturbomotor op de vooras met een Electric Drive Unit op de achteras. Deze integreert een 150 kW (204 pk), permanent bekrachtigde synchrone elektromotor met een elektronisch geschakelde tweetraps transmissie en een mechanisch sperdifferentieel op de achteras. De lichtgewicht high-performance accu is eveneens achter boven de achteras geplaatst. Het compacte ontwerp resulteert in tal van voordelen. De elektromotor geeft zijn vermogen direct af aan de achteras en kan zijn vermogen daardoor directer omzetten in aandrijving – voor die extra boost bij het wegrijden, accelereren of inhalen .Als er slip optreedt op de achteras, wordt voor meer tractie de aandrijfkracht van de elektromotor indien nodig ook overgebracht naar de voorwielen. De mechanische verbinding van de volledig variabele vierwielaandrijving maakt dit mogelijk via de cardanas en aandrijfassen van de voorwielen. De plaatsing op de achteras verbetert de gewichts- en aslastverdeling in het voertuig. Dit vormt de basis voor de overtuigende handling.

Geïnspireerd door de Formule 1™, ontwikkeld in Affalterbach: de high-performance AMG-accu

Elke accu heeft een bepaalde temperatuur nodig voor een optimale vermogensafgifte. Als de accu te koud of te warm wordt, verliest hij tijdelijk merkbaar vermogen of het vermogen moet worden verlaagd om geen schade te veroorzaken als de temperatuur te hoog is. Een gelijkmatige temperatuurregeling van de accu heeft daarom een zeer grote invloed op de prestaties, levensduur en veiligheid ervan. Conventionele koelsystemen die alleen lucht gebruiken of het gehele accupakket indirect koelen met water, hebben hun limieten bereikt – vooral doordat er steeds hogere eisen gesteld worden vanwege het toenemende aantal energiedichte cellen.

De basis voor het hoge prestatieniveau van de 400V AMG-accu wordt gevormd door de innovatieve directe koeling: voor het eerst worden de 560 cellen individueel gekoeld. Ze worden voortdurend omringd door een hightech koelmidel op basis van een niet-brandbare vloeistof. Vergeleken met water heeft het koelmiddel een twee tot drie keer hogere warmtecapaciteit en slaat het meer thermische energie op. Voor directe koeling moesten de AMG-specialisten nieuwe, millimeterdunne koelkanalen ontwikkeld met een breedte die overeenkomt met de hoogte van de cilindervormige cellen.

De ontwikkeling van het lithium-ion-energieopslagsysteem is in z’n geheel geïnspireerd op technologieën die zich hebben bewezen in de F1-bolides van het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team. De high-performance AMG-accu levert een hoog vermogen dat frequent achterelkaar kan worden opgeroepen. Hierdoor neemt het algehele prestatieniveau van de AMG GT Coupé toe. Daarbij komen nog de snelle energieabsorptie en de hoge vermogensdichtheid. De high-performance accu heeft een capaciteit van 6,1 kWh, 70 kW continuvermogen en 150 kW piekvermogen. Het laden vindt plaats via de 3,7 kW boordlader met wisselstroom aan een laadstation, wallbox of gewoon stopcontact. De constructie van de accu zorgt voor een snelle vermogensafgifte en -absorptie en maakt het mogelijk om 13 km volledig elektrisch af te leggen (EAER).

Besturingsstrategie: elektrisch vermogen altijd beschikbaar

De bedrijfsstrategie is afgeleid van het hybride-powerpack van de Mercedes-AMG Petronas Formule 1-racewagen. Net als in de topklasse van de autosport is de maximale aandrijving altijd beschikbaar wanneer de bestuurder deze nodig heeft – bijvoorbeeld om krachtig uit bochten te accelereren of snel in te halen. Het elektrisch vermogen kan altijd worden opgeroepen en vaak worden gereproduceerd via hoge recuperatieprestaties en bijladen naar behoefte. Het onafhankelijke accuconcept maakt het optimale compromis tussen maximale rijdynamiek en efficiëntie mogelijk. Alle componenten zijn perfect op elkaar afgestemd: de prestatieverbetering is direct voelbaar en meetbaar.

De acht AMG DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s ‘Electric’, ‘Battery Hold’, ‘Comfort’, ‘Slippery’, ‘Sport’, ‘Sport+’, ‘RACE’ en ‘Individual’ zijn exact afgestemd op de nieuwe aandrijftechnologie. Ze bieden een breed scala aan rijervaringen – van efficiënt tot dynamisch. Bij de verschillende rijprogramma’s worden belangrijke parameters aangepast, zoals de reacties op het gaspedaal of van de transmissie, de stuurkarakteristiek, de schokdemping en de sound. De programma’s kunnen worden geselecteerd via de AMG-toets en het centrale display in de middenconsole, of via de AMG-stuurwieltoetsen.

De performance-hybrid start normaal gesproken geluidloos (‘Silent Mode’) in het rijprogramma ‘Comfort’, wanneer de elektromotor wordt geactiveerd. De ‘Ready’-aanduiding in het combi-instrument geeft aan dat het voertuig klaar is voor vertrek. Bovendien klinkt er een krachtig, sonoor, AMG-typisch startgeluid dient als akoestische feedback dat de auto rijklaar is. Het wordt in het interieur hoorbaar gemaakt via de luidsprekers. Een kleine druk op het gaspedaal is voldoende om de AMG Performance-hybrid in beweging te brengen.

Recuperatie in vier niveaus selecteerbaar

Omdat de high-performance accu zich dankzij directe koeling altijd in het optimale temperatuurvenster van circa 45 °C bevindt, kan de recuperatie ook worden geoptimaliseerd. Normaal gesproken warmt een accu zo sterk bij een hoog recuperatievermogen, dat de energieterugwinning beperkt moet worden. Dat geldt niet bij direct koeling. Het recupereren begint al bij het uitrollen (‘zeilen), zonder dat daarbij het rempedaal hoeft te worden ingetrapt. Hierdoor wordt de accu geladen en ontstaat er een sterk remkoppel. De wielremmen slijten minder of hoeven, afhankelijk van het recuperatieniveau en de verkeerssituatie, helemaal niet te worden gebruikt.

Met de rechter AMG-stuurwieltoets kunnen vier verschillende recuperatieniveaus worden geselecteerd. Dit werkt in alle rijprogramma’s, met uitzondering van ‘Slippery’. In het hoogste niveau is het zogeheten ‘one-pedal-driving’ mogelijk. De accu kan worden gevoed met meer dan 100 kW vermogen. Een ander voordeel van recuperatie: het voertuig gaat op een steile afdaling niet sneller rijden. Het systeem werkt dan als een motorrem.

Actieve aerodynamica

Het actieve aerodynamica-element, dat is weggewerkt in de voertuigbodem vóór de motor, draagt bij aan een eenvoudig beheersbaar rijgedrag. Dit carbonprofiel is een exclusieve AMG-ontwikkeling en wordt beschermd door patenten. De instelling is afhankelijk van het gekozen AMG-rijprogramma, waarbij het profiel bij een snelheid van 80 km/h automatisch circa 40 mm naar beneden schuift. Hierdoor ontstaat het zogeheten Venturi-effect, dat het voertuig als het ware aan de weg zuigt en de opwaartse druk op de vooras vermindert.

Een andere actieve component is de uitschuifbare achterspoiler, die naadloos is geïntegreerd in de achterklep. De positie van de spoiler verandert afhankelijk van de rijomstandigheden. Het AMG-aerodynamicateam heeft de besturingssoftware afgestemd op hogere prestaties van de AMG GT 63 S E PERFORMANCE en tal van parameters gemodificeerd. In de berekeningen worden de rijsnelheid, de dwars- en langsacceleratie en de stuursnelheid meegenomen. Afhankelijk van het geselecteerde rijprogramma, kan de achterspoiler vanaf 80 km/h vijf nieuwe hoeken innemen, ter bevordering van de rijstabiliteit of ter verlaging van de luchtweerstand.

AMG ACTIVE RIDE CONTROL-onderstel met semi-actieve rolstabilisatie

Eveneens standaard is het AMG ACTIVE RIDE CONTROLL-onderstel met semi-actieve rolstabilisatie. De schokdempers, die adaptief in rebound en compressie versteld kunnen worden, hebben daarnaast semi-actieve, onderling gekoppelde hydraulische elementen. Deze vervangen de conventionele dwarsgeplaatste torsiestaafstabilisatoren en reduceren de bewegingen van de carrosserie. De hydraulische aansluiting van de demperkamers op alle vier de wielen vindt plaats via de leidingen en stelkleppen in de adaptieve dempers.

De verbinding van de vier veerpoten en de drukregeling van de pomp en bedieningskleppen maken een zeer breed rolveerbereik mogelijk en verminderen tegelijkertijd de rolbewegingen. Figuurlijk gesproken: elke torsiestaaf van zacht tot stijf kan automatisch worden gerepresenteerd. Doordat zelfs oneffenheden aan één kant worden gecompenseerd, neemt het comfort tijdens de dagelijkse ritten toe. Bij dynamisch bochtenwerk reduceert de hydrauliek bovendien actief het camberverlies. Dankzij de hoge camberstijfheid stuurt de coupé zeer nauwkeurig.

Bij rechtuit rijden opent het systeem, afhankelijk van het rijprogramma en de rijomstandigheden, volledig. Het systeem compenseert eenzijdige obstakels die anders tot rolbewegingen zouden leiden. Bestuurder en passagiers ervaren een beduidend beter rijcomfort. De kleinere rolbewegingen in bochten verhogen zowel het comfort als de rijdynamiek. De kenmerken van het rijgedrag in de individuele rijprogramma’s kunnen ook nog verder worden gespreid tussen comfort en sport.

Actieve achterasbesturing combineert wendbaarheid en stabiliteit

De AMG GT 63 S E PERFORMANCE beschikt eveneens standaard over actieve achterasbesturing. Afhankelijk van de snelheid sturen de achterwielen óf in tegengestelde richting (tot 100 km/h) of in dezelfde richting (boven 100 km/h) als de voorwielen. Het systeem maakt daarmee zowel een wendbaar als een stabiel rijgedrag mogelijk. Dit zijn karakteristieken die, zonder achterasbesturing, met elkaar in tegenspraak zouden zijn. Andere voordelen zijn een betere beheersbaarheid van het voertuig in het grensbereik en minder stuurinspanning doordat de stuuroverbrenging van de voorwielen directer is.

Goed doseerbaar en stabiel: het high-performance keramisch AMG-composietremsysteem

Om de extreme kracht en de bijbehorende prestaties te kunnen beteugelen, is de AMG GT 63 S E PERFORMANCE standaard uitgerust met het high-performance keramisch AMG-composietremsysteem. Het systeem heeft bronskleurige, vaste remklauwen met zes zuigers vóór en zwevende remklauwen met één zuiger achter. De keramische composietremschijven zijn groter dan die van de AMG-modellen met alleen een verbrandingsmotor: op de vooras meten ze 420 x 40 mm en op de achteras 380 x 32 mm. Het remsysteem overtuigt met extreem korte remwegen, een maximale stabiliteit en een grote fadingbestendigheid bij hoge belasting. Het systeem scoort bovendien met zijn lange levensduur. Het lichtgewicht materiaal vermindert bovendien de onafgeveerde massa.

Visuele modificaties verwijzen naar de E PERFORMANCE aandrijving

Het nieuwe exclusieve topmodel uit de tweedeurs AMG GT-serie onderscheidt zich met name aan de achterzijde. Nieuw is de geïntegreerde plug-in laadklep en de typeaanduiding tegen een rode achtergrond. Hij is ook uitgerust met trapeziumvormige, aan de buitenzijde geribbelde dubbele uitlaatsierstukken. Het ‘E PERFORMANCE’-embleem op de voorspatschermen verwijst naar de aandrijving. Standaard heeft de hybrid 20” tienspaaks lichtmetalen AMG-velgen. Deze zijn aerodynamisch geoptimaliseerd, tantalgrijs en glansgedraaid, met voor banden 295/35 R20 op velgen 10,5J x 20 en achter banden 305/35 R20 op velgen 11,0 J x 20.

Net als voor de hele modelserie zijn tal van lakken en individuele uitrustingsdetails leverbaar voor de hybrid. Het exterieur kan verder worden geaccentueerd met diverse optiekpakketten. Er is ook nog een andere 20” lichtmetalen velg leverbaar of 21” gesmede velgen in diverse design- en kleurvarianten.

Op de bestuurder gericht interieur met uitgebreide keuzemogelijkheden

Het interieur bedient zowel de sportieve doelgroep als de klant die waarde hecht aan maximaal comfort. Het cockpitdesign, tot aan het display in portretformaat in de middenconsole, is op de bestuurder gericht en maakt een harmonieuze totaalindruk. Het maatconcept met optioneel 2+2-zitplaatsen biedt royale ruimte in het interieur.

De elektrisch verstelbare AMG-sportstoelen behoren tot de vele highlights in het interieur en combineren een goede zijdelingse ondersteuning met een hoog langeafstandscomfort Drie massageprogramma’s zorgen voor uitstekend comfort tijdens lange ritten. Dit kan zelfs nog verder worden verbeterd: het ENERGIZING-pakket plus combineert stoelfuncties en lichtstemmingen tot ontspannende comfortprogramma’s. De optionele AMG Performance-stoelen met geïntegreerde hoofdsteunen en ventilatieopeningen in de rugleuningen zijn zelfs nog sportiever.

De grote keuze aan stoelbekledingen weerspiegelt de bandbreedte van comfortabele tot performance georiënteerde uitrustingen. Hiertoe behoren een- en tweekleurig nappaleder maar ook de zeer fraaie MANUFAKTUR bekleding nappaleder met ruitpatroon. De sportieve kant wordt benadrukt door de combinatie van nappaleder met microvezel MICROCUT en contrastsiernaden in geel of rood.

Uitgebreide individualiseringsmogelijkheden met het MANUFAKTUR programma

MANUFAKTUR is het individualiseringsaanbod van exclusieve lakken en hoogwaardige interieuruitrustingen. De speciaal geselecteerde materialen en het vakmanschap bieden klanten de mogelijkheid om hun nieuwe AMG GT Coupé nog persoonlijker te maken.

Voor de AMG GT bestaat het aanbod nu uit negen nieuwe MANUFAKTUR lakken die het huidige aanbod uitbreiden: de drie unilakken MANUFAKTUR vintageblauw uni, MANUFAKTUR siliciumgrijs uni en MANUFAKTUR woestijnzand uni. Daarnaast zijn de twee metallic-lakken MANUFAKTUR orange flame metallic en MANUFAKTUR rubelietrood metallic leverbaar. Er zijn ook vier matte lakken leverbaar: MANUFAKTUR nachtzwart magno, MANUFAKTUR hightechzilver magno, MANUFAKTUR grafietgrijs magno3 en MANUFAKTUR koperoranje magno.

Het MANUFAKTUR interieurpakket is leverbaar in zeven MANUFAKTUR kleurvarianten: MANUFAKTUR classicrood/zwart, MANUFAKTUR mysticrood/zwart, MANUFAKTUR roségrijs/zwart, MANUFAKTUR savannebeige/zwart, MANUFAKTUR tabaksbruin/zwart, MANUFAKTUR yachtblauw/zwart en MANUFAKTUR schaduwgroen/zwart.

Tot het interieurpakket behoren stoelen in MANUFAKTUR nappaleder met ruitpatroon. Het nappaleder in MANUFAKTUR kleur wordt ook gebruikt voor de armleuningen en het middendeel van de portieren, de middenconsole inclusief middenarmsteun en de onderkant van het dashboard. Een andere highlight van het interieurpakket is het met de hand beklede AMG Performance MANUFAKTUR stuurwiel in nappaleder, in een kleur die past bij de betreffende bekledingskleur

De hoogpolige zwarte vloermatten hebben een gestikt AMG-logo en een nappaleren rand in de MANUFAKTUR interieurkleur. De verlichte instaplijsten zijn voorzien van het opschrift ‘AMG’ en een exclusief MANUFAKTUR patroon. De middenconsole is afgewerkt met het opschrift ‘MANUFAKTUR’ in glanzende chroomlook.

Optioneel kunnen de sierdelen in het interieur worden besteld in de lak MANUFAKTUR koperoranje magno, passend bij de exterieurlak.

MBUX multimediasysteem met hybride-specifieke displays

Het MBUX multimediasysteem (Mercedes-Benz User Experience) laat zich intuïtief bedienen en is in staat om te leren. De AMG GT 63 S E PERFORMANCE beschikt over diverse AMG- en hybride-specifieke displays en functies. De exclusieve menu-onderdelen zoals ‘AMG Performance’ onderstrepen het sportieve karakter. De hybride-techniek kan ook visueel worden ervaren: de vermogensstroom van de aandrijflijn wordt weergegeven via haarscherpe graphics. Ook de snelheid, het vermogen, het koppel en de temperatuur van de elektromotor kunnen worden weergegeven.

1 De gespecificeerde waarden zijn bepaald aan de hand van de voorgeschreven WLTP meetmethode (Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure). De opgegeven waarden hebben betrekking op de Duitse markt. Het energieverbruik en de CO2-emissies zijn niet alleen afhankelijk van het efficiënte gebruik van de brandstof of energiebron van de auto, maar ook van de rijstijl en andere niet-technische factoren.2 Het hier gespecificeerde systeemkoppel is een berekende theoretische waarde die kan worden gebruikt ter vergelijking.3 Waarschijnlijk leverbaar vanaf derde kwartaal 2024.
De technische gegevens in één oogopslag
Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE Coupé
Systeemvermogen600 kW (816 pk)
Systeemkoppel41.080-1.420 Nm
Verbrandingsmotor4,0 liter V8 met directe injectie en biturbo-lading
Cilinderinhoud3.982 cm3
Max. vermogen verbrandingsmotor450 kW (612 pk) bij 5.750-6.500 t/min
Max. koppel verbrandingsmotor850 Nm bij 2.500-4.500 t/min
Max. vermogen elektromotor150 kW (204 pk)
Max. koppel elektromotor320 Nm
Aandrijvingvierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ met volledig variabele koppelverdeling
TransmissieAMG SPEEDSHIFT MCT 9G
Energieverbruik gewogen, gecombineerd512,6 kWh/100 km plus 8,2 l/100 km
Brandstofverbruik bij ontladen accu12,3 l/100 km
CO2-uitstoot gewogen, gecombineerd188 g/km
CO2-klasse/ bij ontladen accuG/G
Energiecapaciteit6,1 kWh
Elektrische actieradius13 km (EAER)
Acceleratie 0-100 km/h2,8 sec.
Topsnelheid320 km/h

Het hier gespecificeerde systeemkoppel is een berekende theoretische waarde die kan worden gebruikt ter vergelijking.

5 De gespecificeerde waarden zijn bepaald aan de hand van de voorgeschreven WLTP meetmethode (Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure). De opgegeven waarden hebben betrekking op de Duitse markt. Het energieverbruik en de CO2-emissies zijn niet alleen afhankelijk van het efficiënte gebruik van de brandstof of energiebron van de auto, maar ook van de rijstijl en andere niet-technische factoren.