Test: Lotus Eletre S

Niet langer ‘light’, misschien wel ‘right’

Colin Chapman, de stichter van het sportwagenmerk Lotus, zou zich ongetwijfeld omdraaien in zijn graf als hij deze auto ziet. Een elektrische SUV dan nog. Maar sinds 2017 maakt Lotus deel uit van de Chinese Geely-groep, en dat legt hen met deze nieuwe Lotus Eletre geen windeieren, vermits de eerste verkoopcijfers veelbelovend zijn, volgens de beide Vlaamse dealers (Oostende en Antwerpen).
Het adagio van stichter Chapman was “Light is Right” en dat vertaalde zich in lichte, wendbare sportauto’s. Dat is met deze Lotus meteen anders, vermits hij een leeggewicht van 2595 kilogram op de weegschaal zet en dat is maar liefst twee keer zoveel als een voormalige Lotus Elise.

Imposant

De nieuwe Eletre is maar liefst 5,10 meter lang en 2,23 meter breed, met de klassieke achteruitkijkspiegels, onze testwagen had de digitale spiegels. De voorkant van de auto is een eerbetoon aan de nieuwste sportmodellen van het merk, de motorkap lijkt sterk op die van de elektrische hypercar Evija. Achteraan beschikt de Eletre over een actieve spoiler, die uitklapt afhankelijk van de snelheid van de auto. Dat bevordert, samen met de luchtstroom via de luchtinlaten onder de koplampen, op de stijlen en de achterste heupen, de aerodynamica, die goed is voor een prima Cx van 0,26. Daarnaast beschikt de Lotus op het dak en de voorvleugels over Lidars, die hem zouden in staat moeten stellen semi-automatisch te rijden. Wij zijn alvast fan van het uiterlijk vertoon van onze Lotus Eletre.

Luxe interieur

De sportauto’s van Lotus stonden niet bekend voor een luxueus en goed afgewerkt interieur, om het woord spartaans niet in de mond te nemen. Helemaal anders bij deze Eletre. Het slanke interieur bestaat uit een 15,1 inch scherm in het midden en verschillende schermen vooraan, zelfs de passagier beschikt over een klein scherm. Daarnaast zijn de gebruikte materialen en afwerking ervan van hoogstaande kwaliteit. Enkel ons navigatiescherm viel bij momenten af en toe zo een seconde uit en ook de koppeling met onze Android-smartphone was ook niet altijd constant. Maar het navigeren gaat wel vlot via Google-maps.
Daarnaast is dit ook een zeer ruime auto, we hadden niets anders verwacht met dit formaat van auto’s. Ook de koffer is voldoende ruim met tot maximum 688 liter en vooraan is er een frunk van 46 liter. Ook op dit vlak scoort de nieuwe Lotus punten.

Reputatie

Lotus is het natuurlijk aan zichzelf verplicht prestaties te leveren met hun elektrisch offensief. En ook daar ontgoochelt onze Eletre niet. Met een elektromotor van 603 pk in de Eletre en Eletre S levert dat een acceleratie op van 0 tot 100 km/u in 4,5 seconden. De topsnelheid bedraagt 250 km/u. Prestaties waarmee je kunt uitpakken. Er zijn verschillende rijmodi; Range, Tour, Sport en Individual. De eerste twee zijn bescheiden en mikken eerder op comfort, met een prima filtering van de oneffenheden, de modus Sport verandert de auto in een uiterst efficiënte sportwagen die aan de weg kleeft. In combinatie met de directe besturing levert dat een vrij sensationele ervaring op in het bochtenwerk. Enkel opletten bij het remmen, waar het gewicht duidelijk voelbaar is. Maar als je een elektrische SUV zoekt met een wegligging om plezier aan te beleven en je budget laat het toe, dan kun je zeker deze Lotus Eletre overwegen. Neem je geen genoegen met die 4,5 seconden-spurt, dan kun je de Eletre R kiezen met een vermogen van 905 pk en sprintje van 2,95 seconden. Voor alle duidelijkheid, deze hebben wij (nog) niet getest.  En die hoge snelheden haalt de Eletre in alle stilte, waardoor je – zoals bij vele elektrische auto’s – niet het gevoel krijgt snel te rijden. Even achterop kijken, dan zie je dat het snel gaat, want op dat moment is de achterspoiler uit de kofferklep gekomen. Boven 140 km/u merkten wij wat windgeruis, maar voor de rest stoomt deze SUV onverdroten door. En zelfs de grote 22-duimsvelgen doen geen afbreuk aan het comfort en het rolgeluid.

112 kWh-batterij en 800 Volt

Uiteraard mag je ook verwachten dat de batterij-inhoud voldoende groot is. Een bruto-inhoud van 112 kWh, wat overeenkomt met netto 109 kWh, zorgt ervoor dat het officiële WLTP-rijbereik piekt bij 535 kilometer bij gemengd gebruik, in stadsverkeer zou dat zelfs tot 603 kilometer oplopen. Mooie cijfers. In de praktijk mag je rekenen op een vlotte 400 kilometer in goede omstandigheden. Wil je constant gebruik maken van de Sport-modus zal dat een pak minder zijn. Het verbruik tijdens onze testrit bedroeg toch telkens rond de 27 tot 29 kWh per 100 kilometer.
En door de 800 V-architectuur kan er in zo’n 20 minuten tot 400 kilometer bijgeladen worden aan de DC-snellader.

Budget

De basis-Eletre is er vanaf 98.690 € en voor onze Eletre S dien je meteen al 124.090 € opzij te zetten. Om nog niet te spreken van de 154.090 € voor de Eletre R. Er zijn vijf exterieurkleuren waarvan enkel het Kamu-grijs geen meerprijs vraagt. Een ander interieurthema of kleur kost ook extra (2.550 €) en daarnaast zijn er zaken als andere stoelen, carbonpakket, digitale buitenspiegels, andere remmen tot en met een Lotus Handling pakket waar onder andere achterasbesturing bijhoort. Dus hier kan de rekening nog flink oplopen.

De Lotus Eletre is groot, zwaar, krachtig en imposant.  Zijn rijgedrag en grip zorgen ervoor dat hij de naam Lotus als sportwagenmerk hoog houdt. Daarnaast biedt hij voldoende rijbereik en kan hij ook comfortabel cruisen met 5 personen en bagage aan boord. Natuurlijk heeft dit zijn prijs. Lotus is helemaal terug, met hulp van de Chinezen van Geely. En dan moet de berline Emya nog komen.   

PLUS
  • elegantie
  • rijbereik
  • prestaties
MIN
  • gewicht
  • prijs
  • infotainment kan beter (software)

Tekst: Filip Dewulf
Foto’s: Lotus