NIEUWE ALFA ROMEO MILANO: SPORTIVITEIT GAAT VOOR COMPACT

  • Welkom MILANO, de nieuwe compacte auto die de sportiviteit van Alfa Romeo terugbrengt in het grootste segment van de Europese markt. Een symbolisch ‘welkom terug’ voor fans van de Giulietta en MiTo, en een warm welkom voor een nieuwe generatie Alfisti-liefhebbers.
  • MILANO herdefinieert de schoonheidscriteria in dit segment met Italiaans design van het Alfa Romeo Centro Stile in Turijn: een emotionele band op het eerste gezicht, gebaseerd op een herinterpretatie van de typische stijlkenmerken van het merk.
  • De beste rijdynamiek in zijn klasse. MILANO brengt het typische rijplezier van Alfa Romeo naar het compacte segment, dankzij specifieke technische oplossingen die het resultaat zijn van een ontwikkelingsproces dat werd gecoördineerd door hetzelfde team dat de Giulia GTA ontwierp.
  • Toonaangevend comfort en praktische bruikbaarheid, zoals blijkt uit de grootste kofferbak onder de premium concurrenten (400 L) en de Alfa Romeo Cable Organizer-oplossing.
  • De MILANO “ELETTRICA”, met een 54 kWh batterij, is verkrijgbaar in twee vermogensvarianten: 156 pk en het topmodel VELOCE met 240 pk.
  • De MILANO ELETTRICA biedt een actieradius van meer dan 410 km dankzij de uitstekende aerodynamische prestaties van het ‘Code Tronca’ (afgeknotte start) ontwerp en het laagste gewicht onder de premium compacte auto’s.
  • MILANO VELOCE is het toppunt van sportiviteit bij Alfa Romeo: mechanisch zelfblokkerend differentieel, de meest directe stuurverhouding in zijn klasse, verbreed wielspoor met specifieke stabilisatorstangen voor en achter, sportophanging en -remsysteem, 20 duims velgen.
  • MILANO is “IBRIDA,” met 136 pk 48-V Hybrid VGT (Variable Geometry Turbo), de enige auto in de compacte premiumklasse die ook de Q4-variant met vierwielaandrijving en geautomatiseerd asmanagement voor achterwielaandrijving aanbiedt.
  • Er kunnen nu bestellingen worden geplaatst voor de “MILANO SPECIALE” lanceringseditie, verkrijgbaar in zowel elektrische als hybride versies, met het exclusieve commerciële aanbod “Be Charged, Anywhere, Anytime”.
  • “Be Charged, Anywhere, Anytime,” de elektrische auto op de Alfa Romeo manier: geruststellend en eenvoudig, het ondersteunt de klant in hun dagelijkse rijervaring. MILANO ELETTRICA SPECIALE is uitgerust met een exclusief connected navigatiesysteem (EV Routing) voor toegang tot meer dan 600.000 oplaadstations, het grootste oplaadnetwerk in Europa, de exclusieve Free2move oplaad E-Card en standaard een wallbox.

Sportief in hart en nieren, compact van formaat en Italiaanse stijl op het eerste gezicht. Het wachten is voorbij. Alfa Romeo presenteert de nieuwe MILANO aan de internationale pers in Milaan, in het historische hoofdkwartier van de Automobile Club Milano, op een onconventionele manier en met een tweeledig doel: aan de ene kant om Alfa Romeo’s nieuwe taal te demonstreren, aan de andere kant om dat viscerale en trotse partnerschap met de stad waar Alfa Romeo in 1910 werd opgericht te bevestigen als symbool van de perfecte balans tussen innovatie en traditie, stichtende kenmerken die het merk aan zijn geboortestad binden.

De bestellingen voor de MILANO in de “SPECIALE” lanceringsversie zullen in de loop van de maand mei openen voor de Belux klanten,  de nieuwe toegangspoort tot de Alfa Romeo-wereld voor iedereen, Alfisti-fans en daarbuiten, die heeft gewacht op de terugkeer van het merk in het segment. Om een leidende rol te spelen, biedt Alfa Romeo de sportiefste en spannendste compacte auto om in te rijden in de hele klasse, de enige die in gesprek kan gaan met liefhebbers van de Giulietta en MiTo en een nieuwe generatie Alfisti-fans kan aantrekken.

MILANO is inclusief en biedt iedereen de mogelijkheid om toegang te krijgen tot een onderscheidende en aantrekkelijke auto. Zijn missie is om een nieuwe generatie voor zich te winnen met een nieuwe designtaal. De aangeboren aanleg voor sportiviteit, een eigenschap die Alfa Romeo al sinds 1910 bezielt, blijft overeind, waarbij ‘sportiviteit’ bedoeld is als een aantrekkelijke rijervaring in het dagelijks leven.

In een segment dat wordt bevolkt door sportieve versies die zijn afgeleid van generalistische modellen, wordt de MILANO voorgesteld als een cool en uniek object, dat een fascinerende stijl combineert met de meest geavanceerde technologie op het gebied van comfort, connectiviteit en rijdynamiek. Compromisloos comfort, zoals blijkt uit de grootste kofferbak onder de premium concurrenten (400 L). De MILANO is ook verkrijgbaar in hybride en elektrische uitvoering, zonder onderscheid in esthetiek of uitrusting, want het enige dat telt is dat hij 100% Alfa Romeo is.

De MILANO is verkrijgbaar in de “IBRIDA”-configuratie, de eerste in het segment die ook de Q4-variant met vierwielaandrijving en geautomatiseerd asmanagement op de achterwielen aanbiedt, en als “ELETTRICA”, in twee vermogensvarianten met 156 pk en een actieradius tot 410 km, en als de sportievere 240 pk sterke VELOCE, de belichaming van Alfa Romeo’s sportieve DNA. Het design evolueert in de onderscheidende kenmerken die een onmiddellijke emotionele band creëren. Een Alfa Romeo is immers altijd bedoeld geweest voor wie een auto niet alleen als ‘vervoermiddel’ zoekt, maar eerder als symbiose, een band die ‘authentieke emoties’ naar boven kan brengen.

De nieuwe MILANO, die voorbestemd is om het begrip sportiviteit in het grootste segment van Europa grondig te veranderen, is gebaseerd op de precieze wens om een compacte auto van net iets meer dan 4 meter lang te produceren met een volledig nieuwe, moderne sportieve geest, die verder gaat dan prestaties alleen en die een uitgesproken Alfa Romeo en ideaal sportieve positionering nastreeft. Natuurlijk is dit een gedurfd en ambitieus doel, dat alleen op gezaghebbende wijze kan worden bereikt door een merk met meer dan een eeuw sportieve geschiedenis, gesmeed op racecircuits en op alledaagse wegen. In een notendop is MILANO een soort ‘handboek’ voor een Italiaans merk dat toegewijd is aan de bevrediging van de zintuiglijke vermogens, want de auto is en blijft een opwindend product dat met passie en betrokkenheid moet worden ervaren.

EXTERIEURDESIGN

De Alfa Romeo Centro Stile herdefinieert de designcanons in het segment

Een Alfa Romeo is gebaseerd op de perfecte balans tussen functionele schoonheid en een ongeëvenaard erfgoed, waardoor het de belichaming is van de Italiaanse stijl op autogebied. De nieuwe MILANO vormt daarop zeker geen uitzondering, want zijn compacte afmetingen – een lengte van 4,17 meter, een breedte van 1,78 meter en een hoogte van 1,5 meter – omvatten het unieke karakter van het originele en moderne Made in Italy-design van Alfa Romeo Centro Stile, dat typisch is voor het merk en zich uit in evenwichtige proporties, zuivere lijnen en aandacht voor de kwaliteit van de oppervlakken. Alfa Romeo’s stylisten hebben deze ‘huid’ met ambachtelijke zorg gemodelleerd op de mechanische onderdelen, zich volledig losmakend van de concepten van koude rationaliteit die in het segment in zwang zijn, om leven te blazen in een kronkelig en opwindend design dat op het eerste gezicht in het oog springt. Dit creëert een echte emotionele band tussen de bestuurder en de auto, die zelfs zo ver gaat dat het verlangen ontstaat om de auto te strelen. De proporties worden bepaald door stilistische kenmerken die verband houden met traditie, zoals de beperkte overhangen, de gespierde wielkasten en de iconische ‘Coda Tronca’, een verwijzing naar de legendarische Giulia TZ. Achter de ‘eenvoud’ van de Italiaanse stijl, in het bijzonder die van Alfa Romeo, gaat een van de meest complexe creatieve processen in de industrie schuil: autodesign. Alfa Romeo MILANO heeft een sterke identiteit die bestaat uit een beperkt aantal kenmerken, waaronder het legendarische schild, in de Leggenda en Progresso varianten, misschien wel de beroemdste en meest herkenbare handtekening in de autowereld. Een bijdrage aan zijn krachtige persoonlijkheid wordt geleverd door de gedurfde ‘look’ van de voorkant, met ‘3+3’ en adaptieve Full LED Matrix koplampen. Tot slot wordt de Alfa Romeo-stijl gekenmerkt door de kwaliteit van de oppervlakken, die rijke en harmonieuze reflecties creëren door middel van duidelijke volumetrische contrasten.

INTERIEURONTWERP

Driver-oriented’ voor een authentieke en boeiende rijervaring.

Dezelfde inspiratie van pure sportiviteit is terug te vinden binnenin de auto, waar de Italiaanse aandacht voor elk detail, het gebruik van de fijnste materialen en de plaatsing van alle bedieningselementen binnen handbereik van de bestuurder, zoals het compacte stuurwiel aantoont, de opvallendste kenmerken zijn om zich aan te passen aan alle rijstijlen. Bovenal creëert het instrumentenpaneel met zijn historische ‘Cannochiale’-design die directe visuele verbinding en overtuigt het je om je handen om het stuur te slaan, de motor te starten en het beste te maken van een unieke rijervaring. In het midden van het dashboard en gericht op de bestuurder bevindt zich een 10,25″ touchscreen systeem dat is ontwikkeld om te werken met widgets, grafische componenten die zijn ontworpen voor intuïtieve interactie met alle functies, die kunnen worden aangepast via snel en eenvoudig slepen en neerzetten. Elke gebruiker kan zijn eigen homepage creëren, waarbij elke functie van de auto een app op zich is. Om het interieur verder te verfraaien, zijn de ventilatieopeningen van de airconditioning uitgevoerd in de vorm van een quadrifoglio (klavertjevier), het symbool bij uitstek van de sportiviteit van Alfa Romeo.  Tot slot, om in het oog te springen en de bestuurder te verwelkomen, Sabelt sportstoelen met een omhullende rugleuning die een hoge mechanische weerstand, perfecte ergonomie en structurele lichtheid combineert.

COMFORT

De MILANO behoort tot de top in zijn klasse. De ruimste kofferbak in het segment.

Kiezen voor MILANO betekent geen compromissen willen sluiten tussen oplossingen die gebaseerd zijn op de centrale positie van de bestuurder en het welzijn van alle passagiers. Volgens Alfa Romeo betekent comfort dat elke reiservaring eenvoudig, uiterst aangenaam, georganiseerd en veilig is. En daarom merk je bij het instappen in het passagierscompartiment meteen de minutieuze aandacht voor details, de hoge kwaliteit van de bekleding en het omhullende gevoel in je comfortzone te zitten, met een sportief karakter en onmiskenbaar Italiaanse kwaliteit. Ondanks zijn compacte afmetingen beschikt de MILANO over de grootste kofferbak in zijn klasse (BEV) met een laadvermogen van maar liefst 400 liter, toegankelijk via handsfree technologie. De MILANO is ook voorzien van exclusieve functies zoals het handige opbergvak onder de motorkap, waar de oplaadkabel handig kan worden opgeborgen. Om het comfort nog verder te verhogen, biedt de MILANO een reeks rijhulpfuncties die helpen bij de besturing van het voertuig in de lengte- en dwarsrichting (autonoom rijden van niveau 2). Samen met de 360° parkeersensoren houdt de 180° achteruitrijcamera de omgeving in de gaten, voor een innovatief en praktisch semi-autonoom parkeersysteem.

Tot slot kan MILANO ook worden uitgerust met proximity access-technologie, om de auto snel en gemakkelijk te openen en te sluiten door dichter bij de auto te komen of er juist vandaan te gaan, zonder dat de klant iets hoeft te doen.

RIJDYNAMIEK

MILANO biedt de beste rijdynamiek in zijn klasse.

Met het laagste gewicht in het segment en een optimale massaverdeling betreedt de MILANO de wereld van elektrische auto’s als een echte Alfa Romeo. Het team dat de ontwikkeling van de rijdynamiek coördineerde, is hetzelfde team dat de Giulia GTA ontwikkelde in het Balocco-testcentrum in de provincie Vercelli, met het duidelijke doel om de nieuwe MILANO de beste wegligging in zijn klasse te geven, mogelijk gemaakt door specifieke technische oplossingen in de VELOCE-versie. Deze versie is ook speciaal gekalibreerd om uiterst nauwkeurig te zijn, om de uitzonderlijke wegligging te verbeteren. De sportophanging is 25 mm verlaagd en  de stabilisatorstangen voor en achter zijn extra sportief om snel bochtenwerk met veel grip te garanderen. Het remsysteem heeft remschijven van meer dan 380 mm met monobloc-remklauwen met vier zuigers en het Torsen-differentieel biedt de best mogelijke tractie in alle omstandigheden. De hoogwaardige 20″ banden zijn ook specifiek voor elektrische voertuigen en bieden veel grip. Dit alles vormt de basis van een unieke compacte auto met een pure, herkenbare Alfa Romeo sportiviteit.

De MILANO kan ook worden uitgerust met het Alfa D.N.A.-systeem. De “Dynamic”-modus, mede mogelijk gemaakt door een specifieke kalibratie van het stuur- en gaspedaal, biedt maximale prestaties en rijplezier. In een zorgvuldige balans tussen prestaties en comfort is “Natural” ontworpen voor dagelijks gebruik, terwijl “Advanced Efficiency” gekalibreerd is voor maximale energie-efficiëntie door het verbruik te verlagen zonder het rijplezier te beïnvloeden. Tot slot is er, alleen op de hybride Q4-versie, een vierde modus met de naam Q4, voor omstandigheden met weinig grip.

CONNECTIVITEIT

EV ROUTING: Aangesloten navigatie

Alfa Romeo interpreteert het gebruik van software en connectiviteit om de ervaring van de bestuurder te verbeteren, wat de focus is en blijft. Daarom is de MILANO uitgerust met de meest geavanceerde connected technologie om maximaal comfort te garanderen. EV Routing is een innovatief connected systeem dat in de navigator is ingebouwd en dat de laadbehoeften van de klant automatisch en zonder stress beheert. Het enige wat klanten hoeven te doen is hun bestemming instellen, waarna het navigatiesysteem automatisch de oplaadpunten berekent die langs de route nodig zijn, met toegang tot meer dan 600.000 oplaadpunten, het meest uitgebreide netwerk in Europa. Real-time verkeers-, batterij- en rijstijlcontrole maken het mogelijk om op EV Routing te vertrouwen voor een rijervaring zonder oplaadangst.

Alfa Connect Services, het vervolg op aangesloten diensten

Alfa Romeo MILANO is uitgerust met “Alfa Connect Services”, de tool die geavanceerde connectiviteit aan boord biedt en een reeks diensten voor maximale veiligheid en comfort. Dankzij over-the-air (OTA) technologie worden de kaarten en software van de auto altijd up-to-date gehouden. De verschillende functies die de ervaring aan boord tot de beste ooit maken, zijn onder andere “My Navigation“, bestaande uit apps om op afstand bestemmingen en points of interest (PoI) te zoeken, en realtime waarschuwingen over verkeer, weer en flitspalen. Via de My Alfa Connect smartphone-app kunnen klanten ook communiceren met de auto via “My Remote,” met verschillende diensten zoals: bediening op afstand van de functies van de auto (portieren openen/sluiten of de verlichting laten knipperen) via smartphone of smartwatch; locatie van de auto; controle van bepaalde parameters (snelheid en gebied) en meldingen als deze niet worden gerespecteerd. E-Control biedt ook de mogelijkheid om het starten en stoppen op afstand te beheren, het opladen te plannen of, indien nodig, het interieur te verwarmen of te koelen voordat u in de auto stapt.

Een andere belangrijke innovatie is de integratie van de Hey Alfa virtuele assistent en ChatGPT (A.I.) die spraakherkenning gebruiken om je een nuttige, discrete ‘copiloot’ te geven op je reizen, voor informatie, advies en om aan alle behoeften van de bestuurder te voldoen.

MILANO ELETTRICA

Een nieuw concept van sportiviteit.

Voor de elektrische versie van de MILANO heeft Alfa Romeo gekozen voor een nieuwe generatie krachtbron, een combinatie van een elektromotor (“Hybrid Synchronous Motor”) en een nieuwe accu. Met zijn hoge vermogen, koppel en specifieke kalibratie van de elektrische aandrijflijn biedt de nieuwe compacte sportwagen compromisloos rijplezier met een dynamiek die toonaangevend is in het segment. Verkrijgbaar in twee vermogensversies, 156 of 240 pk, staat de nieuwe auto garant voor uitstekende prestaties en een boeiend en sportief rijgedrag, zoals elke Alfa Romeo. De 54 kWh batterij biedt een hoge energiedichtheid en een zeer goede verhouding tussen nominale en bruikbare energie. In de versie met 156 pk biedt het lithium-ion accupakket een actieradius van 410 km in de WLTP-cyclus, of 590 km in de stadscyclus. Het opladen van de nieuwe MILANO is heel eenvoudig: bij 100 kW DC snellaadstations duurt het minder dan 30 minuten om de accu’s van 10 tot 80% op te laden.

MILANO IBRIDA

De emoties van elektrische mobiliteit zonder opladen

MILANO biedt twee tractieoplossingen voor de Ibrida-versie: voorwielaandrijving of Q4 vierwielaandrijving, een primeur in het topsegment, die in een later stadium beschikbaar zal zijn.

MILANO IBRIDA heeft een 136 pk 48-V Hybrid VGT (Variable-Geometry Turbo) architectuur. De interne verbrandingsmotor is de 1,2-liter driecilinder Miller cycle-motor met turbo met variabele geometrie en distributieketting voor maximale betrouwbaarheid. De elektrische component bestaat uit een 48-volt lithium-ion batterij en een 21 kW elektromotor die is ingebouwd in de innovatieve 6-versnellingsbak met dubbele koppeling, die samenwerkt met de omvormer en transmissiecontrole-eenheid om maximale efficiëntie te garanderen.

MILANO IBRIDA biedt een soepele rijervaring om meer dan 50% van de tijd in elektrische modus door de stad te rijden; MILANO garandeert elektrisch rijden, niet alleen tijdens parkeermanoeuvres of bij lage snelheden in stedelijke gebieden, maar ook buiten de stad met een beperkte lading bij snelheden tot 150 km/u.

MILANO SPECIALE

De topversie voor de lancering

De bestellingen voor MILANO SPECIALE, de topversie van de lanceringseditie die verkrijgbaar is met de IBRIDA (136 pk) en ELETTRICA (156 pk) aandrijflijnen, zijn nu open. MILANO SPECIALE, exclusief beperkt tot de lanceringseditie, verenigt sportiviteit, technologie en comfort in een unieke configuratie met een gerichte selectie van de beste specificaties uit het gamma.

 De opvallende kenmerken van het exterieur zijn de “Progresso”-scudetto, de matte sportafwerking met accenten in het nieuwe en nu al iconische Arese-rood en 18″ lichtmetalen velgen “Petali”.  Het interieur is versierd met sportieve en exclusieve elementen zoals het “Spiga” vinyl en stoffen interieur, het lederen stuurwiel en de elektrisch verstelbare bestuurdersstoel met massagefunctie. Aandacht voor detail wordt verzekerd door de elegante en opvallende 8-kleuren interieurverlichting die de luchtroosters, centrale tunnel en de iconische Telescope markeert. Een extreem rijke set-up wordt gecompleteerd door de volgende veiligheidsuitrusting: MILANO SPECIALE biedt standaard niveau 2 autonoom rijden, connected navigatie, 180° achteruitrijcamera, handsfree elektrische achterklep en keyless systeem met proximity access technologie.

MILANO ELETTRICA SPECIALE is ook uitgerust met een 11 kW driefasige boordlader, om in alle situaties de beste laadprestaties te garanderen.

“ALTIJD EN OVERAL OPLADEN”

Het eenvoudige en geruststellende commerciële lanceringsaanbod ter ondersteuning van de klant

In de MILANO SPECIALE introduceert Alfa Romeo “Be Charged, Anywhere, Anytime”, een uiterst geruststellend en eenvoudig aanbod dat klanten ondersteunt in hun dagelijkse relatie met hun elektrische auto. Het organiseren van uitstapjes of het regelen van je dagelijkse routine is nog nooit zo eenvoudig geweest en je kunt je auto altijd en overal opladen.

EV ROUTING: het verbonden navigatiesysteem met EV Routing-technologie geeft je de mogelijkheid om je route te plannen met aanduiding van eventuele stops die nodig zijn om op te laden en hoe lang dat gaat duren. Het systeem is in realtime verbonden met meer dan 600.000 oplaadstations in heel Europa en biedt een keuze van het meest geschikte oplaadpunt voor je route en om je stop te plannen.

WALLBOX: om thuis op te laden is de Free2Move Charge easyWallbox inbegrepen in het lanceringsaanbod. Klanten kunnen een professionele thuisinstallatie aanvragen, verzorgd door de referentiepartner op de markt.

Alfa Romeo E-CARD: dankzij de gratis eSolutions Charging app van Free2Move eSolutions hebben klanten van MILANO toegang tot het meest uitgebreide oplaadnetwerk in Europa. Met Alfa Romeo E-CARD is het eenvoudig om je oplaadbeurt te activeren en contactloos te betalen, waar je ook bent.

LINE-UP

IBRIDA en ELETTRICA met drie packs voor de ultieme TECHNOLOGIE, EXCLUSIVITEIT of SPORTINESS.

Alfa Romeo MILANO presenteert een line-up strategie die het configureren voor de klant nog eenvoudiger maakt. De MILANO wordt aangeboden met vier aandrijflijnen: IBRIDA 136 pk, IBRIDA 136 pk Q4, ELETTRICA 156 pk en ELETTRICA VELOCE 240 pk. Drie packs maken het aanbod compleet:

Techno, voor de beste specificaties op het gebied van veiligheid, technologie en functionaliteit, zoals autonoom rijden op niveau 2, handsfree elektrische achterklep, LED Matrix verlichting en connected navigatie met virtuele assistent.

 Premium, voor het beste in comfort en exclusiviteit, met dank aan het vinyl-stof-interieur, de elektrisch verstelbare bestuurdersstoel met massagefunctie, de sfeerverlichting in het interieur en de aluminium pedalen en schopplaat.

 Sport, dat per definitie het beste in sportiviteit biedt met Sabelt-stoelen, Alcantara-bekleding en sportieve uiterlijke kenmerken.