Ook Maserati ontsnapt niet aan de lokroep van de elektrificatie. Naast de GranTurismo en GranCabrio krijgt logischerwijze de SUV Grecale een elektromotor en batterijen als aandrijving. Het elektrisch gamma krijgt de welluidende naam “Folgore” en dat staat voor bliksem. Wij mochten enkele dagen bliksemschicht spelen met de Maserati Grecale Folgore.
Koperen details
Wie denkt de Grecale Folgore te onderscheiden van een Grecale met hybride of V6-aandrijving, moet al goed kijken. Pas wanneer je ze naast elkaar plaatst, zie je de verschillen. Een specifieke neus, iets andere grille en bumper en meer aerodynamische velgen. Maar meest in het oog springend zijn de koperen details, zoals het gekende drietandlogo in koper op de C-stijl achteraan en het opschrift “Folgore” op de zijflanken vooraan.
Interieur
Binnenin vallen de grote lepels achter het stuur op. Die dienen uiteraard niet om de versnellingen manueel te bedienen, maar krijgen hier de functie om het niveau van energierecuperatie mee in te stellen. Deze werken prima, de regeneratie is een welkome surplus op secundaire wegen of in het stadsverkeer, waar het verbruik enigszins kan gedrukt worden. In combinatie met de “Max Range” instelling als één van de rijmodi, levert dat een aanvaardbaar verbruik op en zelfs enkele kilometers winst als rijbereik.
Het dashboard is eveneens overgenomen uit de Grecale met verbrandingsmotoren en bestaat uit een schuin opgesteld scherm van 8,8 duim voor bediening van de airco en stoelverwarming en -ventilatie, en andere comfortfuncties. Hierbij ook de lay-out van het klokje bovenaan het dashboard. Je kiest voor de klassieke lay-out, sportief of design. Naast het scherm voor de comfortfuncties is er een bijkomend scherm van 12,3 duim voor het infotainment en info omtrent de elektrische staat van het voertuig, drive mode, telefooninstellingen en dergelijke. Tussen de twee schermen vind je de drukknoppen voor de bediening van de versnellingen, P, N, R en D. De bediening van de schermen vraagt soms wel wat aandacht en de menu’s komen nogal druk over, waardoor het soms opletten is om niet teveel afgeleid te zijn terwijl je op het scherm bezig bent.
Het interieur en de algemene afwerking maken wel een degelijke indruk en het luxegevoel is aanwezig.
De Grecale is 4,86 meter lang en 1,94 meter breed en met een wielbasis van 2,90 meter is er achterin voldoende ruimte. Gezinsambities mag hij ook afdwingen. De koffer is 535 liter groot, een frunk is er niet, je zult de laadkabels in de koffer moeten laten.


557 pk over de vier wielen
De Grecale Folgore beschikt over twee elektromotoren van elk 205 kW, wat samen zorgt voor 410 kW oftewel 557 pk verdeeld over de vier wielen. Hiermee tik je in 4,1 seconden aan 100 km/u, dat is vergelijkbaar met een Porsche Macan 4S, zijn grootste concurrent. De topsnelheid van onze bliksemse drietand bedraagt 220 km/u.
Het batterijpakket van onze Folgore heeft een nettocapaciteit van 95 kWh (bruto 105 kWh) en dat geeft hem een officieel WLTP-rijbereik van 501 kilometer.
Uiteraard haal je dat niet. Reken op 300 tot – in goede omstandigheden – 400 kilometer, afhankelijk van de buitentemperatuur en de gekozen rijmodus (Max Range, GT of Sport). Ons viel het vrij hoge verbruik op de snelweg op, daar haalden wij geregeld 30 kWh per 100 kilometer, nochtans op cruisesnelheden van maximum 125 km/u. De GT-modus is de meest aangewezen stand, de Max Range gebruik je in de stad en bij rustig verkeer, in Sport geniet je van de duw in de rug van een sportieve GT-SUV.
Opladen aan de snellader kan helaas niet via 800-voltarchitectuur zoals de GranTurismo en GranCabrio, waardoor het laadvermogen niet 270 kW maar slechts 150 kW bedraagt. Standaard kan je in de Grecale wel laden met 22 kW.
Dynamisch
Met de drietand op de grille staat Maserati garant voor een dynamisch en sportief rijgedrag. En dat maakt deze Folgore zeker waar. De gestuurde pneumatische ophanging in combinatie met de luchtvering zorgt hier voor. Enkel meesturende achterwielen ontbreken, wat zijn Duitse concurrent wel biedt. De directe en nauwkeurige voortrein maakt het sturen uiterst aangenaam en daardoor is het genieten van deze prestige-SUV. Natuurlijk voel je het gewicht eigen aan zijn elektrische architectuur, waardoor deze Grecale iets minder levendig is dan bijvoorbeeld de zescilinder Trofeo die wij eerder al mochten rijden. Weet dat de Grecale op het platform van de Alfa Romeo Stelvio staat, er zijn slechtere referenties als basis.



De Maserati Grecale Folgore ziet er prima uit, rijdt voldoende prettig en zijn prestaties zijn top. Hij kost met een vanafprijs van 112.000 € een flinke duit, maar daar krijg je wel wat voor. Zijn verbruik is hoog op de snelweg, waardoor je ongeveer om de 300 kilometer aan de laadpaal moet. Maar wie het nog iets exclusiever wilt dan zijn Duitse concurrent Porsche Macan, maakt een goede beurt.
PLUS
- prestaties
- stuurrespons
- wegligging
MIN
- geen 800 volt
- verbruik op snelwegen
- stevige prijs
Tekst: Filip Dewulf
Foto’s: Maserati