Jaguar classic onthult eerbetoon aan eerste raceoverwinningen van e-type met e-type zp collection

Antwerpen, dinsdag 6 juni 2023: Jaguar Classic viert het race-erfgoed van de iconische E-type door zeven exclusieve paren van de E-type ZP Collection te bouwen. Deze nieuwe luxueuze verzamelobjecten zijn een eerbetoon aan de eerste E-types die races reden, gemaakt onder de projectnaam “ZP”. Luttele maanden na de introductie van de E-type in 1961 vierden deze licht gewijzigde race-E-types, ontworpen door Jaguar, hun eerste overwinningen.

Elk paar voertuigen uit de E-type ZP Collection omvat een drophead coupé en een coupé met vast dak, afgewerkt in aankledingen die geïnspireerd zijn op de originele racewinnaars en volledig gerestaureerd werden door de experten van Jaguar Classic Works in Coventry.

De twee inspiratiewagens worden doorgaans aangeduid met hun inschrijvingsnummers ‘ECD 400’ en ‘BUY 1’ en werden in de jaren 1960 bestuurd door respectievelijk Graham Hill en Roy Salvadori. De E-type ZP Collection is te herkennen aan doordachte details die het race-erfgoed van de E-type in de verf zetten, evenals technologische upgrades en verbeteringen die de E-type gebruiksvriendelijker maken voor klanten.

Paul Barritt, Directeur van Jaguar Classic: “De E-type ZP Collection is het ultieme eerbetoon aan het triomfantelijke racedebuut van de E-type, dat op zich deel uitmaakt van de rijke autosportgeschiedenis van Jaguar. Elk paar vertelt een fascinerend en vaak onverteld verhaal over de geschiedenis van de E-type. De ZP Collection eert niet alleen de wagens, maar ook de piloten die hen naar de overwinning op het circuit reden. Dankzij de 2.000 uren die de vaklui van Jaguar Classic met liefde besteedden aan elke wagen, zullen onze veeleisende klanten kunnen genieten van een uniek eerbetoon aan twee van de grootste auto’s uit de geschiedenis van de E-type.”

Later in 2023 onthult het personaliseringsteam SV Bespoke van Jaguar een beperkte reeks van bijpassende ZP Editions van de F-TYPE, geïnspireerd op de E-type ZP Collection. Veertien van deze laatste sportwagens met 5.0 V8-compressormotor zullen voorbehouden zijn aan klanten van de E-type ZP Collection en op die manier een eenmalig kwartet vormen. Vanaf 2025 wordt Jaguar trots een zuiver elektrisch merk voor moderne luxe. Dat zal een opwindend nieuw hoofdstuk inluiden voor het merk dat in 1935 werd opgericht door Sir William Lyons.
Historische fundamenten
De exclusieve wagens van Jaguar Classic vieren een belangrijk verhaal over de E-type en danken hun naam aan zeven vroege exemplaren, die werden omgebouwd tot racewagens. Ze maakten hun racedebuut in april 1961, amper een maand nadat de productie-E-type zijn triomfantelijke werelddebuut maakte op het Autosalon van Genève.

Claude Baily, destijds Chief Designer bij Jaguar, maakte de specificaties van deze zeven Project ZP-wagens pas bekend een dag nadat de E-type met veel bombarie was gelanceerd in Genève. Elke wagen kreeg motoraanpassingen en opgewaardeerde onderdelen zoals het cilinderblok en de cilinderkop, naast een versnellingsbak met korte verhoudingen.

Amper een maand later eindigden ‘ECD400’ en ‘BUY1’ op 15 april 1961 op de eerste en derde plaats in de Oulton Park Trophy voor GT-wagens. Dat was het begin van de racecarrière van de E-type en de voortzetting van het race-erfgoed van Jaguar, ingeluid door iconische modellen als de C-type en D-type.

De zegevierende E-type ‘ECD 400’ in Indigo Blue werd in Oulton Park bestuurd door Graham Hill, terwijl ‘BUY 1’, een exemplaar in Pearl Grey, werd bestuurd door Roy Salvadori en als derde finishte. Salvadori won vervolgens op 21 mei 1961 in Crystal Palace. Tussen 1961 en 1964 waren de E-types samen verantwoordelijk voor een opvallend succes en behaalden ze 24 podiumplaatsen.

De wagens
De eerste van het duo eert de E-type drophead coupé in Indigo Blue van Graham Hill. Hij is afgewerkt in Oulton Blue – geïnspireerd op de originele kleur van de ‘ECD 400’ – en heeft een zwarte motorkap en diverse koetswerkdetails die hulde brengen aan de racewagen van Hill.

De emblemen op de motorkap en de deuren zijn afgewerkt in wit, passend bij de witte band rond de binnenkant van de luchtinlaat vooraan. De spijl in het radiatorrooster en de voorste zijsteunen werden verwijderd in overeenstemming met het origineel. Maar in tegenstelling tot het origineel, dat enkel werd ontwikkeld om te racen zonder rekening te houden met de afwerking, moesten de ingenieurs van Jaguar Classic de wagen een perfect aangezicht geven. Daarom werd de neus minutieus herwerkt en met de hand afgewerkt, goed voor meer dan 40 extra uren werk.

Voor- en achteraan zijn er verchroomde bumpers met draadwielen en wielspinners, voorzien van het Jaguar Heritage-logo. Om een historisch correcte look voor 1961 te garanderen, wordt een stuurwiel in beukenhout gecombineerd met andere kenmerken van de vroege E-type, waaronder gelaste ventilatiesleuven op de motorkap en externe motorkapsluitingen met een vergrendelbare sleutel. De externe motorkapsloten zijn voorzien van specifieke ZP-logo’s en worden aangevuld met een lederen motorkapband.

Een aantal bijkomende ZP-details zijn zichtbaar, waaronder ZP-logo’s op de tankdop, de koetswerkafdekking en de dakafdekking, terwijl ZP- en Jaguar-logo’s op de achterkant het unieke karakter van elke wagen duidelijk maken. Op het spatbord van de auto is ook een kunstzinnige afbeelding aangebracht, met de Union Jack in een zilveren schild, het silhouet van de E-type en het Project ZP-opschrift.

Het interieur heeft een uniek authentieke uitrusting, afgewerkt in rood leder van Bridge of Weir en een historisch correcte Hardura-afwerking. De extra uitrusting omvat een ‘golden growler’-claxonknop, terwijl Jaguar Classic verheugd is opnieuw te kunnen samenwerken met meester-graveerder Jonny ‘King Nerd’ Dowell. De unieke kunstpanelen op de middenconsole zijn afgewerkt in geanodiseerd aluminium met zijn unieke, handgegraveerde details.

Het ontwerp van de drophead coupé in Oulton Blue omvat gravures van het silhouet van de wagen, de lay-out van het Oulton Park-circuit met een start/finish-vlag, als eerbetoon aan de eerste raceoverwinning van Graham Hill – en Hills beroemde citaat: “In een race wordt mijn auto deel van mij, en ik word er deel van”. Ook is er nog een halve lauwerkrans die nogmaals de overwinning van de originele wagen symboliseert. De kunstpanelen zijn geanodiseerd in batches volgens dezelfde hoge kwaliteitsnormen die zorgvuldig worden toegepast op moderne productiemodellen voor een consequente duurzame uitstraling.

De tweede wagen van elk paar eert de E-type, die in 1961 door Roy Salvadori naar de overwinning werd gereden in Crystal Palace, na het succesvolle racedebuut van de E-type in Oulton Park.

Terwijl alle originele Project ZP-modellen gebaseerd waren op drophead coupés, werd de op ‘BUY 1’ geïnspireerde wagen heruitgevonden als coupé met vast dak, wat klanten en verzamelaars een voorbeeld geeft van beide koetswerkdesigns. Met de originele koetswerkkleur Pearl Grey als inspiratie is hij afgewerkt in Crystal Grey, een naam die verwijst naar het circuit waarop Salvadori zijn eerste zege boekte met een E-type.

Net als de Oulton Blue-versie, geïnspireerd op de ‘ECD 400’, heeft de Crystal Grey-coupé met vast dak witte emblemen en gelijkaardige koetswerkdetails, dus zonder een spijl en Jaguar-logo op het radiatorrooster, maar met hetzelfde niveau van vakmanschap voor de koetswerkaanpassingen. De coupé heeft dezelfde verchroomde bumpers als de drophead, evenals gelaste ventilatiesleuven op de motorkap en unieke grafische details op de zijkant. De logo’s op het koetswerk werden gecreëerd in samenwerking met het Britse Vaughtons, gevestigd in het ‘Jewellery Quarter’ van Birmingham. Ze bootsen de look en het design van racestickers van toen na.

Binnenin is de op de ‘BUY 1’ geïnspireerde wagen uitgerust met Bridge of Weir-leder in Dark Navy, met een bijpassende Hardura-afwerking en een stuurwiel in beukenhout, terwijl de aluminium details op de middenconsole geanodiseerd zijn in grijs. Het ontwerp omvat de andere helft van de lauwerkrans die op de console van de Oulton Blue-wagen is gegraveerd. De circuitlay-out is die van Crystal Palace en het opschrift ‘King of the Airfields’ naast een silhouet van de wagen verwijst naar Roy Salvadori’s bijnaam.

Authentiek eerbetoon
Elke wagen wordt geleverd met een historisch correcte helm, zoals Hill en Salvadori er toen een droegen. Ze worden vakkundig vervaardigd door de Britse expert Bill Vero van Everoak, die al sinds de jaren 1950 helmen maakt. De authentieke en trouwe reproducties zijn een prachtig pronkstuk dat kan worden gedragen, en dat met de hand wordt aangepast voor elke klant.

Ze worden geleverd met een op maat gemaakte opbergtas in leder, uit hetzelfde leder als de interieurs en ter plaatse gemaakt door de interne interieurspecialisten van Jaguar Classic. De helmtas past ook perfect bij de lederen pochette voor de handleiding van de wagen, dat door hetzelfde team is gemaakt met hetzelfde leder.

Expertise van Classic Works
De ZP Collection is gebaseerd op de specificaties van de 3,8-liter Serie 1 E-types die tussen 1961-1964 werden gebouwd. De 3,8-liter motor van 265 pk heeft een authentieke aluminium radiator in de stijl van 1961 met een elektrische koelventilator en elektronische ontsteking voor dagelijkse bruikbaarheid, evenals een uitlaatsysteem uit gepolijst roestvrij staal. Hij combineert originele authenticiteit moeiteloos met moderne bruikbaarheid en betrouwbaarheid.

Hoewel elke wagen uniek is qua persoonlijkheid en erfgoed, worden ze allebei nog verder verbeterd door het team van Jaguar Classic Works. Voorbeelden daarvan zijn het infotainmentsysteem van Jaguar Classic met DAB-radio, Bluetooth-connectiviteit en navigatie, om te voldoen aan 21e-eeuwse normen op het gebied van auto-entertainment.

De belangrijkste mechanische upgrade is de speciaal ontwikkelde handgeschakelde vijfversnellingsbak om stiller en comfortabeler te cruisen. Hij is voorzien van synchromesh op alle verhoudingen, schroefvormige tandwielen en een versterkte behuizing van gegoten aluminium voor een grotere betrouwbaarheid en duurzaamheid, met kortere overbrengingsverhoudingen voor soepelere schakelovergangen. Door zijn slimme design hoeven het koetswerk of een van de andere onderdelen niet te worden aangepast, ondanks het feit dat hij een extra verhouding biedt. De integriteit van het donorvoertuig behouden is van het grootste belang voor het team van Jaguar Classic. De versnellingsbak die ze ontwikkelden, maakt het mogelijk om de originaliteit van het koetswerk te behouden en klanten meer gebruiksgemak te bieden.

Aan elke wagen wordt ongeveer 2.000 uren gesleuteld door de experts van Jaguar Classic. Daarbij staat minutieus en nauwgezet vakmanschap centraal, zodat elke wagen een meesterwerk wordt.

Elke wagen wordt geleverd met een autohoes op maat met ZP-logo en een specifieke krik met unieke opbergtas die onder de koffervloer kan worden opgeborgen.