De kunstenaar Maarten Schaubroeck hoeft weinig of geen intro denken we! Zijn gigantische kunstwerken zijn langs de E17 op nogal wat daken van grote industriële panden te bewonderen.
Maarten Schaubroeck’s schitterende werken kan je straks van dichtbij bewonderen. Hij exposeert vanaf 23 maart in het Muze’um L te Roeselare! Dit wil je niet missen!
Kracht van nieuwsgierigheid en observatie
In Muzeum L, waar het licht zelf als een kunstwerk is, nodigt metaalkunstenaar Maarten Schaubroeck je uit om de verwondering van licht te (her)ontdekken. Zijn ‘2025: A light odyssey’ is meer dan slechts een kunstinstallatie; het is een poëtische verkenning van nieuwsgierigheid, wetenschap en de pure magie van kleuren. Schaubroeck neemt je mee op een visuele reis waarin wetenschap en kunst samen komen.
Geïnspireerd door de unieke lichtinval van Muzeum L, stelt Maarten zich de fundamentele vragen: Wat is licht? Kunnen we licht echt waarnemen? Hoe ervaren we deze ongrijpbare kracht? Zijn zoektocht naar antwoorden resulteert in een fascinerende installatie die met de essentie van licht speelt, geïnspireerd door de baanbrekende ontdekkingen van Isaac Newton.
Een regenboog in metaal
De installatie, met zijn gelaagde kleuren, vangt het licht en breekt het op zo’n manier dat er een waaier van tinten ontstaat, die zich continu aanpast aan de bewegingen van de bezoeker en de wisselingen in het omgevingslicht. Elke stap is een nieuwe ontdekking, een nieuwe ervaring van kleur die in de ruimte lijkt te dansen.
Een knipoog naar Newton: Wetenschap ontmoet kunst
De installatie is niet alleen een eerbetoon aan Newton zijn iconische experimenten, waarin hij bewees dat wit licht een mengeling is van alle kleuren van de regenboog.
Het is ook en vooral een uitnodiging om met de onbevangen nieuwsgierigheid van een kind naar de wereld te kijken. Het werk herinnert ons eraan dat zowel de kleinste dingen als de grootste wetenschappelijke ontdekkingen vaak beginnen door eenvoudigweg te kijken en vragen te stellen met een onbevangen nieuwsgierigheid en een open geest. Daar ontstaat ook creatie. Maarten nodigt ons uit om licht opnieuw te bekijken, als iets dat niet alleen te begrijpen is, maar het ook te ervaren.
Twee werelden van licht: Een explosie en een doorgang
De kunstinstallatie bestaat uit verschillende delen, die samen een dynamische en gelaagde ervaring bieden. De ene installatie is een explosie van licht, een krachtige “knal” van lichtbubbels die uit elkaar spatten en nieuwe vormen creëren.
Daarnaast is er een gaanderij van metalen structuren waarin het licht zich breekt en reflecteert. Terwijl je door de gaanderij wandelt, bevind je je in een zee van kleuren die steeds opnieuw veranderen, afhankelijk van waar je staat en hoe het licht de metaalstructuren raakt. Elke hoek biedt een nieuwe ervaring, een nieuwe invalshoek van het licht.
Een eigenzinnige twist
Maarten Schaubroeck staat bekend om zijn grootschalige metalen installaties, waarin hij het onverwachte vaak combineert met de indrukwekkende kracht van staal. In deze expositie voegt hij opnieuw een speelse draai toe aan zijn werk door de fragiele schoonheid van de kleurvakken te vertalen in vierkante metalen structuren.


Affiche-inspiratie: Film, Licht en Ruimte
De affiche van de expositie is geïnspireerd door Maartens liefde voor films en de bijhorende iconische filmaffiches. Het ontwerp combineert zijn fascinatie voor licht in cinema met zijn interesse in de wetenschap van licht en ruimte. De kleuren en vormen verwijzen naar de thematiek van 2001: A Space Odyssey, waarbij nieuwsgierigheid en ontdekking centraal staan.
Laat je verwonderen in Muzeum L
‘2025: A light Odyssey’ is een uitnodiging om stil te staan bij de wonderen van het licht en de kracht van nieuwsgierigheid. Maarten Schaubroeck laat ons even stil staan en terug écht kijken en vragen stellen om zo tot verwondering te komen.
