Kunst in de tuin

Een kunstwerk in de tuin kan een ongelofelijke meerwaarde geven aan het totale tuinontwerp. Een blikvanger heeft impact. Maar hoe maak je de juiste keuze? In welke tuin hoort wat? Niňa Van den Bosch van Art Center Horus geeft graag advies.

“Een paar mooie beelden in de tuin vormen een streling voor het oog. Het kan een enorme upgrade betekenen voor een tuin. Het leuke van kunst in de tuin is dat het een eyecatcher kan zijn, maar evengoed een verborgen verrassing. De taak van tuinkunst is om meer uitdrukking te geven aan die bezieling.”

“Natuurlijk vragen mensen of wij ze willen adviseren. Mijn vertrekpunt is altijd de vraag: ‘Waar voelt u zich toe  aangetrokken?’ Mensen met een modern huis neigen vaker tot strakke beelden, beelden met transparantie erin. Abstracte kunst past vaak beter in een moderne tuin. Mensen met een romantisch huis kiezen eerder voor romantische beelden. Balans is ook belangrijk; in het leven zoek je immers ook altijd naar evenwicht. Het beeld mag opvallend zijn, het mag blij maken. Het moet een verrijking zijn van de tuin. Maar voor mij is de harmonie heel belangrijk.”

“Vrij cruciaal is de plek waar je het kunstwerk plaatst. Zorg dat je het vanuit huis kunt zien. Vanuit de living, als je daar vaak verblijft, maar misschien ook vanuit de keuken. Bedenk waar je het meeste zit. Het is fijn dat als je naar buiten kijkt, je het kunstwerk kunt zien. Heb je een grotere tuin en meerdere kunstwerken, dan kun je er ook voor kiezen het ietwat aan het oog te onttrekken. Een tuin mag verrassen. Kleine wandelpaden, een verscholen hoekje, dat je echt iets kunt ontdekken.”

https://artcenterhorus.com