Humans in motion – Maarten Schaubroeck

In februari lanceerde de Stad Roeselare voor het eerst een Architectuurprijs. Een initiatief om nieuwe uitmuntende architecturale, infrastructurele en landschappelijke projecten in de kijker te zetten. Tijdens het event “Roeselare maakt stad | Stad maakt Roeselare” werden de winnaars bekend gemaakt. Dit event is de apotheose van de groeias rond stadsvernieuwing.  Een prachtige afsluit waar diverse professionals hun inzichten geven op het gebied van stadsontwikkeling, stadsvernieuwing en architectuur.  

De eerste Architectuurprijs Roeselare kan duidelijk zowel professionals als particulieren bekoren. Binnen twee categorieën (beste grootschalige ingreep en beste kleine interventie) selecteerde een jury tien genomineerden die in de running bleven voor de prijs.  

De prijzen van de vakjury 

voor beste grootschalige ingreep: Maister (bedrijventerrein Ovenhoek)  

voor beste kleinschalige interventie: de Sint-Jozefskerk.

De prijzen van het publiek zijn voor Westwing Tower (Kwadestraat) en The Lightstore (Koning Albert-I-laan)

De vakjury deelde ook nog vier eervolle vermeldingen uit: de particuliere woningen Heilig-Hartstraat 42 en Iepersestraat 135 A en de kantoren van Joye T’rec in de Onledebeekstraat en van Hannibal in de Populierstraat.

Aan de Architectuurprijs is er geen geldprijs verbonden. De winnaars ontvangen een sculptuur “Ironhumans” van de hand van Maarten Schaubroeck.   

Humans in motion staat voor de allesomvattende verbindingen tussen mensen.
De op het eerste zicht identieke gestaltes nemen verschillende vormen aan.

Stalen menselijke figuren die een verhaal vertellen. De mens in beweging.

Elke verbinding en elk verhaal is uniek. Individuen vormen relaties. Over het leven.

Als boeiende reflectie voor onszelf. Contrast. Individu versterkt door de groep.

Het kunstwerk Iron Humans werd getransformeerd tot een unieke en betekenisvolle trofee die de menselijke prestaties en verdiensten op het gebied van architectuur op een passende manier viert.