Down To Art laat pure schoonheid en emotie primeren

De beste investering doe je met je hart

Toen kunstgalerij Down to Art 20 jaar geleden in het Vlaanderen van Jan Hoet de deuren opende, reageerden veel collega’s met ongeloof op de jonge galerij die de zuiver figuratieve, eerder romantische en volledig op gevoel gebaseerde kaart trok. Twee decennia later is de galerij aan de Kraanlei in Gent met 4.000 verkochte kunstwerken uitgegroeid tot één van de drukst bezochte in Oost-Vlaanderen en opende zaakvoerster Charlotte Vander Haeghen recent een tweede galerij in het bruisende Nieuwpoort.

Pure schoonheid en emotie

Eigenzinnigheid loopt als een rode draad doorheen het verhaal van Down to Art. En dat op die eigenzinnigheid geen sleet blijkt te zitten, bewijst de opening van de nieuwe galerij. Charlotte Vander Haeghen koos bewust niet voor het voorspelbare Knokke, maar voor Nieuwpoort, de sterkst groeiende Belgische badstad. Geboren in een gepassioneerd kunstenaarsnest heeft Charlotte haar plannen altijd intuïtief gesmeed en met veel vertrouwen op haar buikgevoel uitgevoerd. Dat haar gloednieuwe galerij in Nieuwpoort op de eerste maand reeds 21 werken verkocht – en dat enkel aan toevallige voorbijgangers want enige vorm van vernissage mocht niet door COVID-19 – mag gelden als bewijs dat ze dit gevoel gerust mag volgen. De selectie van haar kunstenaars doet ze op dezelfde manier. Maar dan met haar hart in plaats van haar buik. Grote namen interesseren haar niet, tenzij ze prachtig werk maken, want dat is namelijk het enige wat haar oprecht raakt en waarvan ze overtuigd is dat het ook het publiek raakt: schoonheid. Voor haar was Dostoevsky’s “Beauty Will Save the World” nooit zo actueel als vandaag. De zaakvoerster voert ook hier haar eigenzinnige koers: ze mag dan sollicitaties krijgen van over heel de wereld, als ze er niet ‘verliefd’ op is, zo zegt ze het zelf, toont ze het niet. Het resultaat van die galerijfilosofie is een collectie waar pure schoonheid en emotie primeert, intussen gebracht door een 20-tal kunstenaars die onder haar leiding zijn uitgegroeid tot een hechte vriendengroep, bijna een familie zelfs. Een groep die vandaag vergezeld wordt door een trouw, sterk groeiend gevolg van nationale en internationale klanten en verzamelaars. Want in deze donkere tijden, waar de media ons zelden nog een glimp op licht gunnen, is de vraag naar schoonheid nog nooit zo groot geweest.

Jongste Belgische beeldhouwer

Omdat beelden meer zeggen dan woorden, laat Down to Art liever de kunstenaars zelf aan het woord. Hun figuratieve kunstwerken spreken immers duidelijker dan pagina’s vol tekst. Eén van haar kunstenaars omschrijft zichzelf als deel uitmakend van een ‘uitstervende diersoort‘. In tijden waarin de eindtermen in het onderwijs geen ruimte meer laten voor artistieke vorming en jongeren steeds minder geprikkeld worden om hun artistiek-creatieve talenten te ontwikkelen, is het aantal Belgische kunstenaars dat een sterk ontwikkelde, anatomisch zuivere figuratieve bronzen beeldencollectie heeft uitgebouwd nog slechts op twee handen te tellen. Marc is met zijn 46 lentes veruit de jongste. Toch heeft hij al een bloeiende carrière achter de rug. Hij behaalde zijn Meestergraad in de Beeldende Kunsten in 1997 aan Sint Lucas Gent, en werkt sindsdien fulltime aan de uitbouw van zijn beeldende taal. Hij wordt hierin bijgestaan door de vier belangrijkste Vlaamse bronsgieterijen: De Groeve, Art Casting, Van Geert en De Clercq-Ginsberg. Stuk voor stuk gereputeerde namen en uitmuntende gieterijen met minimaal 30 jaar ervaring.

Moderne dans

Wat zijn werk uniek én bij kunstliefhebbers zo gegeerd maakt, is de beweging die erin zit. De Corte laat zich graag inspireren door moderne dans, met als resultaat gracieuze beelden met balans als voornaamste thema. Naast een klassieke en romantische inslag, schuwt De Corte moderne vraagstukken niet: zijn werken kenmerken zich door afstand en nabijheid binnen de context van een pandemie, de onafhankelijkheid en sterkte van de vrouw, de zoektocht naar een eigen identiteit in relatie met anderen, én het bewaren van mentaal evenwicht als een van de belangrijkste uitdagingen voor elk sterk bevraagd individu in onze huidige samenleving.

Daarnaast ontstaan sterke werken volgens De Corte ook uit een boeiende synergie met andere kunstenaars, en niet moederziel alleen in je eigen atelier. Hij reisde dan ook de wereld rond op zoek naar uitmuntende technici, afwerkers en collega-kunstenaars. Met als enige doel de hoogst mogelijke kwaliteit na te streven. De Corte’s filosofie resoneert perfect met die van zijn galeriste: zijn beelden ontstaan omdat ze uit zijn hart moeten, ze zijn buik anders ‘in de knoop houden’.

Liefde voelen

De kunstenaars van Down to Art hebben één ding gemeen: ze steken hun kop niet in het zand, zweven niet op artistieke wolken en vinden zichzelf absoluut niet verheven. Ze proberen des te meer ‘mens onder te mensen’ te zijn en gewoon integer hun werk doen. Allemaal hebben ze op hun eigen manier gekozen voor een figuratief pad, of een pad waarbij abstracte elementen een duidelijke meerwaarde vormen voor de aanwezige figuratie. Dit pad kruiste dan weer de puur gevoelsmatige weg die galeriste Charlotte Vander Haeghen de voorbije 20 jaar aflegde. Veel mensen vragen zich af hoe zij haar “keuze” maakt, hoe zoiets in zijn werk gaat. Het antwoord op die vraag is even straf als eenvoudig: Vander Haeghen moet liefde voor een kunstwerk voelen, moet het zelf in huis willen, het gevoel hebben dat ze het niet meer wil lossen omdat het haar raakt. Pas dan is ze in staat om het ook op een warme manier naar haar klanten en collectioneurs te brengen.

Investering met het hart

De klantengroep van Down to Art is bijzonder gevarieerd en reikt van jonge mensen die aan de start staan van de uitbouw van hun leven en kunstcollectie, tot doorwinterde collectioneurs. Al deze mensen hebben echter één ding gemeen: ze houden niet van ‘bla-bla’. Bij Down to Art moet je als klant niet zijn voor een dure uitleg waarom je een kunstwerk vooral MOET kopen. Galerijhoudster Vander Haeghen is ervan overtuigd dat je gewoon moet VOELEN waarom je een kunstwerk WIL kopen. Ze durft dan ook zeggen dat ze nog nooit een kunstwerk ‘verkocht’ heeft, maar dat het de mensen zijn die het gewoon zélf willen kopen. 

Uiteraard krijgt ze vaak de vraag of haar kunstwerken een ‘goede investering’ zijn. En hoewel sommige van haar kunstenaars de waarde van hun kunstwerken elke 10 jaar zagen verdubbelen tot zelfs verdrievoudigen, zegt ze steeds dat de beste investering die is die je met je hart doet. Wie rijdt er nu graag met een lelijke sportwagen, gewoon omdat hij veel geld waard is? En dat is net zo bij een kunstwerk: hang niets aan je muur als het je niet raakt, ongeacht hoeveel het waard is.

Come as you are

Niet weinig mensen ondervinden toch enige schroom om een kunstgalerij binnen te stappen. Hoe gaat zoiets eigenlijk in zijn werk? Moet ik me niet als het waren ‘verplicht’ voelen als ik Down to Art in Gent of Nieuwpoort binnenstap? Moet ik een doorwinterde kenner zijn? Dit is beslist niet het geval, maakt de galerijhoudster meteen duidelijk: de conclusie moet eigenlijk zijn dat iedereen welkom is bij galerij Down to Art. “Come as you are” dus. Met ondertussen 20 jaar ervaring weet het team van Down to Art precies waar ze je kunnen mee helpen. Veel van de vragen van (toekomstige) klanten worden meteen beantwoord. Is het antwoord complexer of het advies minder voor de hand liggend – denk maar aan leasing voor bedrijven e.d. – zijn intussen ijzersterke banden gesmeed met accountants en consultants. Als de aankoop van een kunstwerk al iets ‘moet’ zijn, dan is het zeker een ‘feel good moment’. Geen stress, geen zorgen, geen onbeantwoorde vragen. En daarvoor doen ze er bij Down to Art alles aan om dat te bewerkstelligen voor jou.

Emotioneel waardevol

Heb je een mijlpaal in je leven bereikt en wil je die concretiseren met een kunstwerk ? Of mis je net dat ene kunstwerk in je interieur dat je helemaal het gevoel geeft om thuis te zijn ? Alle redenen zijn goed om te kiezen voor iets uniek. Down to Art is vastberaden om, versterkt door haar tweede galerij in Nieuwpoort, zeker nog eens 20 jaar en vele duizenden mensen te helpen op weg naar iets mooi, sterk en blijvend. En voor de investeerders: (emotioneel) waardevol!

Meer info:
Down to Art
Kraanlei 35a
9000 Gent
Albert I laan 241
8620 Nieuwpoort
info@downtoart.be
www.downtoart.be
Instagram: downtoart­_gallery
Facebook: Gallery Down To Art