Van portretkunst over Mixed Media tot Art in a Bottle cover

Van portretkunst over Mixed Media tot Art in a Bottle

De mens in zijn onvolmaakt streven naar perfectie

Onder de noemer Art By Nans laat Nancy Luijks haar creativiteit tot volle expressie komen in haar atelier in Essen. Haar unieke creaties laten zich moeilijk in woorden vatten, maar kunnen omschreven worden als ‘hedendaagse kunst in diverse vormen’. Kunstliefhebbers kunnen bij haar terecht om enerzijds een kunstwerk uit haar collectie te kiezen, anderzijds maakt Nans ook portretten en hedendaagse kunst in opdracht en luistert ze met plezier naar ideeën of vragen.

Eigen stijl, eigen lijn

Als kind was Nans altijd druk in de weer om uiting te geven aan haar ongebreidelde creativiteit. Later koos ze bijna vanzelfsprekend voor een artistieke opleiding, meer bepaald in de grafische beeldende kunsten. “Door de jaren heen evolueerde ik meer en meer naar mijn eigen stijl die bijvoorbeeld op vlak van portretkunst weinig tot niets te maken heeft met de reproductie van prenten. Ik wil vooral emoties laten spreken en doe dat door intensief gebruik te maken van kleur en reliëf. Na mijn studies ben ik altijd actief gebleven in creatieve richtingen, maar pas nadat de kinderen groter waren, heb ik besloten om er mijn broodwinning van te maken. Voordien bood ik mijn diensten regelmatig aan als kleuradviseur en deed ik ook aan interieurinrichting waardoor mijn liefde voor tekenen en ontwerp altijd onderhuids aanwezig bleef. In 2019 heb ik dan definitief de stap gezet om voortaan niet langer als hobby, maar professioneel bezig te zijn met mijn kunst. Ik heb er van meet af aan voor gekozen een eigen lijn te volgen, in de eerste plaats in de portretten waar het allemaal mee begonnen is. Ik heb altijd graag geëxperimenteerd met heel veel verschillende materialen en dat is geëvolueerd tot de kunstvorm waar ik vandaag als Art By Nans bekend voor sta.”

Kunst die mensen raakt

Op persoonlijk vlak heeft Nans in haar leven best wat moeilijke momenten doorgemaakt. “Achteraf bekeken waren mijn creaties een prima middel om mijn gevoelens en emoties daarin te verwerken. Ik wilde mezelf niet langer achter een masker verschuilen, waardoor je kunt stellen dat ik in mijn kunstwerken veel van mezelf leg en ik voor een stuk mijn innerlijke blootgeef. Misschien is dat voor een ander niet direct zichtbaar of voelbaar, maar mij heeft het door een moeilijke periode heen geholpen. Ik ben natuurlijk lang niet de enige die op emotioneel vlak levenservaringen heb gekend, maar ik vind wel dat je daar gerust voor mag uitkomen. Het kan absoluut geen kwaad om aan andere mensen te tonen wie je bent en in mijn geval is dat dus door kunstobjecten te creëren. Ik heb al vaker van bepaalde mensen gehoord dat het hen op een of andere manier raakt en dat is ook mijn bedoeling. Aangezien het mijn bron van inkomsten is, wil ik uiteraard mijn kunst verkopen, maar dan wel kunst met een meerwaarde voor de koper.”

Tot in de kleinste details

Portretkunst is vanzelfsprekend kunst in opdracht. “Dat kan iemand zijn die een portret van zichzelf wil of van iemand anders die hem of haar dierbaar is. Dat kan dus een levende dan wel een overleden persoon zijn. Ik ga dan bij de mensen langs voor een persoonlijk gesprek om naar hun wensen en verlangens te peilen. Tegelijk neem ik dan de kans te baat om uit te leggen wie ik ben en wat ik doe. Het portret maak ik dan doorgaans op basis van een foto. Dat betekent evenwel niet dat ik die foto exact kopieer op doek. De mensen hoeven bij mij ook niet urenlang te ‘poseren’, dat wil ik heus niemand aandoen. Er zijn collega-artiesten die dat allemaal heel snel kunnen doen en dan kun je inderdaad ‘live’ poseren, maar ik ben behoorlijk perfectionistisch ingesteld. Bij mij moet het echt kloppen tot in kleinste details en ik stop daar dan ook flink wat tijd en werk in. Ik moet daar mijn eigen ding mee kunnen doen en werk zeer geconcentreerd en daarbij heb ik liever niemand om me heen.”

Mixed Media

Portretkunst is een belangrijke pijler van Art By Nans, maar is lang niet de enige creatieve expressie. “Naast portretkunst creëer ik ook kunstwerken die onder de noemer Mixed Media vallen. Dat is een hele andere vorm van kunst en richt zich ook tot een breder publiek. Bij het concept Mixed Media worden meerdere materialen samen gebruikt. Het resultaat vormt echter geen collage, maar mondt uit in een schilderkunstige techniek met acrylverf. Elk schilderij heeft een apart verhaal en een specifiek gevoel dat ik aanbreng in reliëf en diepte. Doorgaans werk ik met zachte tinten, dicht bij de natuur, om een natuurlijke impuls aan mijn werk te geven. De Mixed Media- beleving gaat van vloeiende kringen naar woeste samenstellingen. Ieder gevoel wordt gerespecteerd. In mijn creaties ziet men de mens in zijn onvolmaakt streven naar perfectie. Portretkunst doe ik met heel veel plezier, maar ik uit me ook graag op een andere manier en als artiest heb je die surplus ook nodig om een breed publiek te krijgen. Ik stop daar veel werk in want ook daar streef ik naar een unieke kunstvorm die je nergens anders terugvindt en tegelijk ook weer een uiting is van mijn persoonlijke stijl.”

Van schors tot glas

Nans’ inspiratiebronnen voor de Mixed Media kunnen zeer uiteenlopend zijn. “Dat kan iets zijn dat ik gehoord of gezien heb en dat mij persoonlijk heeft aangegrepen, maar het kunnen ook leuke ideeën of voorwerpen of zelfs bepaalde materialen zijn. Eigenlijk word ik continu door dingen geïnspireerd. Boomschors bijvoorbeeld vond ik een mooi materiaal om mee aan de slag te gaan en momenteel ben ik druk bezig met het experimenteren met glas en blik. Ik maak altijd eerst een soort van compositie in mijn hoofd en kijk welk gevoel ik daarbij ervaar. Pas daarna ga ik dat dan uitwerken tot een creatief kunstwerk.”

Wie een kijkje neemt in Nans’ catalogi en op de website merkt dat bij elk werk doorgaans ook een quote staat. “Zoals ik daarnet al zei, steekt in elk schilderij een gevoel en de quote is daar een beetje een vertaling in woorden van, zeg maar een soort ‘verwoording’ van het werk. Het is dan ook veel meer dan alleen een titel en vertelt over de achtergrond van het kunstwerk.”

Kunstzinnige flessen

En dan is er met het concept Art in a Bottle ook nog een heel specifieke kunstuiting. Hoe is Nans er eigenlijk toe gekomen om flessen te gaan beschilderen? “Voor een project in Knokke om de lokale middenstand te ondersteunen waren ze in 2020 op zoek naar artiesten die kunstwerken in de vorm van flessen wilden maken. We zijn toen snel tot een overeenkomst gekomen en hebben die samenwerking, ondertussen al twee jaar met succes verdergezet. Art in a Bottle is de ideale attentie voor een speciale gelegenheid of als relatiegeschenk. De combinatie van een fles ‘7SINS’ gin van superieure kwaliteit en een handgemaakt kunstwerkje maakt het geheel uniek en is perfect geschikt om de fles personaliseren. Ook rum, vermout en alcoholvrije gin zijn mogelijk.

Absoluut uniek

Geïnteresseerden kunnen op verschillende manieren kennismaken met de kunst van Art by Nans. “Ik heb pas nog een grote expositie gedaan, maar werk ook met kunstgalerijen. Dankzij mijn ondertussen uitgebreid persoonlijk netwerk ga ik ook samenwerkingen aan met handelaars of bedrijven mij kunnen aanspreken om bepaald dingen te creëren. Zo heb ik bijvoorbeeld eens een groot aantal kunstwerkjes met dezelfde tekening ontworpen. En dat was telkens weer iets anders, er zaten geen exacte kopieën tussen. Er zijn verschillende pistes die ik kan bewandelen om mijn kunstwerken te promoten. Mijn kunst is ook een mooie investering, hoewel ik dat niet als initieel doel vooropstel. Ik weet wel dat ik met mijn prijssetting conform de marktsituatie goed zit en mijn werk ‘exclusief’ is. Wat ik maak, vind je nergens anders terug, het is absoluut uniek.”

Meer info: www.artbynans.com