Unieke creaties voor unieke mensen cover

Unieke creaties voor unieke mensen

Dat het nooit te laat is om je (kinder)dromen te realiseren blijkt uit het levensverhaal van Carine Vercauteren. Haar hele leven ontwierp zij juwelen, maar pas op latere leeftijd koos zij voor een eigen zaak die de naam ‘Orodée – Exclusieve Handgemaakte Juwelen’ meekreeg. Carine kiest onvoorwaardelijk voor unieke juwelen met kleurrijke stenen die een royale maar verfijnde 18 karaat gouden afwerking meekrijgen.

Tekst: Wim Vander Haegen – Foto’s: Orodée

Focus op ontwerp

Als kind groeide Carine op bij haar grootouders die zelf een familielid hadden die actief was in de wereld van de juwelen. “Elke keer ik samen met oma en opa op bezoek ging, raakte ik gefascineerd door die mooie creaties en stond ik te popelen om een kijkje te nemen in de werkruimte waar uurwerken en juwelen werden gemaakt en hersteld. Ik droomde toen al van een eigen carrière in die wereld. Op 18-jarige leeftijd – ik had net mijn humaniora achter de rug – wilde ik een opleiding goudsmid volgen, maar dat bleek toentertijd niet mogelijk. Dat was alleen mogelijk op leercontract vanaf jonge leeftijd en die fase lag bij mij al achter de rug. Ik ben toen iets totaal anders gaan doen en kwam beroepshalve terecht in een zuivelgroothandel. Het idee bleef echter sluimeren. Even dacht ik eraan avondschool te volgen, maar mijn drukke beroeps- en familieleven lieten daar weinig ruimte voor. Later kwam ik toevallig in contact met iemand die lesgaf in Antwerpen en ook een eigen atelier had. Ik besloot om daar les te volgen, maar begreep al snel dat het jaren ervaring kost om de vaardigheid tot in de perfectie te beheersen. Daarom focuste ik me op het ontwerpen van juwelen en liet die maken in gespecialiseerde ateliers. Aanvankelijk met de bedoeling om cursussen te blijven volgen, maar uiteindelijk heb ik besloten om mij enkel te focussen op het ontwerpen en de juiste mensen te zoeken die mijn creatieve input kunnen omzetten in juwelen, waarbij het zowel om ringen, armbanden, oorringen, hangers, enz. gaat.”

De ultieme stap

Als er één predicaat op de collectie van Orodée kan geplakt worden, is het wel ‘uniek’. “Uniek in de zin dat je bij mij nooit twee keer hetzelfde juweel zal terugvinden, maar ook uniek op vlak van het ontwerp zelf. Ik draag zelf graag juwelen en zoek steevast naar aparte dingen die je nergens anders ziet. Ook op reis zoek ik naar onbekende elementen en vormen die mij aanspreken en die ik later in mijn ontwerpen kan verwerken. En uiteraard draag ik ook dan mijn eigen juwelen. Veel mensen spraken mij aan en vroegen waar ik die mooie dingen gekocht had. Vrienden en kennissen waren evenzeer enthousiast en spoorden mij aan er toch mee verder te gaan. Na een tijdje weigerachtig te hebben gereageerd, dacht ik: waarom niet? Mensen hebben de behoefte aan unieke stukken en willen zich daar graag mee onderscheiden. Als je naar een klassieke juwelierszaak gaat, is de kans groot dat je weliswaar mooie juwelen vindt, maar dat er meerdere op zijn minst ‘gelijkaardige’ stukken in omloop zijn. Bij mij is dat dus niet het geval, daar sta ik garant voor. Ook daarom heb ik dan toch de stap gezet om zelfstandig te worden, ook al kun je het gezien mijn leeftijd een late roeping noemen. En ik heb me die ultieme stap nog geen seconde beklaagd.”

Uniek is echt uniek

Carine moet daarbij vaak terugdenken aan het verhaal dat één van haar allereerste klanten ooit vertelde. “Het eerste wat het koppel me vertelde, was dat ze zes maanden te laat waren … Een tijdje daarvoor hadden ze een feest bijgewoond en de dame had speciaal daarvoor een mooi juweel gekocht. Bleek dat iemand anders die avond net hetzelfde ontwerp droeg. Die dame was die avond zò ontgoocheld … wat een feestelijke avond had moeten worden, viel daardoor meteen in duigen. Wel, dat risico loop je bij Orodée niet, alles is hier 100% exclusief. Persoonlijk en op maat gemaakt, altijd een pièce unique. Uniek is bij mij dan ook echt uniek”

Opvallend is dat de heren dat ‘unieke’ zo mogelijk nog meer weten te appreciëren. “Het gebeurt inderdaad niet zelden dat de man zijn partner graag een ring of ander juweel cadeau wil doen en zich dan de bedenking maakt dat als hij een bepaalde som uitgeeft, er wel iets voor in de plaats wil dat niemand anders heeft. Een redenering waar ik als creatief ontwerper en zelf juwelenliefhebster natuurlijk 100% achtersta.”

Kleurrijke edelstenen

Carine noemt kleurrijke edelstenen haar handelsmerk. “De juwelen van Orodée geven kleur aan je verschijning. Edelstenen zoals toermalijn, smaragd, robijn of topaas spelen de hoofdrol in de ontwerpen. Dat zijn trouwens edelstenen die vandaag de dag nog betaalbaar zijn. Uiteraard combineer ik dat op verzoek met diamant, maar ik wijs de klant er wel op dat de kostprijs dan snel de hoogte in kan gaan. Een persoonlijk juweel met een kleurrijke steen die perfect bij een stijlvol kleedje past voor een speciale gelegenheid, maakt het plaatje helemaal af. Het 18 karaat goud, gesmeed door echte vakmensen, zorgt dan weer voor een royale afwerking.”

Nieuwe toekomst voor een erfstuk

Hoe gaat alles nu precies in zijn werk? “Klanten laten zich graag inspireren door een creatie die ze bij iemand anders hebben gezien of nemen eerst een kijkje naar de collecties op mijn website. Maar evengoed hebben ze mij of mijn juwelen leren kennen op een tentoonstelling. Ze maken dan een eerste afspraak zodat we rond de tafel kunnen zitten om te bepalen wat er precies op het verlanglijstje staat. Uiteraard kunnen ze kiezen voor een bestaand juweel, maar ook voor een gepersonaliseerd ontwerp of een bestaande creatie in een andere kleursetting. Ik ga dan aan de slag en teken een eerste voorstel. Soms is het meteen raak, soms vragen de mensen enkele aanpassingen tot ze vinden wat ze echt voor ogen hebben. Ook bestaande juwelen aanpassen, kan perfect, bijvoorbeeld bij een waardevol erfstuk. Een mooi voorbeeld daarvan is een ring die in twee wordt gedeeld en twee ringen wordt. Bij het overlijden gaat dan bijvoorbeeld één ring naar de ene dochter en de andere naar een andere dochter of schoondochter. Onlangs kwam een dame langs met een armband die ze geërfd had. Een zeer mooi stuk, maar dat bleek wel te groot te zijn. Ik heb de armband dan verkleind en de overblijvende schakels verwerkt tot een prachtige ring die mooi bij de armband zelf past. De wens van de klant is meteen mijn opdracht. Iemand anders had dan weer een prachtige edelsteen waar we ‘schijven’ van geslepen hebben om die dan te verwerken in een hanger op maat. De resterende stukjes heb ik dan weer een nieuwe bestemming gegeven in een armband en in bijpassende oorringen.”

Hondenpoten

Bij Orodée is de klant aan zet, Carine dringt nooit haar mening op. “Dat is voor mij een heilig principe: ik oordeel nooit. Wat voor iemand anders een bepaalde waarde heeft, dat is ook wat telt voor mij. Iemand vroeg mij bijvoorbeeld om oorringen met hondenpoten te maken omdat ze daar een sterke emotionele waarde aan hechtte. Op zich een niet alledaags verzoek, maar ik heb dat met veel plezier ingewilligd en de opdrachtgeefster was daar achteraf echt dolblij mee. En dat is wat ik met mijn creaties beoog: mooie, persoonlijke juwelen creëren voor blije mensen, ook als iemand anders daar geen waarde aan hecht.”

Kennismaken

Wie graag kennis wil maken met de juwelen van Orodée kan een afspraak maken met Carine of een kijkje nemen op de expositie in Lauretum, Jabbeke waar de collectie in al haar pracht te zien is van 29 september tot en met 3 oktober 2022.

Meer info: www.orodee.be