Thuis golfen op de mooiste terreinen ter wereld cover

Thuis golfen op de mooiste terreinen ter wereld

Er waait een frisse wind door de Golfsport, een klein orkaantje zelfs. Deze heet echter niet Ida of Franklin maar wel Beats Of Golf. DeAntwerpse start-up ontstond in 2019 vanuit een even simpel als briljant idee: ‘Als men niet zelf naar het golfterrein kan of durft te gaan, dan breng je dat golfterrein toch gewoon naar hen?!’.

Beats of Golf is van oorsprong een echt ‘Er was eens’-verhaal. Twee vrienden met een passie voor sport werken voor dezelfde werkgever en hebben een gezamenlijke droom: het toegankelijk maken van een unieke golfervaring voor iedereen. Ze willen de mogelijkheden van digitale golf verkennen en werken een event concept uit. Een 40 voet zeecontainer bouwden ze om tot een digitale driving range, aangevuld met een bar en dj-booth. Vanuit dit idee werd ook de containercup geboren, waarvoor Beats of Golf de golf proef voorzag.

“We hadden het geluk dat we toevallig golfprofessional Thomas Pieters tegen het lijf liepen. Thomas organiseerde net op dat moment het internationaal golftoernooi The Belgian Knockout in Antwerpen en hij liet ons daar onze golf containervoorstellen aan het grote golf publiek. De toeschouwers pikten het meteen massaal op en dat leidde tot andere ideeën”, vertelt Christophe Pape, die Beats of Golf samen met Luk De Meester uit de grond stampte.

GOLFEN OP EVENTS

Pape en De Meester werkten samen bij Decathlon België in Antwerpen. Christophe was er commercieel directeur golfsport en Luk communicatiedirecteur. Het duurde niet lang voor Christophe, een gepassioneerde golfer, en Luk, een man bezeten door communicatie, Beats of golf bedachten. “Tijdens een middagpauze ontdekten we dat we beiden zin hadden om te ondernemen”, legt Christophe Pape uit. “En al snel werden onze ideeën en dromen realiteit. Het event in Antwerpen was een succes en de enthousiaste reacties spoorden ons aan om ons zijproject verder uit te werken. Zo gingen we al snel voltijds voor ons idee. De zeecontainer maakte duidelijk dat er meer was om ons op te richten dan louter events. We besloten een permanente locatie te zoeken waar we een indoor golfcentrum konden bouwen. Op deze plek kunnen bedrijven, groepen en individuele golfers ontvangen worden voor meetings, golf en uiteraard party’s. COVID bracht ons zelf nog een stapje verder. We bouwden een expertise op in de plaatsing van digitale home golfstudio’s bij particulieren en bedrijven.”

HOME GOLF IN STROOMVERSNELLING

“Ons indoor golfcentrum was net klaar voor de grote opening toen corona toesloeg. Nog voor we de deuren konden openen, moesten we ze gesloten houden”, blikt Christophe terug. “ Mensen moesten massaal thuisblijven. Home Golf, een trend die voordien al was ingezet, kwam hierdoor in een stroomversnelling terecht . Het begon met één installatie van een digitale studio bij een golffanaat thuis en die ene werden er al snel twee, vier, acht,… Home golf sloeg aan en het lijkt er op dat dat deze honger nog niet onmiddellijk gestild is. De 50 home golf-installaties die we in 2020 plaatsten, worden er dit jaar minimaal 75.

Wat houdt Home Golf nu concreet in? Eigenlijk is het simpel: Beats of Golf installeert een complete digitale driving range bij je thuis. Daarop kan zeer kwalitatief getraind worden door de beste golf technologie op de markt. Golf spelletjes voor de hele familie zijn voorhanden alsook meer dan 150.000 gedigitaliseerde courses. Levensechtheid staat daarbij centraal, je staat niet zomaar een balletje in een netje te slaan. Je maar speelt daarentegen op een uiterst realistische digitale, écht bestaande golfbaan, met je eigen golfclubs en échte golfballen. Het golfterrein wordt met behulp van een 4K beamer in jouw studio geprojecteerd zodat het lijkt alsof je echt op de golf van Pebble Beach of St. Andrews staat.

EEN GOLFSTUDIO BIJ JE THUIS?

Het enige wat je nodig hebt, is een minimum aan ruimte. Een ruimte van 3 meter breed, 4 meter diep en 3 meter hoog volstaat om omgetoverd te worden tot je eigen golfparadijs. Deze Home Golf-installaties worden in diverse prijsklassen aangeboden. Voor het neusje van de zalm moet je uiteraard al wat dieper in de portefeuille tasten, maar starten kun je al met een budget van om en bij de 10.000 euro. Daarvoor wordt jouw eigen, op maat gemaakte golfbaan bij jou thuis geïnstalleerd.

“De meeste mensen hebben al wel eens op het internet naar een golfsimulator gezocht. De vraag is evenwel: hoe men kan weten wat voor hem of haar specifieke behoeften het beste product is? Daarom raden we potentiële klanten altijd aan om eerst eens langs te komen in onze indoor golf club (Noorderlaan 53 in 2030 Antwerpen), waar ze onze golfsimulatoren kunnen testen. We beschikken over zes complete golf boxen of studio's, die ingericht zijn met de modernste golfsimulatoren: Uneekor, Trackman, Foresight, Flightscope en Skytrak. Deze simulatoren kozen we na grondig marktonderzoek in binnen- en buitenland, waarna we een keuze maakten uit het brede aanbod. We vinden het belangrijk om samen met de klant na te gaan welke simulator het beste beantwoordt aan zowel de sportieve als financiële behoefte!”

“Eenmaal de klant heeft getest wat voor hem of haar het beste is, komt Beats of Golf naar je toe. We bekijken de potentiële locaties in de woning en de gewenste afwerkingsgraad. Hierna ontvangt de klant een gedetailleerde offerte op maat. Na ondertekening van de offerte slaat de klant reeds binnen de maand zijn of haar eerste bal vanop de eigen Tee-box.

WAAROM IS INDOOR GOLFEN ÉCHT GOLFEN?

Wat zijn nu de bouwstenen van een golfstudio? Allereerst is er de structuur waarin het impact screen wordt gespannen. Dat scherm is één van de belangrijkste elementen van een studio: het vangt niet alleen de bal op, maar ook beeld wordt erop geprojecteerd. Beats of Golf voorziet een scherm dat uit drie lagen bestaat. Hierdoor wordt de bal veilig opgevangen en blijft het geluid bij impact beperkt. Het scherm heeft een zeer fijn geweven front laag die een zeer kwalitatieve resolutie garandeert. Spelen doe je op kunstgras. Dat bestaat minimaal uit putting-gras, waarin een afslagmat is ingewerkt. Er wordt ook rough (langer kunstgras) voorzien rond de studio, zodat de bal nooit van de mat rolt en er een prachtig en natuurlijk effect ontstaat. “Digitaal golfen is een mix tussen de computerwereld en de échte golfwereld”, pikt Christophe in. “Je slaat met een echte bal, waarbij de vlucht wordt gesimuleerd. Dit kun je zonder blikken of blozen een e-sport noemen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Zwift in de fietssport. Op je fietstrainer beklim je befaamde bergpieken als Alpe d’Huez of de Mont Ventoux… Bij digitaal golfen speel je op de meest befaamde golf courses ter wereld alsof je er echt aanwezig bent.” Wat aanvankelijk begon als een zijproject, is momenteel een bedrijf dat vier voltijdse werknemers in dienst heeft, aangevuld met zes studenten en twee freelance installateurs-schrijnwerkers. “Elk project wordt door Luk en mezelf persoonlijk opgevolgd” legt Christophe uit. “De installatie van de golf technologie en de opleiding van onze klanten om maximaal van de mogelijkheden te kunnen genieten doen we nog steeds zelf. Deze technologie evolueert namelijk heel snel en we zorgen er zo voor dat we steeds de nieuwste ontwikkelingen aan onze klanten kunnen aanbieden.”

PERSOONLIJKE BEGELEIDING VAN START TOT EINDE

“Ik ben altijd zelf aan de slag bij de klant. Onze beide schrijnwerkers bereiden de hele set voor, maar daarna kom ik zelf de simulator, computer en projector installeren”, legt Christophe uit. “Telkens ben ik ter plaatse de eindverantwoordelijke en leid ik uiteraard de klant op in het gebruik van zijn of haar installatie. Dit helpt de klant ook twee doelstellingen te verwezenlijken. Enerzijds moet die zoveel mogelijk ‘fun’ hebben bij het spelen met de geleverde technologie op alle mogelijke terreinen. Anderzijds krijgt hij of zij de kans om zelf ook een betere golfer te worden omdat er beter en gerichter kan worden getraind. Golfers die thuis een studio hebben, merken ook het verschil op de outdoor course. Hun HCP zakt door de voordelen van digitaal golfen (zie kaderstuk). In Vlaanderen zijn al sterk verankerd, nu willen we onze kennis en ervaring ook verder uitdragen. Inmiddels is men ook aan de slag in Wallonië en zelfs in Noord-Frankrijk. “De uitbreiding naar Nederland, Frankrijk en Duitsland is nu al een realiteit”, besluit onze gesprekspartner. “De komende jaren focussen we ons intensief op onze buurlanden om daar meer golf studio's te plaatsen. Momenteel zijn we al duidelijk de grootste in eigen land, maar dat neemt niet weg dat we onze expertise ook buiten de landsgrenzen willen exporteren. Daarbij willen we onszelf wel altijd houden aan onze gekende, zeer scherpe leveringstermijnen. In de praktijk betekent dit dat als de klant bestelt, hij of zij maximaal al binnen de maand staat te golfen in een volledig afgewerkte home golfstudio, op zolder, een ongebruikte kamer, de kelder of zelfs de poolhouse.

GEEN GESCHIKTE BESTAANDE RUIMTE? OOK DAT IS GEEN PROBLEEM!

Wie denkt dat je enkel een golfstudio kunt installeren als je thuis beschikt over een ruimte met de minimaal geschetste afmetingen slaat de bal mis. Beats of Golf kan immers veel meer dan bestaande ruimtes aanpakken. Ook kant-en-klare oplossingen in, bijvoorbeeld, de tuin zijn geen probleem voor mensen die binnen onvoldoende hoogte hebben. Bijna alles kan, zelfs bij nieuwbouw. Gaat het om een nieuw gebouw, dan gaat men bij voorkeur van bij het prille begin samenzitten met de architect, dus nog voor die een eerste pennenstreek op diens ontwerp heeft gezet. Zo kan de ideale box gecreëerd worden, in de daarvoor ideale ruimte. Het hoeft dus zeker niet te blijven bij trendy ruimtes als een buitenzwembad of een poolhouse (waarin eveneens een golfstudio kan worden geïncorporeerd). Het kan zelfs nog verder gaan voor mensen die het groter zien en die naast het plaatsen van een indoor golf studio ook graag een buitengreen willen met bunker. Ook hiervoor helpt Beats of Golf je verder, waarbij het beroep doet op een netwerk van experts die tuinen omtoveren tot prachtige golflocaties

DRIE VOORDELEN VAN HOME GOLF OP EEN RIJTJE

Golf spelen in de vrije natuur blijft uiteraard het einde, helaas is dat – zeker in België – niet altijd mogelijk. Drie voordelen van een Home Golf-installatie op een rijtje:

• Tijdwinst: Momenteel telt België welgeteld 88 golfclubs, wat betekent dat quasi iedereen minstens een half uur onderweg is naar de dichtstbijzijnde club. Speel je thuis, dan werk je de klassieke, volledige 18 holes af op een uurtje. In plaats van een uur in de auto te zitten, heb je integendeel een uur golfplezier; • Betaalbaarheid: de prijs van de hard- en software is de voorbije jaren enorm gedaald, je betaalt nu twee tot drie keer minder dan vroeger. De software is bovendien zo goed geworden dat er gespeeld kan worden op meer dan 150.000 golfterreinen. Er zijn zelfs al 20 Belgische golfterreinen in het totaal opgenomen, zodat je thuis gewoon op je home course speelt; • Weersomstandigheden: in een land als België zijn de weersomstandigheden al te dikwijls verre van ideaal, zelfs in de zomer. Ging je vroeger tijdens de winter golfen in het zuiden van Spanje? Dan blijf je nu gewoon thuis en speel je met evenveel plezier in je eigen golfstudio.

De meest gespeelde digitale golfcourses bij Beats of Golf.

  1. Augusta National Golf Club
  2. Pebble Beach
  3. St Andrews Old Course
  4. The National Brussels
  5. Rinkven (Soudal Open Versie)

Meer info www.beatsofgolf.com