Snel weer op pad dankzij het Shimano onderhoudsstation (SOS)

Snel weer op pad dankzij het Shimano onderhoudsstation (SOS)

Pech onderweg, niemand zit er op te wachten. Zelfs op de mooiste dag kan een scheef stuur, te laag zadel, zachte band of loszittend schoenplaatje je fietsrit verpesten. En omdat iedereen wel eens z'n pomp of imbussetje vergeet introduceert Shimano het 'Shimano Onderhoud Station (SOS)'; strategisch geplaatste palen waarbij fietsers zelf kleine reparaties kunnen uitvoeren zonder eerst op zoek te moeten naar een fietsenmaker of behulpzame medefietser.

Eerste 'SOS'-palen geplaatst op de VAM-Berg

De fietsers die onlangs de VAM-Berg beklommen hebben ze waarschijnlijk zien staan, de splinternieuwe service stations van Shimano in de bekende blauwe kleur. Op deze locatie zijn in mei de eerste units geplaatst die worden onderhouden door Reinders Fietsen uit Ruinerwold. De tweede zuil wordt geplaatst bij Velodroom in Roden.

Een uitbreiding op het bestaande Shimano Service Center netwerk

Met ruim 200 Shimano Service Centers in de Benelux is er voor alle fietsers altijd een plek in de buurt waar grote reparaties kunnen worden uitgevoerd door gecertificeerde mechaniciens. Deze SOS-palen (waar zelf basisreparaties kunnen worden uitgevoerd) worden geplaatst op strategische plekken waar veel fietsers komen en zijn daarmee een aanvulling op het bestaande netwerk.

Positieve geluiden

Erik-Jan Brunninkreef, Shimano retail manager over de Shimano Onderhoudsstations. “De eerste zuilen staan en de reacties zijn zeer positief. Er liggen volop kansen voor bijvoorbeeld bikeparks, op fietsroutes en bij de horeca voor deze SOS-palen. Een voorwaarde voor plaatsing is dat de zuilen worden geadopteerd door een Shimano Service Center in de buurt. Shimano betaalt mee aan de aanschaf en plaatsing, en de fietsenzaak controleert en onderhoudt het service station. Daarmee werken we samen aan lokale hulp voor fietsers en zichtbaarheid voor de servicecenters. Fietsers blij, Service Centers blij, Shimano blij; een win-win(-win) situatie.”

Voorzien van de essentiële tools

De SOS paal heeft een fietsophangmogelijkheid zodat de pedalen vrij kunnen bewegen en er zo allerhande crankreparaties kunnen worden uitgevoerd. Het hart van de SOS is de pomp waarmee je de band in no time tot 10 bar op kunt pompen. Verder bevat de onderhoudspaal 12 verschillende essentiële fietsgereedschappen. Het servicestation is hufterproof en de tools hangen aan roestvrij stalen kabels om diefstal te ontmoedigen.