Passie en expertise in dienst van elke muziekliefhebber cover

Passie en expertise in dienst van elke muziekliefhebber

Onder leiding van Chris Taerwe en Benedikte Van Garsse is Quatre Mains, met showrooms in Gent en Mechelen, de voorbije decennia uitgegroeid tot dé referentie voor pianisten, muziekliefhebbers en internationale artiesten. Niet alleen het indrukwekkende aanbod met gerenommeerde merken zoals Yamaha, Sauter, Seiler en Grotrian-Steinweg spreekt tot de verbeelding, Quatre Mains heeft ook en vooral naam en faam verworven om hun expertise en uitgebreide service. “Service verlenen, flexibel en wendbaar zijn in combinatie met onze persoonlijke aanpak is al van meet af aan absolute prioriteit”, vertelt Benedikte Van Garsse.

Gegroeid onder de radar

Ondertussen is het al een kwarteeuw geleden dat de zaadjes voor wat vandaag Quatre Mains is werden geplant. “De zaak is opgericht door mijn echtgenoot Chris die zelf al een leven lang een gepassioneerd toetsenist is en in het spoor daarvan een carrière heeft uitgebouwd als pianostemmer en pianotechnieker. De nadruk lag toen vooral op concertservice en verhuur. Een tiental jaren geleden ben ik zelf mee in de onderneming gestapt en hebben we samen de verdere groei gestimuleerd. Voordeel is dat we in die voorafgaande jaren vanuit dat servicegericht denken rustig ‘onder de radar’ hebben kunnen groeien, in eigen land én op internationaal vlak. Vandaag is Quatre Mains uitgegroeid tot dé pleisterplaats voor muzikanten, zowel professionele spelers als muziekliefhebbers, nationaal en internationaal. We richten ons niet alleen op de verkoop van piano’s, maar ook nog steeds op concertservice en verhuur. We beschikken over een aanzienlijke vloot van instrumenten, onder meer uit de zogenaamde barokperiode, die we over heel Europa uitsturen naar de grote operahuizen en concertzalen, terwijl ook gerenommeerde festivals zoals het North Sea Jazz Festival, frequent beroep doen op onze diensten. Het commerciële haalt hier zeker niet de bovenhand. Een kwalitatief hoogstaande service daarentegen is wél ons stokpaardje.”

Een plek waar de muzikant thuis is

Een ijkpunt in de geschiedenis van Quatre Mains is de opening in 2015 van de showroom in een statig pand aan de Kwaadham in Gent. Bij het pand hoort ook een B&B met logies voor muzikanten. “We zijn zelf altijd graag bezig geweest met het organiseren van kleine events en hadden een paar appartementjes waar de artiesten die we gevraagd hadden konden verblijven. Toen we dit pand konden betrekken en er op de tweede verdieping ruimte was voor kamers, is het idee gegroeid om hier in Gent een plek te creëren waar we muzikanten ook echt kunnen uitnodigen om hier te logeren. Op het gelijkvloers hebben we een originele pianowinkel uitgebouwd met niet alleen de instrumenten zelf, maar ook ruimte om artiesten de kans te geven zich thuis te voelen, muziek te maken en ervaringen uit te wisselen.”

Bijkomende troef is dat Chris en Benedikte, samen met hun team, vanuit de dienstverlenende functie ontzettend veel expertise opgebouwd hebben. “We staan bekend als mensen die heel passioneel bezig zijn met muziek en die de muziekwereld ook heel goed kennen. Gevolg is dat meer en meer topmerken interesse voor ons concept toonden en de vraag stelden of wij hen niet wilden vertegenwoordigen in België. Die kans hebben we met beide handen aangegrepen en toen ook de ruimte naast ons pand vrijkwam hebben we daar een eigentijdse pianowinkel ingericht. Met succes want vorig jaar hebben we de zaken verder uitgebreid en hebben we ook een showroom in Mechelen geopend. De merken die wij vandaag vertegenwoordigen, waaronder Yamaha, Fazioli, Grotrian-Steinweg en Sauter, behoren tot de absolute wereldtop. Het zijn merken die uitblinken in duurzaamheid en kwaliteit en ook door de meest gerenommeerde pianospelers naar waarde worden geschat. Het zijn ook pianobouwers die niet op hun lauweren rusten en voortdurend bezig zijn met wat er in de muziekwereld gebeurt om constant te evolueren.”

Akoestische kwaliteit

Veel pianoverkopers kiezen vandaag voor een aanbod dat een combinatie vormt van akoestische en digitale piano's. “Dat betekent dat ze zowel echte ambachtslui voor de akoestische instrumenten als elektriciens voor de digitale versies nodig hebben. En goede ambachtslui zijn niet bepaald dik gezaaid. De echt grote spelers zijn snel in een verhouding terechtgekomen van 70% digitaal en 30% akoestisch, waardoor zij een stukje grip op het akoestische verhaal verliezen. Wij hebben daar heel goed over nagedacht en besloten om een kwaliteitslabel te worden op vlak van akoestische instrumenten. Digitaal doen we dus niet, maar we werken wel met hybriden. Dat zijn akoestische piano's waar een module aan wordt gekoppeld die de akoestisch mechaniek met een digitale geluidsweergave combineert. Je kunt dan met of zonder koptelefoon spelen. Maar we blijven gaan voor kwaliteit en kwaliteit is en blijft akoestisch, hoe je het ook draait of keert, wat men ook beweert. Elke toppianist wil akoestisch spelen en daar stoelen wij ook onze bedrijfsfilosofie op, ook en vooral omdat onze jarenlang opgebouwde expertise daar het best tot zijn recht komt.”

De beste service, waar en wanneer ook

Ook op vlak van concertverhuur is Quatre Mains een referentie waar gerenommeerde artiesten graag beroep op doen. “Daarin zijn we echt gespecialiseerd en behoren we tot de absolute top. Dat gaat van concerten van jazzgrootheden over popmuzikanten tot de befaamde Salzburger Festspiele in Oostenrijk, het oudste, grootste en nog steeds belangrijkste klassieke festival ter wereld waar wij zowel piano’s als klavecimbels leveren. Ook het Teatro Real in Madrid, dat een van de grootste operaproducties voor barok huisvest, doet beroep op onze verhuurservice, net als het North Sea Jazz festival. Omdat ze weten dat wij de juiste instrumenten leveren mét bijbehorende service. Of het nu gaat om een piano voor een groot(s) evenement of voor een huwelijksfeest, hier in het Gentse of in Oostenrijk of in Spanje, ze weten dat wij daar staan. Moet er iets om twee uur ‘s nachts opgehaald worden, dan wordt dat ook om twee uur ‘s nachts opgehaald. Het gebeurt dat we 24 uur voor een première te horen krijgen dat de dirigent in alle staten is omdat het aldaar aanwezige instrument niet voldoet aan de gestelde eisen. Hoe zeldzaam die piano ook is, wij laten alles vallen en rijden desnoods naar Lyon omdat we weten dat er daar zo'n instrument staat. Wij pikken dat instrument op en rijden door naar Madrid, wij zetten dat op het podium en maken dat het helemaal in orde is en de productie kan starten. Die service voor grote en kleine events is en blijft ons ‘keurmerk’.”

Van instapmodel tot de absolute top

Dag na dag werken met de grootste namen betekent geenszins dat de ‘gewone’ muziekliefhebber niet aan zijn of haar trekken komt bij Quatre Mains. “Een blik op onze website leert al meteen dat wij een zeer breed aanbod hebben van de merken waarvoor we licentiehouder zijn. Er zijn overigens ook veel instrumenten fysiek aanwezig in de toonzalen, vooral van Yamaha want daarvan zijn wij de grootste winkel in België. Dat zijn echt topinstrumenten die je vaak in conservatoria en muziekacademies terugvindt en die ook veel professionele muzikanten thuis hebben staan omdat ze prijs/kwalitatief gezien ongeëvenaard zijn. Daarnaast hebben we natuurlijk nog een aantal merken die uitmunten in kwaliteit. Mensen die een mooie villa hebben en daar een mooie vleugel willen zetten, vinden hier hun gading, maar evengoed de student die op kot zijn pianospel wil oefenen. De prijs? Dat gaat van 4.000 euro voor een kwalitatief instapmodel tot meer dan 200.000 euro nieuwprijs, het kan allemaal. We hebben ook een mooie reeks tweedehands instrumenten, want een akoestische piano is de duurzaamheid zelf. Piano’s worden al sinds halfweg de 19de eeuw gebouwd en als ze in goede handen zijn gebleven, zijn dat ook vandaag nog steeds absolute topinstrumenten. We hebben hier bijvoorbeeld een instrument staan dat 120 jaar oud is en tot op vandaag gebruikt wordt voor professionele opnames. Een goede piano is altijd een waardevolle investering, die ‘verslijt’ immers niet. Je kunt dat vergelijken met een Stradivarius viool. Of er een markt is voor waardevolle oude piano’s? Zeker, er zijn bijvoorbeeld vermogende mensen die zo’n duur instrument aankopen en dat met plezier uitlenen aan een muzikant. Op dit moment is er zelfs een enorme hype rond tweedehands. Stellen dat een tweedehands piano nu eenmaal beter en vaak ook goedkoper is, strookt echter niet met de waarheid. Dat kan best het geval zijn, maar dat is het heus niet altijd. Een buffetmodel uit de studiereeks van Yamaha bijvoorbeeld kost evenveel als een tweedehandse buffetpiano dat dertig, veertig jaar oud is. Wij stellen de mensen die iets willen kopen daarom altijd de juiste vragen om precies te bepalen welk instrument men zoekt en welk budget de klant wil spenderen. Daarbinnen zoeken we de beste oplossing, nieuw of tweedehands. Een piano of klavecimbel blijft ook een meubel dat in de woning moet passen en binnen het gezin een plek moet vinden. Soms zijn er mensen die verlangen naar een vleugel, maar denken dat die niet haalbaar zijn qua prijs en grootte. Dat klopt dus niet, we hebben bijvoorbeeld ook kleine vleugeltjes die probleemloos in een flat kunnen.”

Mentaal en fysiek gezond

Een piano is ook vaak een emotioneel gegeven en kan therapeutisch werken en mensen helpen om tot rust te komen. “We merken toch vaak een bepaalde aarzeling. Initieel is er de wil om een piano te kopen, maar er zijn twijfels in de zin van ‘ik ben niet goed genoeg, ik ben geen goeie pianist, waarom zou ik mij een vleugel kopen, waarom zou ik mij dan een wat duurder instrument kopen?’ Die vragen zijn nergens voor nodig. En dat zeg ik niet om per se een piano te kunnen verkopen. Mensen verdienen het om zichzelf dat cadeau te doen. En wij helpen hen daarbij vanuit onze passie en expertise. Bovendien haal je een duurzaam instrument in huis dat ook over honderd jaar nog zal bestaan en eigenlijk de beste investering is die je kunt doen, niet alleen omwille van de waarde, maar ook voor jezelf en voor je mindset. Pianospelen is trouwens naast mentaal ook fysiek een zeer gezonde bezigheid en scherpt het geheugen aan. Interesse? Kom zeker eens langs bij Quatre Mains, we maken graag tijd voor iedereen die op zoek is naar kwaliteit. De hartelijke ontvangst, de passie en expertise én de service krijg je er gratis bij.”

Meer info: www.quatremainspianos.be