Oprichter Jean-Luc Lidou en opvolger Thibo Lidou over het succesverhaal Mi Casa

Oprichter Jean-Luc Lidou en opvolger Thibo Lidou over het succesverhaal Mi Casa

"In het ideale scenario was mijn vader twintig jaar jonger, we zouden een onbreekbare tandem zijn"

Mi Casa is een familiebedrijf. Dat mag u letterlijk nemen. Niet alleen zijn er familiebanden tussen de werknemers, ook de oprichter en huidige zaakvoeder zijn vader en zoon. Jean-Luc & Thibo Lidou zijn tegenpolen en juist daarom een complementair duo. “Het maakt me erg trots om te zien hoe hij vol passie mijn levenswerk verderzet.”

Jean-Luc, hoe ben je in de houtmassiefbouw gerold?

Jean-Luc: “Ik startte mijn carrière bij Wolfgang Verraes, de eerste houtmassiefbouwer in België. Hij zorgde voor een revolutionaire ommekeer in de constructiewereld. Elk detail telde. Toen hij me vroeg om als medevennoot een afdeling in Spanje op te richten, klonk dat als muziek in de oren. Er zit een ondernemer in mij.”

Wat maakt architectuur zo interessant voor jou?

Jean-Luc: “Ik ben creatief. Ik kan er dus mijn ei in kwijt. Ook ben ik vindingrijk. Zo was ik in mijn beginjaren verliefd geworden op een ontwerp van een heel dure woning. Met potlood en papier ging ik aan de slag, Wolfgang passeerde en vroeg nogal weifelend: wat ben jij in godsnaam aan het doen? Ik antwoordde dat ik de geest van die woning wilde vatten in een betaalbaar alternatief. Dat ontwerp werd een gigantisch succes.”

Waarom keerde je naar België terug?

Jean-Luc: “Wolfgang Verraes werd slachtoffer van het eigen succes. Het bedrijf werd te groot, waarna het failliet ging. Daarnaast verloren we onze eerste zoon. We vonden het tijd om terug te keren naar België om hier een bedrijf op te starten. De naam ‘Mi Casa’ is een knipoog naar onze periode in Spanje. Ik wilde een kwalitatieve houtmassiefbouw-woning aanbieden, maar wel de full package. Een woning die doet dromen.”

Daar slaagde je perfect in. Sinds 1994 is Mi Casa niet weg te denken uit de bouwwereld. Wat maakt Mi Casa zo bijzonder?

Jean-Luc: “We staan garant voor mooie huizen, die zichzelf onderscheiden van alle anderen, zonder te choqueren. We hebben ook aandacht voor het interieur. Het is het totaalplaatje. Mi Casa is een merk geworden. Dat maakt me het meest trots. ‘Mi Casa’ wordt gepercipieerd als kwaliteitslabel. Er worden zelfs woningen op Immoweb verkocht onder de noemer Mi Casa terwijl het niet eens een woning van ons is. Een mooi compliment (lacht).”

"Plots stelde Thibo veel in vraag, waarop ik hem uitdaagde: ''Als je het beter kunt, waarom doe je het dan niet zelf?" Dat zorgde voor de déclic.

JEAN-LUC LIDOU.

Thibo, jij bent opgegroeid met Mi Casa, vanaf wanneer gebeurde dat bewuster?

Thibo: “Ik heb nooit iets anders gekend. Ik ben opgegroeid in een van de eerste Mi Casa’s in Wijnendale. De technische besprekingen vonden plaats in onze keuken. Maar ik zou liegen als ik van kleins af aan geïnteresseerd was. Ik was er rotsvast van overtuigd dat ik de firma nóóit zou verderzetten. Is dat even anders uitgedraaid (lacht).”

Wat zorgde voor de ommekeer?

Thibo: “Tijdens mijn vakantiejob ging ik gaandeweg mee op verplaatsing met Marc, de vroegere vennoot van mijn vader. Ik zag alle ploegen aan het werk. Zo kreeg ik de microbe stilletjes aan te pakken. In de tussentijd volgde ik de opleiding Handelsingenieur. Vanaf 2013 hebben die inzichten mij geholpen om de operationele productiviteit en financiën bij Mi Casa te verbeteren.”

Jean-Luc: “Toen hij terugkwam van een werf in Spanje ratelde hij maar door: ‘Waarom doe je dit niet zus en zo?’ Ik antwoordde nogal uitdagend: ‘Als je het beter kunt, doe het dan zelf.’ Op een positieve manier bedoeld uiteraard. Dat zorgde voor de déclic. Toen we in 2008 verhuisden naar Brugge – met de bedoeling om het rustiger aan te doen – zei Thibo dat hij Mi Casa toch wilde verderzetten.”

Hoe heb je dat beleefd?

Jean-Luc: “Ik heb hem vanaf dag één alle vertrouwen gegeven. Dat ging vanzelf. Het vervelende was dat zijn keuze betekende dat ik het niet rustiger aan kon doen. Ik kon de zaak niet meer verkopen, zoals gepland. Het werd juist nog drukker. Dat is trouwens ook de moeilijkste periode in de geschiedenis van Mi Casa, van 2010 tot 2013.”

Thibo: “2012 was ons slechtste jaar ooit, we maakten toen meer verlies dan dat we nu winst maken. Ik wist daar trouwens niets van. Mijn vader liet niet merken dat het niet goed ging. Had ik dat geweten, ik had nooit mijn master gedaan. Uiteindelijk staat het nu wel al enkele jaren op de rails, dat is het belangrijkste voor de toekomst.”

Heb je toen even getwijfeld, Jean-Luc?
Jean-Luc: “Ware het niet dat Thibo de zaak wilde overnemen, ik had misschien wel de handdoek in de ring gegooid. In plaats van het rustiger aan te doen, heb ik dag en nacht gewerkt om hem in een zo gunstig mogelijke positie te laten starten, ondanks de moeilijke periode.”

Thibo: “Dat het slecht ging, is ook mijn sterkte geweest. De meeste kinderen van zaakvoerders komen toe als het goed gaat met het bedrijf en kunnen op hun lauweren rusten. Ik moést presteren. Er moest drastisch worden ingegrepen om onze firma weer echt winstgevend te maken. Ook nu het weer echt goed goed draait, proberen we die mindset aan te houden.”

Hebben de werknemers dat meteen geaccepteerd? 
Jean-Luc: “Thibo’s voordeel was dat iedereen hem al kende van tijdens zijn vakantiejobs. Ze hebben hem meteen aanvaard, ondanks zijn zotte gedachten. Veel van zijn ideeën stonden haaks op onze traditionele werkwijze. Hij had geluk dat zijn eerste ingrepen meteen aansloegen. Waren die mislukt, zou het krediet vlug op geweest zijn.”Thibo: “Ik handelde vanuit mijn filosofie als handelsingenieur. Zo stond ik naast een ervaren machinebediener en zei ik hem als 23-jarige snotaap: ‘Jij doet dit misschien al 25 jaar op die manier, maar vanaf nu gaan we dat zus en zo doen.’ Ik wilde elk proces verbeteren, de balans tussen prijs en kwaliteit perfect krijgen.”

"Mijn streefdoel was om niet zomaar een dak boven je hoofd te bouwen. Ik wilde woningen maken die je er zo kon uitpikken. Niet omwille van prestige – quasi niemand weet wie er achter Mi Casa zit – maar uit liefde voor het product.

JEAN-LUC LIDOU.

Misschien wel hét bewijs van de vooruitgang: zelfs in het Covid-jaar 2020 brak Mi Casa de verkoopscijfers.
Thibo: “Ongelooflijk. Ik heb er geen ander woord voor. Mi Casa’s geheim is een onevenaarbare kwaliteit, mogelijk gemaakt door een gecontroleerd in-house productieproces en enthousiaste en gemotiveerde medewerkers. We hebben een uniek product. Dat slaat aan.’

Jean-Luc: “Mi Casa is een familiebedrijf, waarin ervaren routiniers zitten die Mi Casa in de vingers hebben. Zelfs nog meer dan Thibo. Daardoor hebben wij geen nood aan een verkoopsleider. Onze consulenten zijn uit zichzelf gemotiveerd.”

Wat was jouw doel toen je Mi Casa oprichtte, Jean-Luc?

Jean-Luc: “Geld verdienen heeft me nooit geïnteresseerd. Dat is een vereiste om een firma te doen slagen, maar het was niet mijn prioriteit. Bij mij ging het om mooie realisaties bouwen, niet zomaar een dak boven je hoofd. Ik wilde woningen maken die je er zo kon uitpikken. Niet omwille van prestige – quasi niemand weet wie er achter Mi Casa zit – maar uit liefde voor het product.

Thibo: “Die liefde kreeg ik met de paplepel mee. Ik wil graag vijf procent per jaar groeien, maar dat mag niet ten koste van onze kwaliteit gaan. Voor mij is het belangrijk dat ik elke woning ken. We zullen altijd een familiebedrijf blijven.”

Wat onderscheidt een prima bouwfirma van een doorsnee aannemer?

Thibo: “De dienst-na-verkoop. Er ten allen tijde zijn voor je klanten. O

ok hecht ik veel belang aan transparantie tijdens de verkoop. Zo vermijd je problemen. Wij hebben een compleet lastenboek. We doen ook een inplantingsvergadering, om te maken dat alles duidelijk doorsproken werd.”

Jean-Luc: “Voor mij gaat het om de totaalbeleving die we bieden. De sterkte van Mi Casa is dat we altijd eigen blijven aan onze filosofie: mooie, tijdloze woningen, een dito interieur en een performante dienst-na-verkoop. We kiezen er bewust voor om kleinschalig te blijven om zo een superieure kwaliteit te kunnen bieden.”

Hoe vaak gaat het over Mi Casa bij familiefeesten?
Thibo: “Meer dan wenselijk is. Dat kan soms in een discussie ontaarden. Omdat we elk een sterke eigen mening hebben.”

Jean-Luc: “Ik steun hem in de keuzes die hij maakt. Ik plaats me nooit op de voorgrond, maar ik blijf wel bereikbaar zodat de look & feel van Mi Casa behouden blijft. Het blijft mijn kindje. Als Thibo mijn raad vraagt, dan zeg ik rechttoe-rechtaan mijn mening. Aan hem om te kiezen of hij mijn advies volgt. Ik heb hem nooit gepusht, ik ben super fier.”

Lijken jullie op elkaar?
Jean-Luc: “Neen. Het enige wat hij van mij heeft, is zijn doorzettingsvermogen. Ik heb meer een commerciële en creatieve insteek, terwijl Thibo eerder een operationele en financiële expert is. Ik kende bij wijze van spreken elk nieuw contact dat binnenkwam, daar waar Thibo elke werknemer persoonlijk kent.”

Thibo: “In het ideale scenario was mijn vader twintig jaar jonger. We zijn namelijk een erg complementair duo, we zouden een onbreekbare tandem zijn.”

Wat betekent Mi Casa voor jullie?

Thibo: “Een performante organisatie met een kleinschalige groep gemotiveerde medewerkers, met tonnen ervaring in de houtmassiefbouw.”

Jean-Luc: “Het is mijn levenswerk. En het doet me erg veel plezier dat ik erop kan vertrouwen dat het in goede handen is bij Thibo. Je kan pas een zaak overlaten aan je kinderen als ze bekwaam zijn.”

Contacteer

Kijkwoning

Elke zondag open van 13 tot 17 u
Koning Albertlaan 46/B012 in 9990 Maldegem.