Maarten Schaubroeck | Kunstenaar-ontwerper  gepassioneerd door staal  

Signature, symbiose tussen kunst en design

U hebt ze ongetwijfeld al gezien, de reuzegrote katten op de daken van bedrijven langs de E17… zoniet, ga dan zeker een kijkje nemen en ook de vele andere werken van artiest-designer Maarten Schaubroeck bewonderen die zich intussen al 20 jaar beeldend uitdrukt met staal.
Zijn grootse metalen installaties zoals de bobcats en robuuste gorilla’s vormen ongetwijfeld zijn signature. De creaties van Maarten Schaubroeck omvatten een wisselwerking tussen kunst en design en zijn vaak functioneel. Particulieren, firma’s, openbare organisaties en lokale besturen vinden hun weg naar kunstatelier IZR van deze heerlijke Roeselaarse cultureel ambassadeur.

Maarten, waar haal jij je inspiratie?
Ik ben eerder opmerkzaam van aard. Inspiratie zoek ik niet, ik kom die gewoon tegen in het dagdagelijkse leven.
Neem nu de katten langs de E17. Ik heb zelf twee katten die regelmatig bij mij in mijn atelier zitten. Dan kan je hun speelsheid, bedrijvigheid en hun nieuwsgierigheid naar wat rond hen, onder en boven hen gebeurt, observeren en hoe ze daarop reageren.
Zo kwam ik op het idee om de katten te linken aan de bedrijvigheid van de E17 en ze als het ware toeschouwers te maken van de voertuigen onder hen die ze met een nieuwsgierige blik volgen.
Soms kunnen ook een woord, een beeld, een kleur of een geur genoeg zijn om mijn verbeelding te prikkelen.

Waar ben je het meest trots op?
Als ik er eentje moet uitkiezen dat me het meest is bijgebleven, dan zouden het de hemelwortels zijn in het Binnenhof in Kortrijk.
‘De hemelwortels’ zijn drie huizenhoge ijzeren bomen die omhoog kronkelen. Ze staan symbool voor het ontkiemend en aftastend zoeken naar stabiliteit binnen de gemeenschap. Ze groeien vanuit de aarde richting hemel, op zoek naar een vaste waarde, een vruchtbare toekomst.
Het was mijn eerste sculptuur die in een openbare ruimte werd geïntegreerd.
Zoiets vergeet je niet.

Ook op de begraafplaatsen van Gullegem heb ik vooral een herinnering aan het gevoel, de emotionele betrokkenheid, het gevoel iets te kunnen betekenen.
Ik mocht er een zone creëren, een omgeving, met cortenstaal elementen.
Een omgeving die voor een beleving zorgt die anders is dan op een traditionele begraafplaats. Speelser, gericht op gezinnen die met jonge(re) kinderen, broertje of zusje komen bezoeken in de vlindertuin. De opening van de Vlindertuin vond plaats aan de vooravond van Wereldlichtjesdag. Overal ter wereld worden dan lichtjes of kaarsjes aangestoken om overleden kinderen te herdenken en familie en gezinnen te verenigen, wat ook het doel is van de Vlindertuin. Het verhaal klopt gewoon.

Wat zijn je dromen als kunstenaar/ontwerper?
Een tijd geleden maakte ik een installatie genaamd ‘Humans in motion’.
Dit staat voor de allesomvattende verbindingen tussen mensen.
De op het eerste gezicht identieke gestaltes nemen verschillende vormen aan.
Stalen menselijke figuren die een verhaal vertellen. De mens in beweging.
Elke verbinding en elk verhaal is uniek. Individuen vormen relaties. Over het leven. Als boeiende reflectie voor onszelf. Contrast. Individu versterkt door de groep. Dynamiek en verstilling. Metaal en poëzie. Hard en zacht. Kracht en emotie. Beweging en rust.
Die ‘Humans in motion’ zou ik heel graag in het groot maken, een echt bos van mensen, waar je effectief door kan lopen, onder de kruin van de menselijke relaties… .
Wie weet wordt ook die droom ooit werkelijkheid.

Multitalent  

Maarten is een begeesterd en gedreven kunstenaar, hij kent de materie waarmee hij werkt bijzonder goed, met een verregaande aandacht voor het kleinste detail is hij uitermate creatief. Op jonge leeftijd voelde hij zich al aangetrokken tot kunst en met een voorliefde voor staal of IZR, ‘ijzer’ op z’n West-Vlaams groeide hij naar zijn specialisatie in grote sculpturen in diverse metalen die balanceren tussen kunst en design.
Maarten verweeft creativiteit en functionaliteit, met een knipoog. De katten op de E17 symboliseren de bedrijvige regio. Het gigantische hoofd dat boven het festival Dranouter zweefde in een project van “Te Gek?!”, de organisatie die aandacht vraagt voor mentale gezondheid is van de hand van Maarten Schaubroeck volgens een concept van collega-kunstenaar Sven van Unik-ID. Een unieke uitdaging.
Maarten plaatst ook graag werken in openbare ruimtes. Op begraafplaatsen en in woonzorgcentra kom je realisaties van hem tegen. Zo ook in een sociaal project van een organisatie in Ieper die werkt rond het opnieuw integreren van kinderen en jongeren in de maatschappij. Maarten bedacht een installatie die symboliserende ‘nesten’ omvat. Het resultaat zal in 2025 te zien zijn.                       
In Roeselare zijn Peer in het Noordhof en Observatiepost aan de kop van de vaart in het oog springende voorbeelden van functionele kunst waar de toeschouwers deel van uitmaken.

Hij houdt van variatie, want daarnaast is hij als kunstenaar ook aan de slag als productontwikkelaar van meubilair voor binnen en buiten en decoratieve lampen. De moduleerbare TèTaTèt is een pronkstuk in zijn collectie, een tafel en een zitelement in een tijdloos ontwerp.

Gewaardeerd

Maarten blijft er zelf bescheiden onder en dat siert hem, maar zijn kunstwerken hebben al behoorlijk wat prijzen geoogst.
Zijn stoere gorilla’s maakten deel uit van een tentoonstelling in het Rivierenhof van Antwerpen.
De gorilla’s als krachtig symbool. heer en meester, een oerelement waar de kracht van staal zich in vindt. Deze uitstraling wordt op het eerste gezicht niet aangetast door de transparante luchtige structuur. En toch: Kracht en kwetsbaarheid.

Deze heer en meesters installeerden zich op verschillende plekken in de wereld. Hun doortocht door Europa startte vanaf de Noordzee richting het MAS en het Rivierenhof van Antwerpen, dan reisden ze voor een aantal maanden door naar Mainze in Duitsland, om terug te keren naar het park in Antwerpen. De gorilla als familielid en deel van de stamboom.

Ook de Eagles, die nu nog steeds te vinden zijn in het Rivierenhof, loodzwaar in metaal, lijken moeiteloos over het parkdomein te vliegen. De natuur in beweging als veranderend schouwspel. Lucht en wolken in een samenspel. Een arend als symbool voor schoonheid, kracht en onafhankelijkheid. Lang voor een storm uitbreekt, zal een arend de storm voelen aankomen. Hij zal er niet voor vluchten maar gebruiken als kracht om hoger te kunnen vliegen en er bovenop te zweven. Het verhaal ontstaat hier voor Maarten. Kracht putten uit strijd. Hoe groter de uitdaging hoe sterker de kracht om een creatie te verwezenlijken. Inspiratie en kracht.

De fascinatie van Maarten Schaubroeck voor facetten is groot. Die fascinatie vind je ook in zijn werk High clouds. De chaos die terug een geheel vormt, nooit hetzelfde. Metalen facetten worden zwevende wolken. Elk facet staat voor een individu. Samen gelast tot een geheel. De facetten verwijzen naar de veelzijdigheid van de mens en de gemeenschap. Niets lijkt hetzelfde vanuit een andere invalshoek. Ieder individu heeft zijn eigen verhaal. Er ontstaat een grillige wolkenstructuur, een spel tussen schaduw en licht. Transformatie van facetten naar wolken, van schaduw naar licht. Steeds veranderlijke contouren. Dynamiek.

De Kunst van Maarten prijkt op verschillende plaatsen in binnen- en buitenland, van Kortrijk, Waregem en Brugge over Kampenhout, naar het Duitse Mainz tot zelfs Tokyo.
Maarten heeft zijn atelier in Houthulst, maar mocht al verschillende werken maken in opdracht van zijn geboortestad Roeselare. Zo schakelt Roeselare Maarten in voor een werk in de binnentuin van het historische stadhuis, dat sfeer zal brengen voor de trouwceremonies. Op deze manier creëert Maarten een beeldend verhaal in Roeselare en ver daarbuiten.
In 2024 staat er nog heel wat op stapel. In een persoonlijk project, uit liefde voor de beeldhouwkunst is Maarten ook bezig aan het tweede deel van zijn hommage aan de reeks klassieke beeldhouwwerken. De Denker maakte hij al, nu volgt de Discuswerper, die dit najaar tentoongesteld zal worden op een unieke locatie.

Maarten neemt dit jaar ook weer deel aan Atelier in Beeld, op 4 en 5 mei.
Atelier in Beeld is een open atelierweekend voor beeldend kunstenaars in Vlaanderen en Brussel, ideaal om zijn atelier te gaan bezoeken.
Zijn realisaties spreken voor zich en blenden met de omgeving.
Hij is kunstenaar en ook ontwerper en vakman.
Maarten & IZR atelier hebben intussen een reputatie opgebouwd zo sterk als staal.
Maarten Schaubroeck, meesterlijk verwerker van staal.

www.maartenschaubroeck.be
www.izr.be

Tekst: Ella Scheers
Foto’s: Maarten Schaubroeck & IZR