La Butte aux Bois verheft gastvrijheid tot edele kunst cover

La Butte aux Bois verheft gastvrijheid tot edele kunst

Een juweel in de Drielandenregio

Luxueus ingerichte kamers in een idyllische omgeving, gastronomische topkwaliteit, een ruim aanbod aan wellness-faciliteiten, een service om U tegen te zeggen, … een verblijf in La Butte aux Bois in Lanaken staat synoniem voor het hoogste niveau van gastvrijheid. Het luxe Relais & Châteaux 5-sterren ‘Superior’ hotel is gelegen aan de ingang van Nationaal Park Hoge Kempen in de Drielandenregio België-Nederland-Duitsland. De exclusieve hotspot staat onder leiding van Jochen Leën die ook als ontwerper van exclusieve juwelen naam en faam geniet.

Tekst: Wim Vander Haegen – Foto’s: La Butte aux Bois

Verwennen met grote klasse

Wie een bezoek brengt aan La Butte aux Bois of ´de heuvel in het bos´ komt al snel ogen tekort. Het hoofdgebouw, dat naar de naam “Manoir” luistert, werd opgetrokken in 1924 voor Ridder Lagasse de Locht en zijn familie en straalt die stijlvolle grandeur uit die van een adellijk onderkomen mag verwacht worden. Het hotel ligt in een riant park en presenteert zich als een idyllische en vooral rustgevende oase, omringd door het frisse groen van de rustgevende natuur. De ruime terrassen bieden een mooi uitzicht op de smaakvol aangelegde tuin met volwassen bomen, vijvers en prachtige kunstobjecten. Als geen ander slaagt La Butte aux Bois erin gastvrijheid en hartelijkheid hand in hand te laten gaan. De 59 kamers zijn verdeeld over drie gebouwen, elke kamer is ingericht met luxe meubels en biedt idyllische vergezichten. Het hotel mocht zich al verheugen in talrijke bezoekjes van bekende en voorname gasten, maar dat betekent geenszins dat niet iedereen hier van harte welkom is. Verwennen met grote klasse en optimale ontspanning in een van de vele hoogstaande faciliteiten, waaronder het befaamde Restaurant Ralf Berendsen, behoort al sinds het ontstaan tot de tradities. Naast het Manoir, dat als middelpunt van het prestigieuze landgoed geldt, kunnen de gasten in de charmante Villa genieten van een zeer rustige ligging met adembenemend zicht op meer en bos. Maar er is nog veel meer …

Haute cuisine

Vandaag staat het domein onder de bezielende leiding van Jochen Leën. “Ik was hier sinds 2008 aanwezig als juwelier en had hier mijn uitvalsbasis ingericht. Op 1 januari 2021 heb ik dit hotel, samen met het 4* hotel Stiemerheide en Restaurant De Kristalijn, dat één Michelinster geniet, in Genk overgenomen. La Butte aux Bois was tot voor kort het enige 5* Superior hotel in België en herbergt dus ook het naar de chef vernoemde Restaurant Ralf Berendsen – voorheen bekend als La Source – dat prat mag gaan op twee sterren in de befaamde Michelin-gids. Het is één van de 40 beste restaurants in België en serveert onder leiding van chef-kok Ralf Berendsen verrassende, maar bijzonder smaakvolle en inventief samengestelde haute cuisine creaties. Net als in het hotel zelf gaan kwaliteit en innovatie hand in hand met een hartverwarmende gastvrijheid, daar waakt Maître Ylja Berends dagelijks over. Daarnaast hebben we hier ook het nieuwe gastronomische concept ‘Le Ciel’, onder leiding van Chef Pieter Beurskens, ondergebracht in de voormalige bistro Het Binnenhof waar we de ruimte in kubieke meters hebben verdubbeld door het oude dak te verwijderen en open te trekken met een zes meter hoge plafondconstructie in glas. Op die manier geeft Le Ciel een mooi zicht op de typische neo-Tudor bouwstijl van het hoofdgebouw. Het is een Frans-Belgische keuken met wereldwijde invloeden die vertaald worden naar gerechten die toegankelijk en verrassend zijn. Het restaurant beschikt ook over een open air set-up, door groen omgeven en nodigt uit om bij mooi weer van een heerlijke cocktail te genieten.”

Alles wat uit de aarde komt

Opvallend is de overnamedatum op het ogenblik dat de coronapandemie hoogtij vierde. “Het was dan ook niet meteen een puur rationele beslissing, maar eerder een daad vanuit het hart, ook en vooral omdat ik hier al sinds 2008 actief ben als juwelenontwerper en door de jaren heen verliefd ben geworden op de locatie en de mogelijkheden die La Butte aux Bois te bieden heeft. Ik heb me al die jaren eerder op de achtergrond gehouden met de juwelen – dat doen we trouwens nu nog – maar ik heb nu wel de gelegenheid aangegrepen om op een discrete manier meer expositieruimte te creëren voor mijn collecties en aanverwanten. We zijn gespecialiseerd in alles wat uit de aarde komt, van fossielen van dinosaurussen over mineralen en edelstenen tot meteorieten. Onze passie focust zich op de natuur en op wat je in klassieke natural history musea terugvindt. En precies dat concept willen we ook koppelen aan het hotelgebeuren. Belangrijk is dat we graag gelukkige, blije mensen zien die naar hier komen om iets te vieren. De liefde tussen twee personen, een huwelijksverjaardag, een trouwfeest, een communiefeest, … ze komen genieten van goed eten, een onberispelijke service, een uitgebreide wellness en als ze ook nog eens overnachten komt daar een extra beleving bij. Kortom: mensen vinden hier de totale ontzorging.”

Van Wunderkammer tot maandlandschap

Van meet af aan was het Jochens insteek om meer beleving in het hotel te brengen. “Daar werken we dag na dag hard aan. Het klassieke ‘service geven’ spreekt mij enorm aan en ik probeer dat ook door te trekken op vlak van de juwelen. We werken niet alleen op maat, maar ook vaak op kleur, dat is ons handelsmerk, en zeldzame edelstenen die we via verzamelaars, edelstenenlaboratoria en musea wereldwijd op de kop proberen te tikken. We hebben hier ook een uniek concept dat de ‘Wunderkammer’ heet en private dining combineert met de aanwezigheid van een edelsteenkundige die uitleg geeft bij de verschillende curiosa die zich in de kamer bevinden. Ook onze chef-kok is bijzonder enthousiast over het idee en verleent daar graag zijn volle medewerking aan. Momenteel zijn we in de kelder in een voormalig zwembad ook een werkelijk uniek maandlandschap aan het bouwen dat de bezoeker vanuit een spaceshuttle kan bewonderen en ‘beleven’, genaamd “Hidden Odyssey”. We willen altijd een surplus bieden. Je kunt hier bijvoorbeeld aan de overkant ook paardrijden of een wandeling maken langs de Paarse Route, een van West-Europa’s meest inspirerende wandelpaden die bekroond werd door het Duitse wandelinstituut en hier aan de voordeur ligt. We verhuren ook fietsen om te genieten van de mooiste fietsroutes die Limburg rijk is. Op korte afstand met de wagen liggen steden zoals Maastricht, Aken, Luik, Hasselt, Genk en vele andere historische stadjes. En op amper 10 minuutjes sta je in Maasmechelen Village waar alle topmodemerken binnen handbereik zijn.”

Een paradijs voor wellness

In La Butte aux Bois vinden we binnen het wellness-aanbod ook een Shiseido Institute. “Het enige in Europa”, vertelt Jochen trots. “Met een uitgebreid aanbod aan massages, yogalessen op maat, pilates, enz. Je kunt hier ook gebruikmaken van eersteklas fitnessapparatuur en meedoen aan de dagelijkse activiteiten die we organiseren in onze Gym. Voor gasten die spa-behandelingen boeken, hebben we de exclusieve Spa Lounge ter beschikking. Je kunt hier trouwens ook gezond eten en genieten van beauty food om het proces van de huidverjonging en -verbetering te helpen ondersteunen.”

Het uitgestrekt landgoed en haar rustige ligging, het eigentijds ingerichte fine dining restaurant, het nieuwe restaurant Le Cielén tien volledig uitgeruste salons en vergaderruimtes lenen zich ook uitstekend voor zakelijke evenementen en incentives. Ons gespecialiseerd team verzorgt met plezier alle aspecten van een perfect georganiseerd bedrijfsevent, van ontwerp tot en met de implementatie, inclusief de hoogstaande service en gastvrijheid die van La Butte aux Bois een 5* Superior hotel heeft gemaakt.”

Meer info:

www.labutteauxbois.be
www.jochenleen.net