ION en Katoen Natie Groep herontwikkelen iconische KBC Boerentoren

De kogel is door de kerk: ION gaat de iconische Boerentoren van Antwerpen herontwikkelen tot een unieke ‘cultuurtoren’. Dat doet het in samenwerking met de Katoen Natie Groep van Antwerps topondernemer Fernand Huts, die de toren zal kopen. Dit project wordt zonder twijfel een buitengewoon geschenk aan de Antwerpenaren, de Vlamingen en de internationale bezoekers.

Uitzonderlijke invulling

Eind vorig jaar gaf KBC te kennen dat het de befaamde Boerentoren van de hand wilde doen, een monumentaal bouwwerk in art-deco-stijl van liefst 95,75 meter hoog in het centrum van Antwerpen. De bankengroep schreef daarop een aanbestedingsprocedure uit, die ION meteen oppikte. “Van bij de start wisten we dat het niet eenvoudig zou zijn om als winnaar uit de bus te komen. Maar dankzij een grote inzet van ons team én ons vermogen om out-of-the-box te denken, zijn we er in geslaagd”, zegt Davy Demuynck, CEO van ION. “De grootschaligheid van dit project en onze wens om dit iconisch gebouw in één hand te houden, deden ons vrij snel beslissen om op zoek te gaan naar een partner. Bij voorkeur een lokale partner die kan zorgen voor Vlaamse verankering. Ik dacht meteen aan Fernand Huts en de groep Katoen Natie waar ik mijn loopbaan in 2003 gestart ben. Snel kwamen we tot een akkoord over ons partnership. ION fungeert in dit project als projectontwikkelaar en zal het grootschalige project van A tot Z op maat ontwikkelen voor de groep Katoen Natie die optreedt als lange termijn investeerder.”

Het resultaat van de bijzondere samenwerking is dat cultuur het kloppend hart van het monument wordt. Met zijn ruimtes voor tijdelijke en langdurige tentoonstellingen, kunstdepots, restauratie-atelier, beeldentuin, filmzaal, auditorium, panoramazalen, boekhandel etc. krijgt de Boerentoren een plaats tussen de andere grote erfgoed- en cultuurinstellingen van ’t Stad. De ‘cultuurtoren’ verbreedt straks de aantrekkelijkheid van de Scheldestad als heuse cultuurstad.

Daarnaast zal het cultuuraspect ook gecombineerd worden met toekomstgerichte retail op het gelijkvloers en de eerste verdieping (langs de Schoenmarkt, Meirbrug en Eiermarkt). Bezoekers zullen doorheen het gebouw kunnen wandelen. Er komt ook een mix van food & leisure als bron van beleving, terwijl in het smalle gedeelte van de toren (vanaf de 11de tot de 23ste verdieping) als vanouds appartementen worden voorzien. Als kers op de taart komt er ook een observatorium en panoramazaal verspreid over de bovenste 3 verdiepingen (24ste tot 26ste verdieping), zodat iedereen ten volle kan genieten van het uitzonderlijke 360° uitzicht.

Geschiedenis schrijven

“Het geeft mij een intense voldoening om als Seefhoekenaar een bedrijf – Katoen Natie – uit te bouwen dat de Boerentoren een nieuwe dynamiek kan geven met een culturele onderbouwing”, zegt Fernand Huts, voorzitter en CEO van de groep Katoen Natie. “De ‘cultuurtoren’ verbreedt de aantrekkelijkheid van de Scheldestad als heuse cultuurstad. De Boerentoren wordt een geschenk aan de Antwerpenaren, de Vlamingen, de internationale bezoekers. Dankzij zijn toegankelijkheid en nieuwe functies wordt hij voortaan een echt en wezenlijk onderdeel van de stedelijke samenleving en een toren waar iedereen fier kan op zijn.”

ION is bijzonder fier dat het mee een nieuwe bladzijde mag schrijven in de geschiedenis van een van de meest monumentale bouwwerken van ons land. “Dit uitzonderlijke project zal ons op alle mogelijke manieren testen, maar die uitdaging nemen we met veel plezier aan”, aldus CEO Davy Demuynck. “Meer dan ooit zijn we als team klaar om al ons kunnen te tonen en projecten van deze omvang vast te pakken en er een succesverhaal van te maken.”

Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste werken aan de Boerentoren in het voorjaar van 2021 starten.