In het spoor van poolreiziger Adrien de Gerlache cover

In het spoor van poolreiziger Adrien de Gerlache

Kwaliteitsprogramma's voor de meerwaardereiziger: vanuit die optiek organiseert touroperator Asteria Expeditions al jarenlang unieke reizen naar bijzondere reisbestemmingen in de hele wereld. Van expedities naar de Noord- en Zuidpool over adembenemende verblijven in Scandinavië en Lapland tot een safari in Afrika of een meerdaagse trip naar Azië, de ervaren specialisten van Asteria sparen kosten noch moeite om de reizigers van een uitzonderlijke beleving te laten genieten. Een mooi voorbeeld daarvan is de expeditie-cruise naar Noordoost-Groenland in het gezelschap van internationaal gerenommeerde poolwetenschappers.

Ervaring troef

Als touroperator maakt Asteria Expeditions deel uit van het familiebedrijf ‘Reizen Van Renterghem’, het gereputeerde reisbureau uit Brugge dat als sinds 1937 actief is in de reiswereld. “Onder de noemer Asteria Expeditions organiseren wij sinds 2003 ook reizen naar unieke en bijzondere bestemmingen”, vertelt zaakvoerster Annick Desmet. “Uniek en bijzonder in die zin dat wij het onderscheid maken door ons te richten op zorgvuldig samengestelde reisprogramma’s die inhoudelijk duidelijk afwijken van het klassieke aanbod. Wij willen onze klanten een meerwaarde bieden door te focussen op lokale culturen, geschiedenis, tradities en leefgewoonten, maar besteden ook veel aandacht aan de mooie natuur, de prachtige landschappen en de habitat van onze bestemmingen. Ondertussen bieden we meer dan 180 programma’s die we opdelen in vier categorieën die zich eerder richten op kleinschalige reizen met veel comfort én ook en vooral veel aandacht voor direct contact en maximale interactie tussen de reiziger en de lokale bevolking. Wie kiest voor Asteria Expeditions ziet zich verzekerd van een verrijkende persoonlijke ervaring en kan na afloop terugblikken op een unieke beleving waar de deelnemers hun hele leven lang met een warm gevoel zullen aan terugdenken.”

Vier afdelingen

Asteria Expeditions is al jarenlang de aangewezen partner voor reizen naar de Scandinavische landen met Laplandals extra speerpunt, zowel in de winter als in de zomer. “Een verblijf in het énige échte Icehotel in Jukkasjärvi, meerdaagse husky- of sneeuwscootertochten, op zoek naar het noorderlicht, … Scandinavië in de winter met overnachtingen in een houten chalet, een hut in de lokale wildernis of een glazen iglo, het is allemaal perfect mogelijk. Op zeer regelmatige basis organiseren wij ook groepsreizen naar Lapland. Hoewel het om begeleide groepsreizen gaat, blijft altijd de mogelijkheid open om eigen accenten te leggen. We hebben verschillende thematische rondreizen, maar ook kindvriendelijke formules voor zowel shortbreaks, weekprogramma’s als weekendbreaks.”

Een tweede afdeling focust op culturele rondreizen voor de meerwaardereiziger. “Reizen buiten het gewone’betekent exclusieve bestemmingen die ver buiten het klassieke reisaanbod vallen. Wij werken nauw samen met lokale partners die evenzeer ervaren zijn en mee borg staan voor een kwalitatief hoogstaande service. We trekken naar een brede waaier aan bestemmingen wereldwijd waaronder safari’s in Afrika, adembenemende cruises en andere veelzijdige programma’s. Bestemmingen zijn onder meer de culturele trekpleisters in Europa, Noord-India en Rajasthan, Hawaï, Zuid-Korea, Vietnam, Cambodja,) Jordanië, Kamchatka, Mongolië, Armenië, Iran, Oezbekistan, Frans-Polynesië met de Markiezeneilanden en Papua New Guinea. Ook hier opteren we voor een select reisgezelschap, in kleine Nederlandstalige groepjes van gemotiveerde 'meerwaardereizigers'. Reizen op maat en individuele arrangementen zijn altijd mogelijk. Wij staan graag ter beschikking om daarover meer uitleg te geven en een reis ‘à la carte’ samen te stellen, volledig naar wens van de klant.”

Een derde mogelijkheid zijn reizen naar Afrika. Trouw aan onszelf mijden we grootschalig toerisme. We presenteren een uitgebreid aanbod aan kleine hotels, lodges en luxueuze kampen met persoonlijke service om ten volle de essentie van Afrika te beleven. Ons uiterst flexibel concept gaat uit van maatwerk, hoge kwaliteit en individuele beleving.

In het spoor van Adrien de Gerlache

Wellicht het meest spectaculaire binnen het aanbod van Asteria Expeditions is de vierde pijler, de Poolexpedities. “Dat doen we al meer dan 20 jaar en we zijn daarin beslist uniek in de zin dat we niet alleen een uitgelezen programma in combinatie met comfort bieden, maar ook de enige touroperator zijn die volledige schepen afhuurt voor onze expedities naar de beide polen. Er zijn dus enkel reizigers en begeleiders van Asteria Expeditions aan boord. Wij organiseren onze poolreizen ‘in het spoor van Adrien de Gerlache’, de Belgische ontdekkingsreiziger die de Belgische Antarctische expeditie van 1897-1899 leidde en ook de eerste was die overwinterde op de Zuidpool. Hij is ook de man die het noordoosten van Groenland als eerste ooit in kaart heeft gebracht. Beide historische gebeurtenissen vormen het uitgangspunt van onze expedities die bijna allemaal plaatsvinden op nieuwe en uitstekend uitgeruste schepen met een eerder beperkte passagierscapaciteit. Naar het noorden kunnen bijvoorbeeld ‘maar’ 170 mensen mee, naar het zuiden zijn er dat amper 100. Zij genieten aan boord van alle luxe en comfort, vergelijkbaar met de beste cruise, maar dan zonder de showelementen. In principe wisselen we jaarlijks de Noord- en Zuidpool af, maar door de pandemie én de grote vraag vertrekken we nu twee jaar na elkaar naar Noordoost-Groenland. Dit jaar gaat het om de uitgestelde reis, die overigens volgeboekt was, volgend jaar in september organiseren we een nieuwe expeditie-cruise. Wat de mensen allemaal kunnen verwachten? In de eerste plaats een rechtstreekse vlucht van Oostende naar Spitsbergen in de Noordelijke IJszee waar we aan boord gaan van het schip. We varen naar de onbewoonde gebieden aan de noordoostkust van Groenland waar geen specifieke havens zijn zodat we van een zodiac gebruik moeten maken om aan wal te gaan. Daar genieten we van de onbewoonde wereld en dus ongerepte natuur en kunnen we in alle rust en de weidse stilte kennismaken met de unieke lokale fauna en flora. Behalve je reisgenoten en de begeleiders kom je er werkelijk niemand tegen. We varen tot boven de poolgrens doorheen het pakijs en maken er kennis met de woeste aantrekkingskracht van ijsschotsen en de immense uitgestrektheid van het poolgebied want ook de permanente ijskap ligt in het vizier.”

Poolspecialisten

Aan boord zorgt een Nederlandstalig team van Asteria Expeditions voor de begeleiding, maar is ook een internationaal team van poolwetenschappers aanwezig om de reizigers deskundige uitleg te verschaffen. “Het gaat om een tien- tot vijftiental uitgelezen poolwetenschappers waaronder internationaal gerenommeerde glaciologen, geologen, maritieme biologen, enz. De deelnemers kunnen interessante lezingen volgen en krijgen alle uitleg die ze wensen. Ook een natuurfotograaf en een videoteam gaan mee aan boord om de volledige reis te documenteren. Na afloop van de expeditie varen we terug naar IJsland waar opnieuw een rechtstreekse vlucht ons terugbrengt naar Oostende.”

Wat moeten we ons voorstellen bij de kostprijs? “De Noordoost-Groenland-expeditie is beschikbaar vanaf 10.000 euro per persoon. In deze ‘all inclusive’ prijs steekt dan ook bijna alles, ook de rechtstreekse vluchten, overnachtingen, eten aan boord en natuurlijk alle excursies. In principe komen daar dus geen kosten, behalve voor dranken en verzekeringen, meer bij. Souvenirshops en horeca aan land komen we immers niet tegen aangezien de expeditie zich volledig in onbewoond gebied afspeelt.”

Wie graag meer informatie wil, kan contact opnemen met Asteria Expeditions of langskomen op een van de voorstellingen van de expeditie-cruise in Knokke, Kortrijk, Brugge, Gent of Antwerpen.

www.asteriaexpeditions.be