Ik kan niet, ik heb mijn regels!

Iedere vrouw vraagt het zich wel eens af. En iedere vrouw reageert anders op een menstruatieperiode. Sommigen voelen zich uitgeput, anderen barsten dan weer van energie en nog anderen hebben een slecht humeur. Eigenlijk bestaat er geen universeel antwoord. In deze periode van je cyclus is het niet ongebruikelijk om last te hebben van pijn en vermoeidheid. Je zou dus kunnen denken dat sporten tijdens de menstruatie helemaal niet wordt aanbevolen. Maar dat is niet waar. Sport blijft een plaats hebben in je routine, ook tijdens je regels. Sporten kan zelfs helpen!

Stacy Jacques, Wellbeing Manager bij Aspria, deelt haar advies. “Sommige vrouwen kunnen zonder moeite trainen, met mogelijk een lichte afname van prestaties, terwijl anderen zich te zwak en vermoeid voelen om te trainen. Het is duidelijk vastgesteld dat lichamelijke activiteit je pijn zal verlichten en je humeur zal opkrikken. Dus geef de voorkeur aan lichaamsbeweging terwijl je naar je lichaam luistert en de intensiteit van je training aanpast als je dat nodig acht.” Diverse studies hebben aangetoond dat sporten tijdens de menstruatie helpt bij het verlichten van pijn, zoals menstruatiekrampen (die van persoon tot persoon verschillen en zelfs van dag tot dag of van cyclus tot cyclus) en zelfs stress, slapeloosheid en gebrek aan energie kan verminderen. Een training met matige lichaamsbeweging aangepast aan jouw tolerantieniveau, zal de bloedcirculatie in je bekkengebied verbeteren en zo de spieren van je baarmoeder ontspannen. Sportieve beweging helpt bij het verlichten van krampen, spasmen en samentrekkingen. Een ander belangrijk voordeel is dat fysieke activiteiten de slaap bevorderen. Oh, de magie van het menselijk lichaam! Goed nieuws komt nooit alleen… weet dan dat ons brein na 30 minuten training endorfine produceert. Deze kleine moleculen hebben ongelooflijke effecten op je lichaam. Sensatie van extase, kracht, plezier… puur geluk.

Stacy Jacques: “Het algemene advies dat ik graag geef, is dat bewegen, wanneer mogelijk, helpt om de pijn te verlichten. Matige cardio of matige krachttraining, stimuleren het lichaam en maken de periode draaglijker.”

VOEDING, OMGAAN MET HORMONEN

“Op het vlak van voeding is het soms moeilijk om te weerstaan aan de hormonen. Er zijn geen specifieke regels om te volgen tijdens de menstruatie. Over het algemeen heeft een slecht dieet een sterke invloed op de menstruatie. Te veel suiker in het dieet bevordert hormonale onbalans en beïnvloedt de menstruatiecyclus. Er is geen geheim, voeding moet zo gezond mogelijk zijn in elke periode, met de nadruk op natuurlijke voedingsmiddelen en het beperken van bewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen.”
Stacy geeft nog mee: “Ik heb het volgende ervaren. Gedurende een cyclus consumeerde ik regelmatig suiker, een beetje chocolade hier, een zoete traktatie daar. Toen mijn menstruatieklachten begonnen, voelde ik vrij sterke hormonale pieken (prikkelbaarheid, stress, verdriet, pijnlijke borsten). De volgende maand heb ik geen suiker geconsumeerd, en tegen het einde van mijn cyclus waren mijn hormonen en symptomen volledig beheersbaar.”
Je weet wat je te doen staat…

De menstruatieperiode wordt onder meer gekenmerkt door bloedverlies. En wie bloedverlies zegt, zegt ook verlies van ijzer en dat leidt dan weer tot een al dan niet intense vermoeidheid en soms zelfs tot bloedarmoede. Daarom vermijden we een belasting van ons lichaam tijdens deze fase van onze cyclus. Geen enkele vorm van lichaamsbeweging wordt afgeraden tijdens de menstruatie, maar sommige zijn toch meer geschikt dan andere. We hebben een lijstje opgesteld!

  • YOGA: Yoga is een holistische praktijk afkomstig uit India die ontspanning mogelijk maakt. De praktijk is vooral bedoeld om weer in contact te komen met je lichaam en met jezelf, door middel van een combinatie van meditatie, spiritualiteit, ademhaling en houdingen. Bij Aspria wordt yoga op verschillende manieren aangeboden en kan je kiezen uit Hatha Yoga voor de puristen, Vinyasa Yoga gericht op een diepe ademhaling, Ashtanga Yoga om de bloedcirculatie dynamisch te verbeteren en de houding en de sereniteit van de geest te verbeteren, enz.
  • FITNESS: Fitness is geen sport op zich, maar een discipline die individuele fysieke activiteiten omvat, zoals cardio, step, stretching, cycling, enz.
  • PILATES: Pilates is een zachte vorm van sporttraining geïnspireerd op zowel yoga, dans als gymnastiek. Deze discipline helpt bij de ontwikkeling en de versterking van de buikspieren, om de houding te verbeteren en de wervelkolom te ondersteunen. Het betrekt ook alle andere spieren van het lichaam om aan kracht en flexibiliteit te winnen. DANSEN: Dans is een kunst en tegelijk een volwaardige sportieve activiteit omdat de spieren van het lichaam voortdurend worden gebruikt. Sommige dansen, met name Latijns-Amerikaanse dansen, zijn intensiever dan andere omdat ze energieker zijn.
  • ZWEMMEN, WATERGYM EN AQUACYCLING: Zwemmen (en niet alleen spelen in het water) is een zeer complete en plezierige sport. Omdat het lichaam grotendeels in het water is ondergedompeld, zijn de bewegingen gemakkelijker, maar toch zeer doeltreffend omdat alle spieren diepgaand worden gebruikt. Ideaal om het uithoudingsvermogen te verbeteren en aan cardio te werken.
  • WANDELEN EN HARDLOPEN: Hardlopen is een sportpraktijk gebaseerd op regelmaat. Of je nu snel of langzaam rent, op korte of lange afstanden, het belangrijkste is om regelmatig te rennen. Hardlopen vraagt ​​veel van de rugspieren maar ook van de gewrichten.