Hij zal niet geluidloos vertrekken: onmiskenbaar V8-geluid van Jaguar F-type bewaard in British Library

  • Viering: Terwijl Jaguar zich voorbereidt op een toekomst met volledig elektrische auto’s, zijn de kenmerkende tonen van de Jaguar F-TYPE V8 vastgelegd zodat toekomstige generaties ze kunnen appreciëren 
  • Voorbereid op de toekomst: Door de onmiskenbare V8-grom van de F-TYPE te bewaren in het nationale geluidsarchief van de British Library, samen met de stem van Florence Nightingale en enkele van de eerste straatopnamen van auto’s, kunnen mensen er nog generaties lang van genieten 
  • Aangejaagd geluid: De ingenieurs van Jaguar kozen voor de meest meeslepend mogelijke belevenis van de 423 kW/575 pk 5.0-liter V8 van de F-TYPE R 75 als treffend voorbeeld 
  • Bronmateriaal: De opnamen werden gemaakt in Jaguars speciaal gebouwde geluidskamer in het Gaydon Engineering Centre – dezelfde plek waar het uitlaatgeluid van de F-TYPE oorspronkelijk werd ontwikkeld 
  • Officieel vastgelegd: De opnamen worden vanaf het najaar van 2023 gecatalogiseerd in de archieven van de British Library. Luister er nu naar op het Youtube-kanaal van JLR Belux. Configureer uw F-TYPE op jaguar.be

Woensdag 26 juli 2023, Antwerpen – Terwijl Jaguar werkt aan de nagenoeg geruisloze toekomst van zijn volledig elektrische wagens met moderne luxe vanaf 2025, heeft het bedrijf vandaag geluidsopnamen van zijn iconische sportwagen, de Jaguar F-TYPE met V8, gedeeld met de British Library. 

De opnamen – gemaakt vanuit het interieur en van buiten de auto – leggen de onmiskenbare, supercharged V8-soundtrack van de F-TYPE vast. Door deze te delen met de British Library kunnen mensen wereldwijd – en voor altijd – genieten van de geluiden van de laatste Jaguar-sportwagen met verbrandingsmotor. 

De opnamen werden gemaakt in de semi-echovrije kamer in het Gaydon Engineering Centre – een geluidsdichte ruimte die wordt gebruikt om het raffinement en de geluidskwaliteit van Jaguars auto’s te ontwikkelen en te testen – waar het uitlaatgeluid van de F-TYPE oorspronkelijk werd afgestemd. De R 75 Coupé in satijnzwart Ligurian schakelde en accelereerde enkele malen om de tracks van 30 en 47 seconden te vormen.

Charles Richardson, Senior Sound Engineer bij Jaguar: “De supercharged V8 van de
F-TYPE maakt een uniek geluid dankzij de nauwgezette optimalisering van de hele aandrijflijn, vooral van de inlaat- en uitlaatsystemen – meer dan 85 iteraties voordat we de auto op de markt brachten, en die we sindsdien voortdurend doorontwikkeld hebben. We willen dat het hoogtepunt van dat werk – de geluiden die men ervaart tijdens het rijden met de F-TYPE R 75 – beschikbaar is voor toekomstige generaties. Door het te archiveren bij de British Library maken we dat mogelijk. Daar zijn we erg trots op.”
 

Het geluid van de V8-motor zal worden gearchiveerd in instellingen over de hele wereld, als bewijs van de wereldwijde liefde voor de beroemde grom. Luister er nu naar op het Youtube-kanaal van JLR Belux.

Voor de opname viel de keuze op een F-TYPE R 75 Coupé van modeljaar 2024, een speciale editie om het laatste modeljaar van de F-TYPE en 75 jaar Jaguar-sportauto’s te vieren. De 5.0-liter supercharged V8, die uitsluitend met vierwielaandrijving wordt aangeboden, ontwikkelt 423 kW/575 pk en 700 Nm koppel. Daarmee accelereert de auto in slechts 3,7 seconden van 0 naar 100 km/u en naar een elektronisch begrensde topsnelheid van 300 km/u. 

Cheryl Tipp, conservator Wildlife & Environmental Sounds van de British Library: “We zijn blij dat we opnamen van de F-TYPE V8-motor kunnen bewaren voor Jaguar-liefhebbers en luisteraars over de hele wereld. Nu de productie van deze motor ten einde loopt, zal dit unieke geluid bewaard blijven in het nationale archief, naast andere geluiden die vandaag de dag niet meer te horen zijn.”

De 30 en 47 seconden lange opnamen beginnen met het starten van de motor, wat wordt aangegeven door de onmiddellijk herkenbare ‘flare’ naarmate het toerental stijgt. Daarna zakt de auto af naar een stationair toerental van 600 t/min, waarbij de karakteristieke toon van de achtcilinder een subtiele hint geeft van het prestatiepotentieel van de auto. Vanaf dat punt simuleert de run in de kamer de diverse vocale capaciteiten van de F-TYPE. 

Telkens wanneer de F-TYPE accelereert, gaan de kleppen in het uitlaatsysteem open om de uitlaatgasstroom te wijzigen, waardoor het kenmerkende gebrul vrijkomt dat eigen is aan de rijervaring van de F-TYPE. 

Luisteraars horen de scherpe op- en terugschakelingen via de 8-traps Quickshift-transmissie en het kenmerkende geknetter en geplof uit de vier uitlaatpijpen, die een belangrijk element vormen van het viscerale, op de bestuurder gerichte karakter van de F-TYPE. 

Voor een optimale afspeelkwaliteit zijn de buitenopnamen hier te vinden voordat ze live gaan op de website van de British Library.  

Configureer hier uw eigen F-TYPE 75. 

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws over de toekomst van Jaguar, kunt u hier uw interesse kenbaar maken.