De verfijnde klasse van Horlogemakers en Juweliers Verlinden cover

De verfijnde klasse van Horlogemakers en Juweliers Verlinden

Ervaring en vakmanschap in dienst van de klant

Al meer dan 30 jaar weten Horlogemakers en Juweliers Verlinden uit Kessel de klanten aangenaam te verrassen met een smaakvolle, in eigen huis gecreëerde juwelencollectie. Daarnaast bieden Els en Thomas Verlinden ook een ruim aanbod aan kwalitatief hoogstaande horloges en juwelen van gerenommeerde topmerken.

De start

Nadat ze aan het Technicum in Antwerpen een opleiding tot goudsmid had gevolgd, startte Els Verlinden in 1988 met het creëren van juwelen. “Dat was toen nog gewoon in het woongedeelte van onze privéwoning”, herinnert Emiel Osier zich. De zoon van Els werkt sinds een vijftal jaar in de familiezaak waar ook de broer van Els, en tevens ervaren goudsmid en horlogemaker, Thomas sinds 1992 deel van uitmaakt. “Begin jaren 90 hebben we een ingrijpende verbouwing doorgevoerd om een winkel te kunnen openen. Van meet af aan hebben mijn moeder en oom de handen in elkaar geslagen om zich te onderscheiden met een eigen collectie juwelen. Het begon destijds met enkele ringen en hangers en is door de jaren heen uitgegroeid tot een bloeiende zaak die bij juwelenliefhebbers een uitstekende reputatie geniet. Niet alleen door de tijdloze eigen collectie die Els ontwerpt, maar ook door samen te werken met befaamde juwelenmerken. Mijn oom is naast goudsmid en juwelenmaker ook een gespecialiseerde horlogemaker die onze uitgebreide collectie horloges op dat vlak onder zijn hoede neemt.”

Mooie juwelen voor iedereen

Toen Emiel in 2017 de zaak van Els en Thomas vervoegde als verkoper en administratief verantwoordelijke, sloeg een half jaar later het noodlot toe en werd Els ziek. “Zij heeft toen verschillende operaties moeten ondergaan en was fysiek zwaar getroffen waardoor ze haar job in de familiezaak heeft moeten opgeven. Zelf heb ik een deel van haar taken overgenomen, terwijl mijn oom de artistieke en creatieve inbreng nagenoeg volledig voor zijn rekening is gaan nemen. Hij is daar al ruim dertig een meester in en zet die traditie verder.”

“Wij ontwerpen juwelen in verschillende stijlen van klassiek tot hedendaags”, gaat Thomas verder. “Elk juweel draagt onze ‘signatuur’ in zich. Vooral de iets ‘ruwere’ ontwerpen – sierlijk, maar ook niet te strak – die gemaakt worden van oud goud zijn een kenmerk van de eigen collectie. Maar het is natuurlijk veel meer dan dat, iedereen vindt hier beslist zijn of haar gading. Wij ontwerpen in de meeste gevallen juwelen in 18 karaat goud in wit, geel en rosé kleur. We hebben die in verschillende prijsklassen van een paar honderd euro tot een flink stuk duurder, al naargelang het budget dat de klant wenst te spenderen. We vragen dan ook altijd hoeveel ze willen spenderen en zoeken binnen dat budget de beste oplossing, uiteraard altijd rekening houdend met hun wensen en voorkeuren, dat spreekt voor zich.”

Topkwaliteit diamant

Ook juwelen op maat vormt voor de familie Verlinden geen probleem. “Het gebeurt vaak dat mensen ons via mail of social media een foto doorsturen met de vraag of we dat ontwerp, al dan niet met persoonlijke aanpassingen, kunnen maken. In 90% van de gevallen kunnen we dat ook. We hebben wel graag dat de mensen dan ook in de winkel langskomen om samen te bespreken wat er precies mogelijk is. We vragen ook altijd of er eventueel oud goud beschikbaar is dat we mee in het ontwerp kunnen verwerken. Een van onze specialiteiten creatief denken en ontwerpen om van dat oud goud iets nieuws te maken. Maar voor alle duidelijkheid: dat is geen verplichting, ook nieuw goud kan perfect bij ons, bijvoorbeeld voor de klassiekers zoals een solitaire ring of een ‘alliance’ ring, dat wordt altijd van nieuwe goud gemaakt. Op vlak van edelstenen werken we heel vaak met diamant. In 80% tot zelfs 90% van de gevallen is dat met natuurlijke ronde diamanten, ook wel briljanten genoemd, maar ook andere vormstenen zoals een emerald, hartvormige diamant, markiezen, prinsessen, enz. zijn allemaal perfect mogelijk. We werken altijd met kleurloze diamanten uit de F Collection, wat garandeert dat ze behoren tot de drie beste die er zijn.

Horloges in alle vormen en maten

Zoals de naam ‘Horlogemakers en Juweliers Verlinden’ al aangeeft, kunnen de klanten hier ook terecht voor een stijlvol uurwerk. “We hebben zeer veel verschillende horlogemerken in alle prijsklassen, maar hebben ook zelf de knowhow in huis. Thomas heeft vooraleer hij in de zaak is gestapt namelijk geruime tijd gewerkt voor het uurwerkenmerk Mutrix. Van meet af aan hebben we dan ook de uurwerken van deze bekende horlogemaker verkocht in de winkel en ook vandaag zijn we nog steeds trots het aanbod van Mutrix aan te kunnen bieden, niet in het minst omdat het op vlak van prijs/kwaliteit een uitstekende keuze is. Het is trouwens ook nog steeds ons bestverkochte merk. Vandaag zijn dat allemaal kwartsuurwerken die vooral hun weg vinden naar iets oudere mensen en dat is precies waar het grootste deel van ons cliënteel uit bestaat. Zij dragen nog steeds een horloge hoofdzakelijk omwille van het functionele, maar weten ook een mooi design te appreciëren. De prijs van dat type horloge ligt doorgaans tussen de 70 € en 200 € en de praktijk leert ons dat deze klasse uurwerken nog steeds het best verkoopt. Daarnaast hebben we een aantal topmerken waarvan we een van de weinige verdelers in België zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is Davosa, een Duits merk van volautomatische uurwerken waarvan de onderdelen allemaal door gereputeerde Zwitserse fabrikanten worden vervaardigd. De topklasse-horloges winden zichzelf op door gebruik te maken van polsbewegingen. In Vlaanderen zijn wij daar al vijftien jaar de enige verdeler van. Deze uurwerken zijn gegeerd bij mensen die iets meer willen uitgeven en dat ook meer zien als juweel. Ook van Davosa kunnen we zeggen dat de prijs/kwaliteitsverhouding zeer goed ligt. Daarnaast staan we ook bekend om de verkoop van de tijdloze klasse-uurwerken van Steffen.”

Restauratiewerken

Een iets minder bekende specialiteit van Horlogemakers en Juweliers Verlinden is de restauratie van juwelen en uurwerken. “Zo hebben wij de wijzers gerestaureerd van de klok van de Nationale Bank in Antwerpen in samenwerking met meester-vergulder ‘Goldfinger’ Armand Van Bortel. Ook aan de restauratie van de Kathedraal van Antwerpen hebben we meegewerkt. Daar hebben we bijvoorbeeld de namen van de toenmalige burgemeester en de schepenen in de haan gegraveerd.”

Meer info: www.juweliersverlinden.be