De Bosbeke - massief eiken vakmanschap cover

De Bosbeke – massief eiken vakmanschap

Je droomkeuken begint in Ingelmunster

“Een uit Europese eik bestaand topproduct, artisanaal vervaardigd en aan de eerlijkst mogelijke prijs aangeboden door het uitschakelen van alle tussenpersonen tussen de fabrikant en de eindklant. Zo kun je onze keukens het beste omschrijven.” Kris Callewaert, één van de zaakvoerders van het door twee broederparen geleide de Bosbeke uit Ingelmunster, vat in twee zinnen samen waar het bij diens onderneming, die onlangs investeerde in een unieke belevenisshowroom, om draait.

Het begon met vier broers

Wil je bij een familiebedrijf de aanpak in het heden begrijpen, dan moet je terug naar het verleden. Voor het prille begin van de Bosbeke reizen we terug in de tijd. Naar 1962, wanneer vier broers met een gedeelde passie voor hout een zetelfabriek met een eigen atelier oprichten: zetelfabriek de Bosbeke.

De vier broers – Etienne, Guido, Maurice en Wilfried Callewaert – hebben het vooral voor eikenhout en die voorkeur geven ze door aan de tweede generatie, die momenteel de Bosbeke runt. Maurice en Wilfried zien elk twee zonen zorgen voor de opvolging. Aan de ene kant zijn dat Kris en Andy, aan de andere Dirk en Robrecht. De vier broers van weleer werden twee duo’s zonen/neven.

“Enkel het eindproduct wijzigde”, legt Kris Callewaert uit. “De zetels van indertijd ruimden plaats voor op maat gemaakte keukens, badkamers, dressings, deuren en tafels. “Dit is het gevolg van enkele kleine koerswijzigingen uit het verleden. Zo begonnen we in 2005 met een zusterbedrijf voor badkamermeubels (OAK4U), waarmee we vooral de groothandel toewerken. In 2014 veranderde de oorspronkelijke naam van het bedrijf in de Bosbeke. De Bosbeke staat in voor keukens en allerhande maatwerk, gericht op de eindgebruiker, en dat deel van het bedrijf zijn we momenteel verder aan het uitbouwen. Je kunt stellen dat 70% van het werk momenteel onder het op de consument gerichte de Bosbeke valt en 30 % onder het op de groothandel geörienteerde Oak4U.”

Eerlijkheid, eerlijkheid en eerlijkheid

Vooral de aanpak van de Bosbeke interesseert ons. Deze aanpak kan immers fungeren als voorbeeld van hoe de familiale onderneming zijn eigen rol ziet. Wie je als klant ook bent, bij de Bosbeke kom je terecht bij mensen die in de hele ontwerpcyclus de term eerlijkheid hoog in het vaandel dragen. Verwacht hier ook geen dames en heren die strak in het pak zitten, in Ingelmunster steken de bazen ook zelf de handen uit de mouwen in het atelier…

“De consument moet maximale waarde voor zijn geld krijgen, wie dat ook is. Daarom alleen al moet je een eerlijk product aanbieden. In die eerlijkheid gaan we trouwens ver. Neem nu de prijsstijgingen van hout van de voorbije tijd. De meeste concullega’s rekenden die prompt door aan hun klanten, maar wij kozen om het net omgekeerd te doen. Wie bij ons een offerte ondertekent voor een bepaalde prijs mag er zeker van zijn dat hij bij levering geen hogere eindfactuur voorgelegd krijgt. Het gaat immers niet op dat we voor hout dat we aan een bepaalde prijs kochten plots zoveel meer gaan rekenen!”

“Waar het bij ons om draait, is heel simpel. We leveren énkel kwaliteit en doen dat met een vast aantal mensen, die zij aan zij werken met de zaakvoerders. Deze mensen krijgen zelf de verantwoordelijkheid voor hun werk en moeten zich goed voelen in hun vel. Wellicht is het geen toeval dat wij, anders dan de meeste andere bedrijven, nauwelijks last hebben van verloop van personeel en de knowhow in eigen huis kunnen houden.”

Geen groei om de groei

“Bij ons geen groei om de groei, de enige groei die wij nastreven, is er een in kwaliteit. Daarom ook investeerden we onlangs flink in een gloednieuwe showroom, waarin we voluit gaan om te tonen wat we kunnen. Dankzij die showroom hoeven mensen geen beurzen allerhande meer af te lopen, ze zien bij ons letterlijk àlle mogelijkheden, zonder dat we daarbij vervallen in het aanbieden van digitale snufjes allerhande. Nee, het draait hem om het tonen van massief eiken vakmanschap. Dat vakmanschap past trouwens perfect bij onze geliefkoosde houtsoort eik. Dat is een traaggroeiende soort hout, voor minderwaardige grondstoffen is hier geen plaats. Als klant voel je meteen het verschil in onze showroom en wie dat wil, nemen we graag mee in het atelier, waar je de eik ook letterlijk kunt ruiken! Die hoogwaardige grondstof, gekoppeld aan vakmanschap en de best mogelijke plaatsing, dàt is de Bosbeke.”

Drie soorten afbouw

Zoals iedereen weet, kunnen producten in massief hout behoorlijk prijzig zijn, zelfs als je de toevoerketen tot een minimum beperkt. Daarom biedt de Bosbeke drie soorten afbouwkasten aan, telkens met hetzelfde uitzicht. De afwerking bestaat immers altijd uit massief hout.

“Wij proberen de prijs zo aanvaardbaar mogelijk te houden, door het werk optimaal te plannen. Daarbij verloopt alles volgens een 80-20 regel. Voor het standaard werk, zoals het binnenwerk van een kast, is geen handwerk nodig, dus pakken we dat aan met computergestuurde, voorgeprogrammeerde CNC-machines. Het vakmanschap zit hem in de resterende 20 procent, waarbij onze mensen demonstreren wat ze in hun mars hebben.”

“Het duurste eindproduct is uiteraard de volledig massieve keuken, maar wie bij ons aanklopt, hoeft niet noodzakelijk daarvoor te kiezen. We zorgen voor drie soorten afbouw, waarbij de meest prijsgunstige er een is met laminaat aan de binnenkant en waarbij het tussenmodel gebruikmaakt van MDF fineer. Het uitzicht van de kasten ziet er uiteindelijk wel hetzelfde uit, daarvoor wordt enkel de best mogelijke eik gebruikt. Franse eik die een eigen aankoopteam zelf aankoopt op stam, met eigen verzaging.”

Meer dan keukens

Het is duidelijk dat het belangrijkste product dat in Ingelmunster gemaakt wordt de keuken is. Er is evenwel meer dan louter dat. Nu al is men bezig met de voorbereiding om nog meer in te zetten op de badkamer en – uiteraard – het totaalinterieur. Wat nu onder OAK4U nog een standaardproduct is dat bestemd is voor de groothandel, wordt net zo aangepakt als de keuken. Heel binnenkort begint men dus ook de badkamer rechtstreeks van de fabrikant aan de consument te leveren.

“Eigenlijk is dit een logische stap”, besluit Kris Callewaert. “Ook in de badkamer en in het interieur is het gebruik van massief hout perfect mogelijk. Wat we gaan doen, is ook hier onze sterkste troef uitspelen: ons vakmanschap. Daarmee kunnen we de consument tot in de kleinste details bedienen en inspelen op de allerindividueelste wensen van de klant. We zijn dit volop aan het uitwerken, binnenkort communiceren we hierover uitgebreid.”

Meer weten: www.debosbeke.be

De groene keuze

Duurzaamheid en ecologisch verantwoord te werk gaan, is dezer dagen waar het om draait. Dat weten de zaakvoerders van de Bosbeke al vele jaren. Al van bij het begin koos men hier voor het zo milieubewust omgaan met zowel de grondstof zelf als de manier waarop deze grondstof bewerkt wordt.

Op het vlak van materiaal kiest men bij de Bosbeke enkel voor Europese eik. Eik is de beste houtsoort die we in onze contreien beschikbaar hebben en daarom besloot men van bij het begin om enkel met topmateriaal uit de eigen omgeving te werken. Voor de levering van deze eik rekent men bovendien op vaste, betrouwbare leveranciers, die hout leveren dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

“Vergeet daarbij zeker niet dat je de belasting op het milieu ook gevoelig vermindert door een minimaal transport”, geeft Kris Callewaert nog mee. “Een groenere wereld begint bij het lokale denken en werken met plaatselijke leveranciers. Dat werken met lokale mensen heeft een extra voordeel: je zorgt er tegelijkertijd voor dat er plaatselijk tewerkstelling gecreëerd wordt, waardoor veel meer mensen eerlijk hun boterham kunnen verdienen!”

Vijf stappen naar de ideale keuken of badkamer

Bij de Bosbeke is men van oordeel dat de beste marketing begint in het eigen bedrijf. In de onlangs totaal vernieuwde showroom verken je realisaties tot in de kleinste puntjes en doe je inspiratie op voor hoe het bij je thuis moet worden. En vooral: je ziet er wat allemaal mogelijk is en hoe eik in elke ruimte het verschil kan maken. Hier blijft het allesbehalve bij een vage schets…

Een bezoek verloopt volgens een aantal vaste stappen. Alles begint bij een intakegesprek, waarbij ruim de tijd genomen wordt om in kaart te brengen wat precies gezocht wordt.

Nadat de wensen en voorkeuren duidelijk geworden zijn, gaat een gespecialiseerde medewerker aan de slag en zet hij of zij alle informatie om in stijlvolle ontwerpen. Hierbij overdondert men je niet met louter technische plannen, maar zie je mogelijke eindresultaten aanschouwelijk via 3D-visualisaties.

Nadat het ontwerp in gezamenlijk overleg zorgvuldig is afgetoetst en bijgestuurd, wordt een nauwkeurige en gedetailleerde offerte opgemaakt. Het prijsvoorstel wordt tot in de kleinste details uitgewerkt, waarbij er steeds ruimte is om bepaalde opties al dan niet te schrappen of toe te voegen. Zo beheers je het gewenste budget maximaal.

In een volgende stap gaat de Bosbeke aan de slag en wordt een planning opgesteld. De eiken planken worden zorgvuldig geselecteerd, waarna de stielmannen in het eigen atelier in Ingelmunster aan de slag gaan met het ontwerp. Zij bereiden alle onderdelen zorgvuldig voor, zodat een vlotte plaatsing gegarandeerd kan worden.

De laatste stap is dat er van productie naar plaatsing wordt gegaan. Een uitgebreid team van ervaren installateurs en schrijnwerkers plaatst de keuken, badkamer of het interieur, waarbij er – andermaal – maximaal met oog voor detail wordt gewerkt.

Klassiek, landelijk of modern?

Omdat elke eiken keuken bij de Bosbeke maatwerk is, is er keuze uit meerdere stijlen. Die keuze kun je opdelen in drie types: klassiek, landelijk en modern. Daarbij gaan de ontwerpers niet uit van standaard realisaties, maar tekenen ze uit volgens alle mogelijke wensen. Op de website vind je tal van voorbeelden, waarmee je jezelf vooraf kunt oriënteren in de gewenste stijl.

Ga je graag voor tijdloosheid, dan zijn de klassieke keukens iets voor jou. Hierbij zul je ontdekken dat klassiek niet synoniem staat voor saai. Wel integendeel, keukens van de Bosbeke doorstaan de tand des tijds moeiteloos.

Verkies je vooral warmte en gezelligheid, dan zal de keuze wellicht vallen op een landelijke, eikenhouten keuken. Op de website maak je kennis met een selectie landelijke creaties, die het vakmanschap van de Bosbeke treffend illustreren.

Je dacht dat je met een natuurlijk materiaal als eik niet de moderne, strakke toer kunt opgaan? Diverse voorbeelden zullen je duidelijk maken dat je beter je mening herziet. Deze creaties bewijzen dat modern en warm quasi moeiteloos met elkaar kunnen worden gecombineerd.