D&D Interieur is een pur sang familiebedrijf

“We maken echt veel tijd voor onze klanten”

Bij D&D Interieur vinden klanten een mooi, tijdloos aanbod. Door de ruime materiaalkeuze zijn er heel veel combinaties mogelijk. Hier kan je rekenen op maatwerk, een warm familiaal onthaal en vier generaties expertise. 

Een enthousiaste Delphine Van Den Berghe vertelt graag over de aanpak die D&D Interieur al vier generaties kenmerkt. “Klanten komen doorgaans eerst kennismaken met de zaak en het aanbod. Als ze de vormgeving van een meubel graag zien, kunnen we dat op maat produceren. Er zijn ook heel wat variaties mogelijk. Als ze bijvoorbeeld voor hout kiezen, kunnen we verschillende tinten aanbieden. We luisteren heel goed naar wat de klant wil, we vertalen de wensen naar concrete realisaties. Het is voor ons belangrijk om de klant goed te begrijpen en te zoeken naar authenticiteit. Onze stijl? Warm en tijdloos. Maar we luisteren meer naar de ‘stijl’ die de klant graag ziet en we werken daarop verder. Het is belangrijk dat de klant zich goed voelt in zijn interieur en dat het een vertaling is van wie de klant is. Het mag heel mooi zijn, maar moet ook functioneel zijn. De ene klant wil graag de beige natuurlijke tinten aanhouden, de andere wil graag eens met een kleuraccent werken. Alles kan. We trekken veel tijd uit voor onze klanten. Ik stel heel veel vragen om goed te kunnen afstemmen. Denk aan een zetel: zit je daar elke avond met meerdere mensen in, lig je er vooral in, zoek je de hoek op? Een zetel moet mooi zijn, met een uitvoering die past in het interieur, maar moet vooral ook goed zitten. We gaan zeker ook langs bij de klant om alles op te meten zodat we maatwerk kunnen leveren. Het is vaak een proces van geregeld contact.”

Keuze te over
Bij D&D Interieur vind je een ruime keuze. Je vindt er zetels, relax- en bijzetzetels, tafels en stoelen, meubels, dressings, bedden, tapijten en raamdecoratie. Klanten kunnen dus echt naar eigen smaak kiezen. “Het is een mooie uitdaging om de verschillende materialen zo te combineren dat er een mooi moodboard tot stand komt. Je kan werken met stof, leder, natuursteen, hout enzovoort. Dat is een verschil met bijvoorbeeld een landelijke of strakke stijl waar elementen vrij goed vastliggen.” Delphine Van Den Berghe haalt aan dat klanten die ruime keuze appreciëren, maar soms is een professioneel advies nodig en dat wordt graag gegeven. “Soms vinden klanten al die keuze moeilijk, dan is het aan ons om hen te begeleiden. Door onze ervaring weten we wat goed samen past en wat een meerwaarde is. Sowieso zijn de materialen uitstekend: een houten tafel of stoffen stoelen zijn heel goed behandeld en onderhoudsvriendelijk. Warme materialen zoals hout en stof steken weer de kop op. Ook is er hang naar back to basic met natuurlijke materialen. In interieurs is het ronde en het ovale er nooit echt uitgeweest, ook al was er een periode dat strak fel in opmars was. Alles hangt van de ruimte af, die laat ik spreken zodat de meubels er heel mooi tot uiting komen. Een ovalen tafel is mooi voor een kleine ruimte omdat je aan zo’n tafel veel plaats hebt en het ook elegant oogt. Het gebeurt dat ik klanten hierover advies geef. Soms vinden ze iets heel mooi, maar past het niet goed.” D&D Interieurs houdt ook rekening met de waardevolle elementen die er al zijn. Zo slaagt de zaak erin om bijvoorbeeld een karakteristiek kenmerk van een grootmoeders kast te laten terugkeren in een hedendaags en tijdloos ontwerp.

Mooi en tijdloos
“Soms komen klanten om losse meubelstukken, bijvoorbeeld een zetel of een tafel met stoelen. De zaak groeide, nu pakken we ook totaalrenovatie aan. Klanten komen met een plan, we bekijken samen wat ze wensen. Het kan gaan om los meubilair, bijvoorbeeld tafels en stoelen, een zetel, een haardmeubel, raamdecoratie, tapijten, bedden, dressings. We volgen geen hippe trends, maar werken ook niet heel klassiek. Onze aanpak is tijdloos en heel warm. We durven wel eens met een kleuraccent werken om een knusse sfeer te creëren. We gaan wel mee met de overkoepelende flow: wat zien de klanten op dat moment graag. Op de beurs in Milaan kan je soms de meest gekke creaties zien. Die kunnen doorbreken, maar dat is dan vaak maar heel tijdelijk. Een groot deel ervan komt zelfs nooit in productie. Ons aanbod is daarentegen kwaliteitsvol en daardoor ook duurzaam.”

Warm onthaal
D&D Interieur maakt tijd voor de klanten die de zaakvoerders vaak met de voornaam aanspreken en soms weten waar ze met vakantie gingen. Er is veel openheid en die persoonlijke aanpak valt in de smaak. Het familiaal karakter bleef bewaard. Delphine Van Den Berghe: “Ik ben de vierde generatie. Mijn overgrootouders startten een zaak met meubels. Ze stonden in voor de productie en maatwerk. Zo ging het over van vader tot zoon, nu is het vader en dochter. Ik werk samen met mijn vader, Didier. Ook mijn moeder werkt mee, ze neemt vooral administratief werk op zich.”

Sinds 2000 heeft D&D Interieur in Eeklo een grote toonzaal. In 2013 kwam er een grondige verbouwing. Er kwam een extra verdieping, nu is er veel ruimte en openheid, onder meer door de grote glaspartijen. Bezoekers kunnen er rondwandelen tussen de verschillende meubelen en kennismaken met materialen. De belevingsfactor is sterk aanwezig. Er is bewust niet gekozen voor een indeling met ‘kamers’ om het open gevoel te behouden. Het concept is meer dan geslaagd. De familie Van Den Berghe kan rekenen op een team van vier medewerkers die instaan voor de leveringen en de montage.

Vakkennis
In 1992 werd beslist om de productie in België stop te zetten en onder te brengen in het zuiden van Italië, meer bepaald in Matera. Alle andere meubelen en aankleding komen van verschillende producenten in België, Italië en soms ook Duitsland. De producenten zijn zorgvuldig gekozen. België is sterk in het werken met schitterende materialen, een kwaliteitsvolle afwerking en er is de ecologische voetafdruk. “Italië is qua design nog steeds toonaangevend, Duitsers zijn sterker in mechaniek. Samen bieden ze een goede mix en dat verrijkt ons aanbod. Eeklo had jarenlang een traditie in het maken van meubels, maar dat ging jammer genoeg verloren. Matera is wel nog steeds de bakermat voor alles wat zetel is. In België was het bijvoorbeeld heel moeilijk om goede stiksters te vinden. In Italië is dat geen enkel probleem. Het is jammer dat het ambachtelijke werk bij ons nagenoeg verloren ging, maar daar leeft het nog.”

Info

www.dd-interieur.be

Tekst: Hilde Pauwels
Foto’s: D&D Interieur