Celine Roelens geeft kleur aan Gentse juwelenscène cover

Celine Roelens geeft kleur aan Gentse juwelenscène

Juwelenontwerpster en experte in edelstenen Celine Roelens kiest voor haar creaties resoluut voor kleur. In haar exclusieve juwelenontwerpstudio in hartje Gent staan unieke kleurstenen, creativiteit en beleving centraal. Je zou kunnen zeggen dat haar ‘rode draad’ een regenboogdraad is. Maar ook originaliteit en creativiteit spelen voor haar een heel belangrijke rol. Een juweel zegt iets over de persoon die het draagt. Vrouwen die Celine haar creaties dragen zijn sterk en onafhankelijk, maar wel steeds met een speels kantje.

De ontwerpster is een creatieve duizendpoot pur sang. Als kind won Celine Roelens tal van teken- en voordrachtwedstrijden en stond ze op het podium voor theater- en musicalvoorstellingen. Haar ouders waren juweliers in hart en nieren en in de familiezaak in Oudenaarde ontwikkelt Roelens al snel een grote voorliefde voor alles wat blinkt en glimt. Na een eerste jaar Grafisch Ontwerp aan St-Lucas, neemt de passie voor het maken van juwelen toch de bovenhand. Ze wil écht een vak leren en stapt over naar de opleiding goudsmid-juweelontwerpen in Antwerpen. Na haar opleiding loopt ze stages bij verschillende buitenlandse ateliers, krijgt een job bij de Diamantclub en behaalt de diploma’s “Certified Diamond Grader” en “Certified Gemologist” aan de Hoge Raad voor Diamant in Antwerpen. Haar eerste stappen in de familiezaak van haar ouders, die met een eigen meesterstempel al jaren ambachtelijk juwelen vervaardigen, volgt al snel. Na tien jaar neemt ze deze zaak uiteindelijk helemaal over. “Ik werkte graag samen met mijn ouders, maar zij deden alles al meer dan 35 jaar op dezelfde manier en ik wilde daar een nieuwe “schwung” in brengen,” legt Celine Roelens uit. Het bleef echter kriebelen om haar eigen designstudio op te richten. Ze was al even bezig met het ontwerpen van haar eigen collecties, maar zat toch nog steeds in de geest van de zaak van haar ouders te werken. Hierdoor botste Roelens vaak tegen een zeker plafond waardoor ze moeilijk kon groeien. Uiteindelijk besloot ze om haar eigen studio op te richten.

UNIEKE, KLEURRIJKE EDELSTENEN

Celine Roelens specialiseert zich in uiterst zeldzame en intense vurige kleurstenen. “Al mijn juweelontwerpen draaien rond kleur,”vertelt ze gepassioneerd. Volgens haar denken mensen nog veel te vaak dat gekleurde edelstenen minderwaardig zijn, terwijl dat helemaal niet waar is. Verder legt ze uit dat de mooiste exemplaren trouwens veel zeldzamer en kostbaarder zijn dan diamant en dat het wel zo is dat je soms wat langer moet zoeken naar de beste kwaliteit. Deze zoektocht brengt haar naar de verste uithoeken van de wereld. Haar mooiste toermalijnen komen uit Madagascar, haar zeldzaamste saffieren uit Sri Lanka. “Ik kan soms maanden uitkijken naar de juiste steen voor een juweel. Mijn leveranciers weten dat ik veeleisend ben. Ik wil mijn klanten dan ook enkel en alleen de allermooiste en zeldzaamste exemplaren bezorgen,” vertelt Roelens overtuigend.

BELGISCHE GELUKSBRENGER: THE GOLDBEETLE

Met trots presenteert Celine ook haar eerste internationale, luxe juwelenproject genaamd ‘The Goldbeetle’. Deze collectie weerspiegelt het tastbaar worden van een geluksmoment. De Belgische juwelenontwerpster liet zich inspireren door de zeldzame, gouden mestkever. De kever is een eeuwenoude geluksbrenger die wijsheid, respect en

bescherming met zich meebrengt. Ieder stuk – ofwel Lucky Beetle – is uniek ontworpen. Deze draagbare stukjes kunst zijn bezet met zorgvuldig uitgekozen en kostbare edelstenen. Ze worden met de hand gemaakt in de juwelenateliers van Valenza, Italië waar Roelens 20 jaar geleden stage liep als goudsmid-juweelontwerpster. “Ik zie het als een erfstuk dat van generatie op generatie wordt overgedragen en daardoor vereeuwigd zal worden,” vertelt ze ons. Wij spraken met Roelens over haar liefde voor kleur, unieke, statement stukken en haar toekomstplannen.

Hoe ben je begonnen als juwelier?

“Mijn juweelontwerpen groeiden uit tot een waar begrip in Oudenaarde en ver daarbuiten. Toch bleef het kriebelen om een eigen designstudio op te richten. Na een (lange) zoektocht naar het perfecte pand, opende ik op 25 mei 2020 (klopt, tijdens het coronajaar!) mijn eigen designparel in de Henegouwenstraat te Gent. De ligging van mijn nieuwe thuishaven is ideaal. Ik had het geluk een pand te vinden in het hippe East District, tussen grote namen zoals Essentiel, Sevens en Natan. De Henegouwenstraat staat voor klasse en pure synergie van diverse prachtige zaken. De designstudio is omgetoverd tot een gezellige ontmoetingsplaats waar je geïnspireerd wordt door de vele juwelen, betoverende kleurstenen, luxe juwelenboeken, originele interieurobjecten, mineralen en fossielen.”

Wat zijn de sleutelfactoren die ervoor zorgen dat jouw collecties zo succesvol zijn?

“Ik vind het geweldig om edelstenen te sourcen en te selecteren. Ik ga hierbij super minutieus te werk en leg de lat keer op keer hoger. Ik streef ernaar onweerstaanbare en unieke meesterwerkjes te maken voor mijn klanten. Juwelen die de beste stenen combineren met puur vakmanschap én een aantrekkelijk ontwerp.”

Hoe onderscheid je jou van andere juweliers?

“Mijn juwelencollecties bestaan uit pièces uniques omdat ik werk met zeldzame kleurstenen van uitzonderlijke kwaliteiten zoals indigoliet, mandarijn granaat, morganiet… Zeer tijdloos en modieus. Ook maatwerk is een mogelijkheid, ik zit met mijn klanten rond de tafel en luister naar hun wensen, mijn potlood doet de rest (lacht). Ik schets meteen een eerste design met de hand en bespreek het budget om zo tot de perfecte uitwerking te komen. Ik vind het heerlijk dat mijn klanten me hun wildste ideeën toevertrouwen. Waarom ze dat doen? Ik denk dat ze mijn maatwerk en mijn expertise écht waarderen.”

Produceer je enkel wanneer er vraag is naar een bepaald model?

“De kleurstenen waarmee ik werk zijn steeds one-of a-kind stukken, je kan nooit exact dezelfde sourcen waardoor elk stuk uit mijn collectie uniek is. Mijn eerste internationale juwelencollectie The Goldbeetle bestaat ook uit stukken die uniek zijn en met de hand gemaakt worden. Deze collectie verkoop ik op online luxesites in de UK en de US maar ook aan 2 conceptstores in zowel Wyoming als Colorado. Het maken van deze buitengewone stukken blijft een hele uitdaging.”

Hoe ga jij te werk als juwelenontwerper?

“Het is zo dat je voor de mooiste exemplaren vaak wat langer moet zoeken naar de beste kwaliteit. Ik kan soms maanden uitkijken naar de juiste steen voor een juweel. Ik wil mijn klanten dan ook enkel en alleen de allermooiste en zeldzaamste exemplaren bezorgen.”

Hoeveel collecties breng je uit?

“Ik werk steeds aan een nieuwe collectie die wordt gelanceerd met een fotoshoot en een nieuwe catalogus in november, vlak voor de eindejaarsdagen. Dan worden vaak de

mooiste stukjes verkocht. Naar de lente toe verschijnen meerdere capsule collecties.”

Ben je nog van plan om andere winkels te openen in de toekomst?

“Mijn juwelencollectie The Goldbeetle ligt momenteel in 2 conceptstores in Amerika en verkoop ik ook online aan Amerikaanse en Britse klanten. Ik denk er voorlopig niet aan om een tweede winkel te openen. De klanten die mijn designstudio bezoeken, worden steeds door mij geholpen. En die heel persoonlijke service wordt echt gewaardeerd.”

Voor wie zijn jouw juwelen geschikt?

“Ik laat mij voor mijn ontwerpen inspireren door het beeld van de sterke vrouw. Met deze juwelen wil ik vrouwen die extra touch en kracht geven in hun drukke, uitdagende en boeiende leven. Het is heel fijn als een klant net die ene kleur kan vinden die haar persoonlijkheid nog extra benadrukt.”

“Ik laat mij voor mijn ontwerpen inspireren door het beeld van de sterke vrouw.”

heb je nog enkele afsluitende woorden voor ons?

“Geniet van je juwelen, draag ze, laat ze niet in de kast liggen. Juwelen zeggen zoveel meer over iemands persoonlijkheid dan kleding. Elk juweel heeft een verhaal te vertellen, een emotionele gebeurtenis in je leven…”

Ben je dus op zoek naar een mooi en kwaliteitsvol juweel van Belgische bodem? Ga dan eens langs in de Gentse designstudio, neem een kijkje op haar website (www.celineroelens.be) of laat je inspireren via Instagram (@celine_roelens).