Afrika's meest epische bergbeklimmingen cover

Afrika’s meest epische bergbeklimmingen

Kilimanjaro, Rwenzori, Mt Kenia en meer

Afrika staat misschien vooral bekend om zijn wildsafari's en prachtige kustlijn, maar Afrika telt ook een aantal magische bergen op grote hoogte, zoals de Kilimanjaro, Mount Kenya of het Rwenzori-gebergte. De meest epische toppen van Afrika en mooiste bergen zijn te vinden van de Atlas in Marokko tot helemaal in het zuiden op de Drakensberg in Zuid-Afrika.

Elk van deze bergen in Afrika is de moeite waard, met wilde dieren en landschappen die uniek zijn voor dit buitengewone continent.

Of het nu om een persoonlijke uitdaging gaat of om een avontuur om te delen met familie of een groep vrienden, het bedwingen van één van deze toppen zou op het verlanglijstje moeten staan van iedereen die van wandelen en bergen in het algemeen houdt. De verschillende wandelroutes kunnen zwaar en extreem moeilijk zijn. Je kan je aan modderige paden verwachten in hete en vochtige regenwouden, sneeuw moeten trotseren pal op de evenaar en lucht zo ijl dat je nauwelijks kan ademen … een gegarandeerd échte levenservaring!

De Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika

Hoogte: 5895m

Trekduur: vijf tot tien dagen

Met Uhuru Peak (5895m) – wat vrijheid of onafhankelijkheid betekent in het Swahili – de hoogste berg van Afrika, is de Kilimanjaro de koning van de bergen op het Afrikaanse continent. Overdekt met gletsjers – ook al smelten die langzaam weg – en vaak bedekt met een laag verse sneeuw, is hij elk jaar een trekpleister voor duizenden wandelaars. Iedereen die relatief fit en gezond is, kan Kili beklimmen, maar pas op voor hoogteziekte, want als je die negeert, kan ze dodelijk zijn.

De hoogste vrijstaande berg ter wereld beschikt over een groot aantal routes naar de top, van de afmattende, longverwoestende vijfdaagse Marangu-route tot de langere, meer schilderachtige en meestal succesvollere beklimmingen via Shira of Lemosho. Andere routes zijn de Machame, Mweka en Rongai.

Terwijl de meeste van de klimroutes inhouden dat je in tenten moet slapen op daarvoor aangewezen kampeerterreinen, biedt alleen de Marangu route, ook vaak de bijnaam "Coca Cola" route, het comfort van een verblijf in berghutten … hoewel ze basic blijven, bieden ze toch een iets grotere luxe.

Welke wandelroute je ook naar de top brengt, als de laatste beklimming rond middernacht begint, is omhoog wandelen naar Uhuru peak onder een hemel die bijna explodeert van de sterren en het zien aanbreken van de dageraad over Afrika gewoon onvergetelijk.

Bij Inspiration Africa delen we graag onze ervaring met de Kilimanjaro en assisteren we je bij het kiezen van de route die voor jou geschikt is. Onze service houdt in dat we zorgvuldig je trektocht plannen. Ook selecteren we de meest geschikte uitrusting, samen met een goed trainingsadvies. Wij plannen ook regelmatig begeleide Kilimanjaro tochten waar je van harte welkom bent om aan deel te nemen. De eerstvolgende zijn de Lemosho route in januari 2023 en een Marangu route in september 2023.

Mount Kenya, de zwaarste in Afrika

Hoogte: 5199m

Trekduur: vijf dagen naar Point Lenana, veel langer voor Nelion of Batian

Op de grens van de evenaar is slechts één van de drie toppen van Mount Kenia, Lenana (4895m), toegankelijk voor onervaren trekkers. De indrukwekkende toppen van Batian (5199m) en Nelion (5188m), die dit tot de op één na hoogste bergen van Afrika maken, blijven het exclusieve domein van ervaren professionele klimmers.

Van de vier routes van Point Lenana is de Sirimon Chogoria de mooiste, die door regenwoud, bamboe en open heidegebied loopt met adembenemende uitzichten op kleine rivieren, prachtige watervallen en vergletsjerde valleien. Point Lenana kan het best worden beklommen bij zonsopgang, op een heldere ochtend, waarbij de onherbergzame rotsen van Nelion fel oranje oplichten in de opkomende zon en de kromming van de aarde met de Kilimanjaro in de verte soms te zien is.

Rwenzori gebergte, het mooiste in Afrika

Hoogte: 5109m

Trekduur: vanaf minimaal acht dagen tot genoeg te beleven om een hele maand bezig te zijn

De Rwenzori's, die door de Ptolemaeën "Maanbergen" worden genoemd, hebben met hun zinderende nevels, geweldige vegetatie, mossen en diepe donkere meren iets onwerelds. Dit maakt deze bergen tot een van de meest unieke en zeker de mooiste van Afrika. Rwenzoris betekent "regenmaker" en de regen valt dan ook met bakken naar beneden op het bergmassief dat de grens vormt tussen Oeganda en de Democratische Republiek Congo.

De Rwenzori bergketen is ongeveer 120 kilometer lang en 65 kilometer breed. Hij bestaat uit zes massieven die van elkaar gescheiden zijn door diepe kloven: Mount Stanley (5109 m), Mount Speke (4890 m), Mount Baker (4843 m), Mount Emin (4798 m), Mount Gessi (4715 m) en Mount Luigi di Savoia (4627 m). Mount Stanley is misschien niet zo hoog als de Kilimanjaro, maar het is een veel zwaardere tocht naar de top. Wellingtonlaarzen en stijgijzers zijn onmisbaar. De eerste om de beruchte moerassen in het moerasgebied over te steken en de tweede om de Margheritagletsjer en de steile rotswand nabij de top te bedwingen. Mount Stanley beschikt over verschillende lagere toppen, waarvan Margherita Peak het hoogste punt is.

Van de verschillende mogelijkheden aan de Ugandese kant van de Rwenzori, raadt Inspiration Africa aan om de Kilembe route te nemen in plaats van de Circuit trail, voor een betere acclimatisatie en gelukkig minder moerassen. Het is ook mogelijk om de bergen te beklimmen vanaf de Congolese kant, maar dit is momenteel verboden terrein omdat het oostelijk deel van de Congo-regio totaal onveilig is. Hoewel de eigenlijke top buiten bereik kan liggen vanwege de technische noodzaak om sommige gletsjers over te steken of simpelweg vanwege ongunstige weersomstandigheden, zijn de Rwenzori bergen een waar paradijs voor trekkers die op zoek zijn naar een unieke berg, totaal buiten de gebaande paden, waarvan men de schoonheid nooit zal vergeten.

Inspiration Africa kan je helpen bij het plannen van uw privé-expeditietocht of je kan deelnemen aan onze volledig begeleide tocht die gepland staat voor begin 2024.

Zoveel andere bergen om uit te kiezen in Afrika

Gezien de enorme omvang van Afrika zal het geen verrassing zijn dat de lijst van trekking opties gewoon te lang is om hier helemaal op te sommen. Toch willen we graag een aantal geweldige mogelijkheden met jullie delen indien wandelen en trektochten maken jullie ding is.

In Ethiopië kan je je wagen aan Ras Dashen (4620 m) in het Simien gebergte als onderdeel van een mooie vijf tot achtdaagse trekkingroute in dit schilderachtige en spectaculaire gebergte. Verder naar het noordwesten van Afrika ligt Mount Toubkal (4167 m) in het Atlasgebergte in Marokko, dat we ten zeerste zouden aanbevelen.

Voor wie graag idyllische stranden combineert met korte trektochten, kunnen we de eilanden van Sao Tomé & Principe aanbevelen, inclusief een twee- tot vierdaagse trektocht naar de Pico Sao Tomé (2024 m).

Hoewel hij direct overschaduwd wordt door de Kilimanjaro, raden wij in het bijzonder de beklimming van Mount Meru (4566 m) in Tanzania aan. Hoewel niet zo hoog als de top van Afrika, zal deze niet teleurstellen in natuurschoon.

Wie op zoek is naar iets meer actie, kan de Ol Doinyo Lengai in Tanzania overwegen, de Erta Ale in de Danakil provincie van Ethiopië, of de altijd indrukwekkende Nyiragongo in Congo.

Zuid-Afrika's prachtige Drakensberg bergketen is ook een geweldige trekking bestemming om te combineren met een fotosafari tijdens een bezoek aan Afrika's Regenboog Natie.

Last but not least, onze volledig begeleide trekkings
Inspiration Africa is gespecialiseerd in het uitwerken van privéreizen op maat naar Afrika. En hoewel we graag je eigen wandel- en trektochtroute in Afrika uitstippelen, kan je misschien ook deelnemen aan één van onze komende begeleide trektocht expedities:

Kilimanjaro via de Lemosho Route in januari 2023

● Kilimanjaro via de Marangu Route in september 2023

● Rwenzori Bergen begin 2024

Indien u informatie wenst over het bovenstaande, aarzel dan niet om ons te contacteren.