Vastgoed: de juiste keuze

Een gezinswoning, een appartement, een vrijstaande woning, een villa: welk type vastgoed koopt u het best? Alles hangt af van het doel: is het pand bedoeld als uw hoofdwoning of als tweede verblijf? Zal het gebruikt worden door één of twee personen of door een heel gezin? We overlopen even de mogelijkheden naargelang uw prioriteiten.

Wanneer u een woning aankoopt, bepalen vooral uw levenswijze en gezinssituatie de uiteindelijke keuze. Daarom gaan we hier wat dieper in op de verschillende opties op basis van die hoofdcriteria.

Appartement: alles dicht in de buurt

Appartementen bevinden zich voornamelijk in de steden en zijn bij uitstek geschikt voor wie graag alles dicht in de buurt heeft: winkels en handige diensten voor het dagelijkse leven, culturele locaties, sportinfrastructuur, scholen, noem maar op. Bovendien zijn appartementen vaak vlot bereikbaar doordat ze zich dicht bij de (spoor)wegen naar andere steden bevinden of zelfs bij de luchthaven. 

Heel wat kopers houden ook van het veiligheidsgevoel dat wonen in een appartement biedt. Doordat er in het complex meerdere wooneenheden zijn, voelen ze zich minder geïsoleerd en minder kwetsbaar dan in een huis, zeker als er ook een bewaker aanwezig is. Bovendien tellen luxueuze gebouwen vaak minder appartementen en zijn ze thermisch en akoestisch meestal zeer goed geïsoleerd, waardoor ook de klassieke nadelen door de aanwezigheid van buren wegvallen. 

Gezinswoning met eigen tuin

Hoewel nogal wat exclusieve appartementen beschikken over één of meer ruime, goed georiënteerde terrassen, verkiezen veel kopers toch een gesloten, halfopen of open bebouwing met tuin. Op die manier kunnen ze in alle privacy genieten van het groen, zonder meteen met buren geconfronteerd te worden. 

Meestal woont in dit type woning één enkel gezin, ook al beschikt het huis vaak over meerdere verdiepingen. Dat biedt in veel gevallen ook de mogelijkheid om het pand op te delen in appartementen en zo een opbrengsteigendom te creëren. De aankoop van een gezinswoning kan dan een belegging worden als de verschillende wooneenheden te huur worden aangeboden. 

Nog een voordeel van een gezinswoning is dat de bestemming van de verschillende ruimtes in alle vrijheid kan worden gewijzigd naarmate uw professionele en gezinssituatie evolueren. U kunt ook nieuwe ruimtes creëren of bijbouwen: een kantoor voor uw vrij beroep, een fitnessruimte, een repetitieruimte, een sauna, een dressing, een thuisbioscoop, een atelier … De mogelijkheden zijn eindeloos! Dit comfortabele en gezellige type woning is te vinden in de meeste residentiële wijken van de Belgische steden.

Vrijstaande woningen
De mooiste vrijstaande woningen bevinden zich meestal in de rand van de grote steden van ons land. Ze zijn wat minder goed bereikbaar en liggen verder van de meeste winkels en diensten, maar bieden het grote voordeel van een rustige omgeving die zich zowel vrij dicht bij het platteland als bij het stadscentrum bevindt.  

Door het gebruik van lokale materialen gaat de architectuur van een vrijstaande woning vaak harmonieus op in het omringende landschap. 

Het prestige van een villa
Villa’s onderscheiden zich van gezinswoningen door hun grootte, hun ligging en hun stijl. Deze prestigieuze woningen bevinden zich aan de rand van de stad, op het platteland of op bijzondere locaties en hebben vaak een prachtig uitzicht. De grote tuin of het park eromheen bieden plaats voor een zwembad, een tennisveld en bijgebouwen voor het personeel of gastenverblijven voor genodigden.

Dit type woning wordt gekenmerkt door zijn grote oppervlakte, indrukwekkende volumes en vele vertrekken, en wordt op maat gebouwd door een architect volgens de specifieke wensen van de opdrachtgever. Een villa kan zowel modern, minimalistisch, knus, origineel als extravagant zijn, weerspiegelt de persoonlijke stijl van de bouwheer en draagt de stempel van de ontwerper. Om die reden wordt ook weleens gesproken van een architectenwoning.

Zoals u merkt, sluit elk type woning aan bij verschillende verwachtingen. Door die verwachtingen zorgvuldig te bepalen en erover te praten met een vastgoedmakelaar die luistert naar uw behoeften, kunt u uiteindelijk de juiste keuze maken.

www.engelvoelkers.com