Een tweede woning aan de kust of in de Ardennen?

Tweede verbijven in eigen land zijn in trek. Sinds de coronacrisis hebben veel mensen ontdekt hoe leuk en makkelijk het is om op vakantie te gaan in eigen land. Hoe kiest u als investeerder het best tussen de kust en de Ardennen? Uit cijfers van BNP Paribas Fortis blijkt dat 8 procent van de tweede verblijven die in België gekocht worden aan de kust liggen en 3,5 procent in de Ardennen. De bestemming die u kiest als investeerder heeft gevolgen voor de prijs en voor de regels die gehanteerd worden voor toeristisch verhuur. We zetten het op een rijtje.

Goedkoper in de ArdennenDoor de coronacrisis zijn de woningprijzen in de Ardennen de voorbije twee jaar sterk gestegen. Toch is het er goedkoper dan aan de kust. Vorig jaar steeg de gemiddelde prijs van een woning in de Ardennen met meer dan 8 procent, tegenover 7,5 procent voor gans België. In de provincie Namen kost een woning gemiddeld 229.275 euro, in de provincie Luxemburg 229.611 euro. Er zijn prijsverschillen tussen de provincies en gemeenten. De duurste gemeenten zijn Durbuy (251.122 euro), Houffalize (219.339 euro) en La Roche-en-Ardenne (286.772 euro). Durbuy is populair bij Vlaamse kopers, een gevolg van de investeringen van zakenman Marc Coucke.

Oostende, Knokke en Koksijde populairste bestemmingenAan de kust zijn de populairste bestemmingen Oostende en Knokke, gevolgd door Koksijde. Vorig jaar bedroeg de gemiddelde prijs voor een appartement aan de kust 288.054 euro, een stijging met 4,3 procent tegenover 2020. De prijzen aan de kust stegen dus minder dan in de Ardennen. Net als in de Ardennen zijn er aan de kust verschillen tussen de kustgemeenten. Met een gemiddelde woningprijs van 547.133 euro is Knokke bijna drie keer zo duur als Bredene (210.027 euro). Een appartement op de zeedijk kost ook meer.

Wetgeving per gewestVoor u een keuze maakt tussen de Ardennen of de kust, informeert u zich best over de wetgeving voor toeristische verblijven van het gewest waar het pand zich bevindt. Enkele aandachtpunten:

·        Wilt u uw woning aan de kust verhuren in de zomer? Voor accommodatie tussen particulieren (gastenkamers) heeft u een schriftelijke toelating van Toerisme Vlaanderen nodig, als het logies meer dan twee slaapkamers telt of meer dan acht mensen kan herbergen.

·        Voor de verhuur van een vakantiewoning heeft u geen schriftelijke toelating nodig, wel een schriftelijke kennisgeving. Toeristische accommodatie moet ook voldoen aan bepaalde normen qua hygiëne, onderhoud en brandveiligheid.

·        Bij toeristische verhuur in het Waals Gewest moet u rekening houden met het Waals Toerismewetboek. Hierin staan een aantal voorwaarden en criteria volgens het soort verblijf op basis van een classificatie (bv. camping, vakantiedorp, gïte…). U moet toelating aanvragen om die benamingen te mogen gebruiken.

Belasting op huurinkomstenDe huurinkomsten van uw tweede verblijf worden berekend op basis van het geïndexeerd kadastraal inkomen (KI), verhoogd met 40 procent. Bij vakantieverhuur is de woning steeds gemeubeld. De inkomsten uit het verhuur van meubels worden belast tegen 30 procent. Van die roerende inkomsten trekt de fiscus 50 procent af als beroepskosten, zodat u voor slechts 15 procent belast wordt op dat deel van de inkomsten.

Bijkomende diensten (fysiek onthaal, dagelijks ontbijt, laken- en handdoekpakket) worden als diverse inkomsten beschouwd en belast tegen 33 procent. Als u één of meerdere van deze bijkomende diensten aanbiedt, bent u btw-plichtig sinds 1 juli 2022. Als eigenaar betaalt u ook de onroerende voorheffing. Ten slotte heffen sommige gemeenten een belasting op tweede verblijven. Die kan gaan van 300 tot meer dan 1.000 euro.

Interesse in een tweede woning aan de kust of de Ardennen? Kom u informeren op een van onze beurzen of bekijk het aanbod van tweede verblijven in België online.

Bezoek gratis Second Home Expo in Gent
Interesse in het kopen van een tweede verblijf?  Kom langs op Second Home Expo. Registreer via onderstaande link 2 gratis tickets:
http://www.secondhome-expo.be/tickets?invitation_code=e9xcl5s4f8oz