De begane grond: meer troeven dan je zou vermoeden

Zoals elk appartement biedt ook een flat op de begane grond verschillende voordelen in vergelijking met een huis: de geruststellende aanwezigheid van buren, een betere thermische isolatie dan in een open bebouwing en gedeelde onderhoudskosten voor de gemeenschappelijke delen (dak, verwarming …). Appartementen op de benedenverdieping bieden echter ook heel eigen voordelen, met name voor gezinnen. 


Een Extra ruimte… in de buitenlucht
Een belangrijke reden voor de populariteit van appartementen op de begane grond is zonder twijfel dat zich achteraan meestal een private buitenruimte bevindt. De koer, het terras of de tuin vergroot de bewoonbare oppervlakte van het appartement en vormt een welgekomen extra ‘leefruimte’.

Bij mooi weer is het heerlijk om buiten te kunnen eten en tot rust te komen op een ligstoel terwijl de kinderen aan het spelen zijn. Dat kan trouwens in alle veiligheid, want in tegenstelling tot appartementen op hoger gelegen verdiepingen hoef je je nooit zorgen te maken dat de kinderen van het balkon vallen. Over spelen gesproken: de oppervlakte van de buitenruimte is vaak voldoende groot om er een zandbak te voorzien, een schommel, een trampoline, een glijbaan of een zwembadje. Ook voor wie een huisdier heeft, is een dergelijke buitenruimte fantastisch. De kat zal hier heel wat liever de poten strekken dan op de vensterbank achter het raam.

Tot slot biedt je buitengedeelte ook heel wat extra opslagruimte (klusmateriaal, schoonmaakproducten, hout voor het haardvuur of de kachel enz.) of plaats om er, eventueel onder een afdak, fietsen, steps en kinderwagens te stallen.

Een veilige belegging

Nog een element dat benedenverdiepingen onderscheidt van andere appartementen, is dat je vaak alleen hier unieke panden kunt transformeren, zoals een oud magazijn, een voormalige conciërgerie of een industrieel of handelspand. Deze per definitie niet-recente gebouwen beschikken in veel gevallen over hoge plafonds, opvallende architecturale elementen en grote openingen, wat ze een onnavolgbaar karakter verleent, niet in het minst als ze met smaak worden gerenoveerd.

Een laatste unieke eigenschap van de benedenverdieping is dat je in sommige gevallen kunt spreken van een ‘souplex’. Bij een dergelijke omgekeerde duplex heb je niet alleen ruimtes op straatniveau, maar ook (gedeeltelijk) ondergronds. Het is perfect mogelijk om hier de slaapkamers in onder te brengen als je wilt genieten van totale rust, of een muziekstudio of kleine privébioscoop, om zonder iemand te storen te genieten van je favoriete bezigheid.

Overtuigd door de troeven van de benedenverdieping? Doe dan zeker een beroep op een ervaren vastgoedmakelaar die de stad waar je wilt gaan wonen, de verschillende wijken, hun troeven en de marktprijzen op zijn of haar duimpje kent. Op die manier ben je verzekerd van professioneel advies om het pand te vinden dat perfect aan je verwachtingen beantwoordt.

www.engelvoelkers.com