Beleggen in vastgoed: hoe en waarom?

Heel wat Belgen investeren in vastgoed, om over een eigen woning te beschikken, een patrimonium op te bouwen dat ze aan hun kinderen kunnen nalaten, of van een mooi rendement te genieten. Hebben ze gelijk? En zo ja: waarop moet je letten bij een dergelijke investering? Een van de vaakst aangehaalde redenen om een vastgoedbelegging te doen of aan te bevelen, is ongetwijfeld de rendabiliteit. Uit de conclusies van het onderzoek ‘The rate of Return on Everything, 1870-2015’[1] door vijf economen blijkt dat vastgoed de meest performante belegging is uit de moderne geschiedenis en dat de rendabiliteit die van aandelen, obligaties of de geldmarkt ruimschoots overstijgt.

Aanvullende inkomsten

Het gebeurt met andere woorden vaak dat een patrimoniumadviseur voorstelt om te investeren in vastgoed (of ‘bakstenen’, zoals in België vaak wordt gezegd) en het pand zelf te betrekken of het te verhuren.

Die laatste methode is nog altijd een goede manier om panden te verwerven en de lening ervoor af te betalen dankzij de betalingen van het huurgeld. Wanneer de woning afbetaald is, vormen deze bedragen aanvullende inkomsten om bijvoorbeeld halftijds te kunnen werken, je pensioen aan te vullen of jezelf enkele aangename extra’s te gunnen.

Bovendien kan je vastgoed ook als onderpand dienen voor nieuwe en interessante investeringsopportuniteiten.

Een veilige belegging

Vastgoed is een heel veilige belegging met een onovertroffen risico-rendementverhouding. Je beschikt immers altijd over de zekerheid dat er vraag naar zal zijn, ongeacht of je het wilt verhuren of over enkele jaren met een meerwaarde wilt verkopen.

Voor een doorverkoop moet je wel vijf jaar geduld oefenen om te vermijden dat je een belasting van zo’n 16,7% moet betalen op de gerealiseerde meerwaarde. In beide gevallen (verkoop en verhuur) zijn er echter een aantal factoren waarmee je rekening moet houden om de juiste keuze te maken.

Doorslaggevende Factoren

Een eerste belangrijk element is de ligging van het huis of het appartement. De aantrekkelijkheid bepaalt het profiel van de kandidaat-huurders en de latere interesse van potentiële kopers. Ga dus na hoe goed de locatie in kwestie bereikbaar is (met de wagen en met het openbaar vervoer), welke handelszaken en essentiële diensten er in de buurt zijn, zoals ziekenhuizen, scholen, crèches enz. Houd er ook rekening mee dat iedereen ergens wil wonen met voldoende groen, zeker na de voorbije jaren, waarin we herhaaldelijk met lockdowns zijn geconfronteerd. We raden ook altijd aan om even door de wijk te wandelen waarin je wilt investeren, om na te gaan of er storende elementen zijn op visueel, geluids- of geurvlak. Een fabrieksschoorsteen, een spoorlijn of zelfs een speelplaats kan immers hinderlijke geur- of geluidsoverlast veroorzaken. Ook de energieprestatie van het gebouw is een essentiële factor. Hoe beter de waarde, hoe lager de verwarmingskosten (en de gemeenschappelijke lasten, bij een appartementsgebouw). In dat opzicht is nieuwbouw veel voordeliger dan een oud pand dat op energetisch vlak te wensen overlaat.

Correcte berekening van de rendabiliteit

Investeer je toch in een oud pand, houd dan meteen rekening met de renovatiewerken die je op middellange termijn moet uitvoeren (de komende vijf jaar, bijvoorbeeld) bij je rendabiliteitsberekening: de verhouding tussen de potentiële huurprijs en de daadwerkelijke aankoopprijs van het vastgoed. Dat bedrag omvat niet alleen de aankoopprijs, maar ook de registratierechten, de notariskosten en zoals gezegd de kosten van de werken (vraag hiervoor meteen een echte offerte aan bij een aannemer om giswerk te vermijden).

Wat zijn de beste locaties?

België biedt uitstekende mogelijkheden om te beleggen in vastgoed. De opportuniteiten zijn bovendien heel divers. Het is mogelijk om te verhuren aan expats die aan de slag zijn bij belangrijke Europese ondernemingen in de grote steden, of om te investeren in studentenhuisvesting in Brussel, Louvain-la-Neuve, Leuven, Luik of Hasselt (dicht bij de universiteit van Maastricht) of in mooie woningen in de groene stadsrand, die steeds aantrekkelijk worden nu telewerk een hoge vlucht kent.

Doe een beroep op een specialist

Waar je ook wilt investeren, het is altijd een goed idee om een beroep te doen op een ervaren vastgoedkantoor – vooral voor beleggingen buiten je eigen streek. Op die manier vermijd je dat je heel wat tijd en energie moet stoppen in het bepalen van de beste keuze. Bovendien beschik je over de expertise van een makelaar die de regio in kwestie goed kent. Hij of zij kan panden voorstellen die perfect beantwoorden aan je verwachtingen en heeft de nodige kennis van de marktprijzen om de meest interessante keuze te maken.

www.engelvoelkers.com