Beleggen in vastgoed: hoe en waarom?

Heel wat Belgen investeren in vastgoed, om over een eigen woning te beschikken, een patrimonium op te bouwen dat ze aan hun kinderen kunnen nalaten, of van een mooi rendement te genieten. Ontdek waarom heel wat Belgen de stap wagen en vooral ook hoe je valkuilen vermijdt.

Aanvullende inkomsten

Het gebeurt met andere woorden vaak dat een patrimoniumadviseur voorstelt om te investeren in vastgoed (of ‘bakstenen’, zoals in België vaak wordt gezegd) en het pand zelf te betrekken of het te verhuren.

Die laatste methode is nog altijd een goede manier om panden te verwerven en de lening ervoor af te betalen dankzij de betalingen van het huurgeld. Wanneer de woning afbetaald is, vormen deze bedragen aanvullende inkomsten om bijvoorbeeld halftijds te kunnen werken, je pensioen aan te vullen of jezelf enkele aangename extra’s te gunnen.

Bovendien kan je vastgoed ook als onderpand dienen voor nieuwe en interessante investeringsopportuniteiten.

Een veilige belegging

Vastgoed is een heel veilige belegging met een onovertroffen risico-rendementverhouding. Je beschikt immers altijd over de zekerheid dat er vraag naar zal zijn, ongeacht of je het wilt verhuren of over enkele jaren met een meerwaarde wilt verkopen.

Voor een doorverkoop moet je wel vijf jaar geduld oefenen om te vermijden dat je een belasting van zo’n 16,7% moet betalen op de gerealiseerde meerwaarde. In beide gevallen (verkoop en verhuur) zijn er echter een aantal factoren waarmee je rekening moet houden om de juiste keuze te maken.

Wat zijn de beste locaties?

België biedt uitstekende mogelijkheden om te beleggen in vastgoed. De opportuniteiten zijn bovendien heel divers. Het is mogelijk om te verhuren aan expats die aan de slag zijn bij belangrijke Europese ondernemingen in de grote steden, of om te investeren in studentenhuisvesting in Brussel, Louvain-la-Neuve, Leuven, Luik of Hasselt (dicht bij de universiteit van Maastricht) of in mooie woningen in de groene stadsrand, die steeds aantrekkelijk worden nu telewerk een hoge vlucht kent.

In een vrijblijvend gesprek vertellen we u graag meer over onze dienstverlening. Contacteer ons om een afspraak te maken!

www.engelvoelkers.com