B BRAND EN MASTER ATELIER LANCEREN CROSS COLLECTIE

België, Donderdag 10 oktober 2024 – B BRAND, de exclusieve designtak van BINST ARCHITECTS en Master Atelier, de productieafdeling van Master Interior, lanceren CROSS, een eerste gemeenschappelijke meubelcollectie. De kenmerkende kruiskolom uit het interieur van het BINST ARCHITECTS-hoofdkantoor vormde de inspiratie voor de CROSS meubelreeks, die momenteel bestaat uit een tafel, bijzettafel en lounger. De ontwerpen zullen exclusief verkrijgbaar zijn bij Master Interior in Turnhout.

De samenwerking tussen B BRAND en Master Interior kwam in een stroomversnelling in september 2022, na de publicatie van THE FIFTH FLOOR, waarin de exclusieve privéloft van Luc Binst werd belicht. Het interieur en enkele meubels, waaronder een op maat gemaakte versie van de Cross Tafel met een zwart blad en gifgroen geanodiseerde poten, werden hierin getoond. Filip Versmissen, creatief directeur bij Master Interior, nam naar aanleiding van dit artikel contact op met B BRAND om de CROSS collectie verder te verfijnen en klaar te maken voor productie via Master Atelier.

Als interieurarchitect en meubelontwerper wil ik ontwerpers helpen hun ideeën te vertalen naar prototypes en uiteindelijk naar productieklare ontwerpen,” aldus Filip Versmissen van Master Interior. “Vaak is er een sterk concept, mijn doel is om samen te werken om het idee om te zetten naar iets dat betaalbaar, tastbaar en produceerbaar is, zonder dat de eenvoud en de essentie van het ontwerp verloren gaan.

CROSS TAFELS

De CROSS eettafel is een unieke, minimalistische tafel die zich manifesteert als een object in de ruimte. De tafel kenmerkt zich door een massief eikenhouten tafelblad, gedragen door vijf kruisvormige poten. Dit creëert een uniek lijnenspel en resulteert in een atypische tafelschikking, waardoor de tafel multifunctioneel is, variërend van een persoonlijke werktafel tot een naadloze aaneenschakeling van tafels die samen één lange ateliertafel kunnen vormen.

De meest pure en minimalistische vorm van dit concept is de CROSS bijzettafel. Dit compacte meubel is opgebouwd uit één centrale kruispoot met daarop een compact blad, waardoor een architecturale zuil ontstaat die dienst kan doen als nachttafel, bijzettafel of kruk.

Bij beide tafels lijkt het alsof de poten door het tafelblad heen lopen, wat een illusie creëert die wordt versterkt door het naadloze inwerken van de bevestigingsplaatjes. Hierdoor blijven de kruisvormige poten zichtbaar, zelfs aan de bovenkant van het blad, wat bijdraagt aan de esthetiek en architecturale uitstraling van het ontwerp.

CROSS LOUNGER

De CROSS lounger is een relaxmeubel voor zowel binnen- als buitengebruik waarbij de kruiskolom als horizontale ligger is toegepast. Het meubel is opgebouwd uit een strak, eikenhouten onderstel met daarop een royaal kussen dat met een breed scala aan stoffen bekleed kan worden. Binnenin het kussen bevindt zich een mechanisme dat het mogelijk maakt de rugleuning in 13 verschillende hoogtes te verstellen, waardoor het minimalistische ontwerp gecombineerd wordt met optimaal comfort in elke positie. Het cilindervormige hoofdkussen draagt hier nog extra aan bij.

De samenwerking met Master Interior was een logische stap voor de ontwikkeling en commercialisering van het ontwerp. De knowhow en het vakmanschap van dit familiebedrijf maakten het mogelijk om de gewenste detaillering te realiseren en de technische uitdagingen binnen de ontwerpen vakkundig op te lossen.